Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ROMULUS BULACU: Guvernul PNL a schimbat modelul de dezvoltare a României

”Guvernul #PNL, învestit de Parlament în 4 noiembrie 2019, a schimbat modelul de dezvoltare a României bazat doar pe risipirea resurselor prin consum, aplicând un nou model de creştere economică axat pe stimularea şi dezvoltarea capitalului autohton şi a competitivităţii companiilor româneşti, investiţii în domenii strategice ale infrastructurii publice, transformarea digitală a economiei şi a administraţiei publice, pregătirea economiei pentru noua revoluţie tehnologică.
La mai puțin de patru luni de la preluarea mandatului, Guvernul PNL a trebuit să răspundă unei crize fără precedent atât la nivel național, cât și la nivel global, generată de pandemia Covid-19. Acțiunea guvernamentală s-a concentrat pe două paliere fundamentale: prevenirea și combaterea virusului pe de o parte, iar pe de altă parte sprijinirea cetățenilor și companiilor afectați din punct de vedere economic și social. Astfel, pe lângă cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România cu materialele și echipamentele necesare pentru gestionarea pandemiei, au fost puse și bazele celui mai vast program național de investiții și relansare economică din ultimii 30 de ani. Guvernul PNL a reușit astfel să răspundă în mod optim problemelor apărute la nivel sanitar și economic, diminuând semnificativ efectele crizei, aspect care se poate evalua prin comparații obiective cu statele mai dezvoltate din Uniunea Europeană.
Planul Național de Investiții și Relansare Economică reprezintă cel mai mare pachet de măsuri pentru susținerea economiei naționale din ultimii 30 de ani, care va depăși 7% din PIB până la finalul anului 2020. În primele 9 luni, au fost injectate suplimentar în economie 34,5 miliarde de lei, echivalentul a 3,2% din PIB, reprezentând:
« aproximativ 30 miliarde lei (2.9% din PIB) – programe de garanții, bani care ajung în economie prin intermediul sistemului financiar bancar si sunt garantați de stat;
« 14,4 miliarde – măsuri fiscale;
« 250 de milioane lei – bonificații la plata impozitului pe profit;
« 3,2 miliarde lei rambursare TVA în plus față de anul trecut;
« 6,9 miliarde lei cheltuieli cu investițiile mai mari ca anul trecut (cea mai mare sumă din ultimii 10 ani și mai mult decât s-a cheltuit în 2016 sau 2017 tot anul);
« 9,8 miliarde lei cheltuieli legate direct de COVID-19.
Acest program masiv de stimulare a economiei a stopat declinul economiei în 2020, evitând recesiunea tehnică”, susține senatorul Romulus Bulacu.