Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Nicolae Dobrică a început să pupe papucii „sultanului” Neagoe

FĂRĂ PRINCIPII. Trădarea în politică este, de acum, un fenomen cvasi-întâlnit în spaţiul public românesc. Personajele trec cu o repeziciune uimitoare de la un partid la altul, uitând că datorează funcţia de consilier, primar sau parlamentar unui partid ce le-a promovat imaginea şi fără de care nu ar fi avut puterea să fie aleşi în funcţii. Dar cum interesul primează, iar moralitatea este lăsată de-o parte atunci când vine vorba de confortul personal, principiile mai sus enunţate au rămas simple utopii. Când un personaj este pe val începe să bată pe la alte uşi, le declară noilor stăpâni dragoste eternă, trădându-i pe cei lângă care au stat până atunci. Aşa s-a întâmplat şi la Primăria Ioneşti, unde, consilierul PNL Nicolae Dobrică, s-a aservit intereselor edilului Constantin Neagoe,  trădând cauza liberală. Pentru lipsa sa de loialitate , alesului i-a fost retras sprijinul politic, dar continuă să rămână în fotoliul de consilier şi astăzi, pentru că, deocamdată, instanţa de judecată nu s-a pronunţat, penelistul a atacând decizia în contencios-administrativ – procesul aflându-se pe rol, la Piteşti. Trădarea alesului a fost răsplătită de Neagoe cu postul de administrator al târgului de săptămână de la Ioneşti.

Nicolae Dobrică a fost ales în Consiliul Local Ioneşti, în anul 2008, pe listele Partidului Naţional Liberal. De cum şi-a început mandatul, omul a şi început seria trădărilor votând, la acţiunea electorală pentru alegerea viceprimarului localităţii, cu candidatul democrat-liberal, Nicolae Rizea, şi nu cu colegul său de partid Ion Cătănoiu, aşa cum era normal. Astfel, dintr-o adresă a Prefecturii Vâlcea către Primăria Ioneşti, aflăm că liberalii au cerut, ca urmare a trădării alesului local Nicolae Dobrică, retragerea sprijinului politic şi înlocuirea sa din Consiliul Local cu un alt ales. „Revenim la adresa noastră nr. 19829/09.XI.2009 prin care v-am solicitat să întreprindeţi urgent demersurile necesare în vederea iniţierii unui proiect de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier local al domnului Dobrică Nicolae. Vă reamintim că Biroul Politic Teritorial al PNL – filiala Vâlcea, prin Hotărârea nr. 19/27.06.2008 a exclus din partid pe Dobrică Nicolae, lucru confirmat şi de Tribunalul Vâlcea, care prin Sentinţa nr. 764/02.06.2009 a respins contestaţia acestuia împotriva hotărârii de excludere, sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă, prin nerecurare. Menţionăm că, potrivit art. 9 alin. 1 lit. H 1^1 din Legea nr. 393/2004, privind Statutul aleşilor locali, „pierderea calităţii de membru al partidului politic pe a cărei listă a fost ales duce la încetarea de drept a calităţii de consilier local, înainte de expirarea duratei normale a mandatului. Art. 12 din acelaşi act normativ precizează că „în toate situaţiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia, Consiliul Local adoptă în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului, o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză.  Hotărârea va avea la bază un referat constatator semnat de primar şi secretarul comunei. Referatul va fi însoţit de acte justificabile. În consecinţă, fiind o încetare de drept a mandatului de consilier local, deci prin efectul legii, autoritatea deliberativă are doar obligaţia legală să constate acest lucru. Autoritatea executivă nu poate refuza îndeplinirea atribuţiilor legale pentru că este contrar interesului public, iar acest refuz nejustificat poate fi atacat de prefect la instanţa de contencios administrativ. În concluzie, vă solicităm ca la prima şedinţă ordinară de Consiliu Local să iniţiaţi un proiect de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier local al domnului Dobrică Nicolae”, se arată în adresa amintită.

Deşi propunerea de retragere a sprijinului politic a fost propusă pe ordinea de zi, de aleşii locali ai Primăriei Ioneşti, pentru discuţii, până acum, acest lucru nu s-a întâmplat. Din informaţiile pe care le deţinem, până în acest moment, Nicolae Dobrică a atacat, la Vâlcea, în instanţa de contencios-administrativ hotarârea, însă a pierdut procesul. Ca urmare. el  s-a adresat instanţei superioare de la Piteşti, care , deocamdată, nu a dat nici o soluţie în dosar.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU