Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Laurențiu Cazan: „Pe 10 Mai vom sărbători Ziua Independenţei Naţionale a României”

Ieri, 09.06.2021, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României, fapt ce pentru Laurențiu Cazan înseamnă o încununare a eforturilor strămoșilor noștri și o revenire la o normalitate mult așteptată.

Ziua de 10 mai are semnificații extrem de importante pentru istoria țării noastre: în 10 mai 1881, România a fost proclamată regat, cunoscând ulterior, o perioadă de prosperitate și progres economic și social; în 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în fața Parlamentului Principatelor Unite; în 10 mai 1877 Senatul proclama Independența statului român de la acea vreme, principele Carol I, a semnat proclamația „Independența absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Mai mult, între 1866 și 1947, ziua de 10 mai era sărbătorită drept Ziua Națională a României.

În anul 1947 regimul comunist a denaturat faptul istoric și a anulat această celebrare.

„La 32 de ani de la căderea comunismului, este cazul să punem din nou în valoare importanță zilei de 10 mai. Până acum România era singura dintre țările europene care a fost în situația de a-și declara independența, dar care, nu avea, în mod oficial, o zi a independenței. Era timpul să intrăm în rândul statelor europene și, cel mai important, să avem o zi dedicată în care să sărbătorim independența țării noastre și, implicit, eforturile strămoșilor noștri care au contribuitla istoria impresionantă a României.”, susține deputatul PNL, Laurențiu Cazan.

Așadar, la data de 10 mai 2022, românii vor putea sărbători Ziua Independenței Naționale a României.