IMPARDONABIL. Primarii vâlceni au fost băgaţi într-un labirint birocratic de unde nu mai pot ieşi decât prin renunţare la predarea investiţiilor către ADI APA Vâlcea şi APAVIL SA. După localitatea Fârtăţeşti şi comuna Prundeni a luat decizia să nu mai depună actele pentru a preda sistemul de apă-canal din localitate. Urmează şi alte localităţi, iar preşedintele ADI APA Vâlcea şi al Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, priveşte impasibil cum totul se duce de râpă în asociaţia pe care o conduce.
Situaţie tensionată în ADI APA Vâlcea, acolo unde primarii afiliaţi la asociaţie sunt din ce în ce mai nemulţumiţi şi refuză să mai depună actele pentru ca societatea Apavil SA să le preia sistemele de apă şi canalizare. După ce în urmă cu o săptămână primarul localităţii Fârtăţeşti, Nicolae Voicescu, a respins, cu eleganţă, propunerea ADI APA Vâlcea pentru preluarea sistemului apă-canal din cauza birocraţiei şi a lipsei de interes a autorităţilor judeţene, a venit rândul altei primării să se retragă. Este vorba de Primăria Prundeni, primarul Ion Horăscu luând decizia, la începutul acestei săptămâni, să nu mai depună actele pentru ca Apavil să preia sistemul de apă-canal din localitate. „Se insistă prea mult pe hârţogăria stufoasă pe care concesionarii o cer. Noi urma să predăm acest sistem de apă – canal cu prioritate. Însă prioritate înseamnă nu mai puţin de trei luni… Atât au durat formalităţile pentru predarea acestui sistem, din cauza unei legislaţii mult prea stufoase. Noi trebuia să predăm sistemul către ADI APA Vâlcea, iar la rândul său APA Vâlcea trebuia să predea la APAVIL. Însă, conducerea Apavil nu a făcut decât să ne pună beţe-n roate şi să ne ceară hârtii peste hârtii pe care, în final, tot nu le primea. Aşa că, am renunţat” – ne-a declarat primarul localităţii Prundeni, Ion Horăscu.
În acest fel, primarii vâlceni au fost băgaţi într-un labirint birocratic de unde nu mai pot ieşi decât prin renunţare la predarea investiţiilor. După cum bine se ştie, foarte mulţi edili din Vâlcea au realizat sistemele de apă-canal prin proiecte europene sau guvernamentale, iar multe dintre acestea sunt încă în garanţie. Legislaţia stipulează, de altfel, ca 5 ani, cât sunt în garanţie şi sunt monitorizate de finanţator, să fie înstrăinate.
Pentru a rezolva aceste inconveniente, primarul de la Prundeni, Ion Horăscu, a apelat la ajutorul preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea şi al ADI APA Vâlcea, Ion Cîlea. Din păcate, situaţia nu a fost rezolvată nici de mai marele şef al judeţului, pentru că, din câte se pare, pur şi simplu nu se vrea. „APAVIL nu venea în sprijinul cetăţenilor localităţii, ba mai mult se fixaseră şi nişte taxe aberante, neconforme cu realitatea. Nu se dorea nici preluarea personalului de deservire de la autorităţi, decât în foarte mică parte. Redevenţa trebuia restituită imediat pentru că, Doamne, aveau de făcut dezvoltări. Să fim serioşi, dezvoltările se fac pe bani europeni… S-au bucurat degeaba edilii locali că prin numirea noului consiliu de administraţie, al noului AGA, se va schimba ceva. S-au schimbat doar oamenii, dar metehnele vechi au rămas, din păcate!” – ne-a mai spus primarul comunei Prundeni, Ion Horăscu.
În final, localitatea Prundeni a rămas membru cu drepturi depline în ADI APA Vâlcea, dar fără să predea investiţia operatorului regional. Din câte se pare, urmează ca şi alte primării din Vâlcea să urmeze exemplul primarului Horăscu, iar preşedintele ADI APA Vâlcea stă cu mâinile în sân.
CLAUDIA STANCIU
Lasă un comentariu