Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dorel Jurcan îi vrea la Vâlcea pe Boc şi Blaga

• A început campania internă pentru şefia PDL

COMPETIŢIE. Pe 14 mai 2011, la Bucureşti, va avea loc Convenţia Naţională a PDL pentru alegerea liderului partidului, eveniment la care vor participa peste 1.300 de delegaţi din toate colţurile ţării.  Convenţia va fi urmată, pe 15 mai, de o şedinţă a Consiliului Naţional de Coordonare în care vor fi aleşi vicepreşedinţii partidului. Congresul se va desfăşura la Palatul Parlamentului.

Lupta pentru putere din interiorul PDL devine din ce în ce mai interesantă. La scurt timp după anunţul preşedintelui României, Traian Băsescu, că-l susţine fără rezerve pe prim-ministrul Emil Boc la şefia PDL, în partid au avut loc o serie de scindări politice, care vor transforma competiţia internă într-un adevărat război al orgoliilor. În acest moment, formaţiunea politică este divizată: o tabără îl susţine pentru fotoliul de preşedinte al partidului pe Vasile Blaga, în timp ce cealaltă merge cu premierul Emil Boc. E greu de spus care dintre cele două grupări este cea mai puternică, însă, este foarte clar că Blaga nu este un candidat deloc pe gustul lui Băsescu. Recent, într-un interviu acordat TVR, Traian Băsescu spunea că Blaga este un favorit al „mogulilor” şi că a început campania internă mai repede decât ar fi fost normal. Pe de altă parte, Emil Boc nu rămâne reticent în a-şi arunca artileria grea în competiţia de partid şi se mulţumeşte ca Băsescu să fie, cel puţin pentru moment, cel care-i face imagine publică. După anunţarea competiţiei, în PDL au început să se aprindă spiritele. Fiecare dintre cei doi pretendenţi la scaunul de preşedinte încearcă să atragă, de partea lor, cât mai mulţi delegaţi.  Imediat după anunţul sprijinului direct pe care Traian Băsescu l-a făcut în favoarea lui Boc, câteva nume grele din rândul oamenilor de bază ai lui Blaga au trecut în tabăra premierului, cele mai grăitoare exemple fiind Ioan Oltean (Bistriţa-Năsăud) şi Mihai Stănişoară (Mehedinţi). Cel care a înclinat balanţa a fost însă şeful PDL Suceava, Gheorghe Flutur. O dată cu trecerea sa de partea lui Boc, Flutur i-a adus premierului nu doar una dintre organizaţiile cu cel mai mare număr de delegaţi (47), ci şi influenţa pe care secretarul executiv o are în toată zona de nord a Moldovei. Cel mai important judeţ pentru PDL este Clujul care va participa la Convenţia Naţională cu 49 de delegaţi. Având în vedere această situaţie, lupta pare deja pierdută pentru Vasile Blaga, deşi printre numele grele din PDL care au trecut de partea lui Blaga se află şi Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor, care-i poate aduce acestuia peste 30 de voturi. La fel ca la precedentul congres, numărul delegaţilor aleşi ai filialelor a fost stabilit în funcţie de numărul de voturi aduse şi de procentul înregistrat de fiecare organizaţie în parte la ultimele patru scrutine. Tinerii merg pe mâna lui Boc, seniorii indecişi

Surse din PDL Vâlcea susţin că organizaţia PDL Vâlcea îl va susţine pe Blaga, cu toate că Dorel Jurcan, preşedintele pedeliştilor vâlceni, nu a declarat, deocamdată, oficial pe cine va susţine. „Mai sunt încă 5 județe care trebuie să finalizeze această etapă a alegerilor structurilor de conducere, după care o vom alege pe cea națională în 14 și respectiv 15 mai. Personal sunt un susținător al competiției, atâta timp cât ea este deschisă și constructivă. PDL are în acest sens destule resurse. În cadrul BPJ de săptămâna trecută am fost mandatat ca în calitate de Președinte să semnez toate moțiunile care vor fi depuse, deoarece Statutul ne permite acest lucru. Momentan, la nivel declarativ, ar exista 2 candidați, Emil Boc și Vasile Blaga. O alegere ar fi destul de grea, dar cel mai important lucru este că maturitatea politică a fiecăruia își va spune cuvântul astfel încât, indiferent de rezultat, vor  forma o echipă redutabilă pentru 2012. Foarte probabil ca organizația noastră să-i găzduiască în scurt timp, în vederea expunerii moțiunilor domniilor lor, în cadrul unui Colegiu Director”, este de părere parlamentarul PDL Dorel Jurcan. Pe de altă parte, tinerii din PDL au luat deja decizia pe cine vor susţine: este vorba de prim-ministrul Emil Boc. „OT PDL consideră că actualul preşedinte este persoana cea mai potrivită pentru a continua un drum greu dar necesar de modernizare, apreciind în acelaşi timp sacrificiul şi responsabilitatea asumării măsurilor dificile de reformare a României. A nu mai fi domnul Emil Boc preşedinte ar înseamnă că partidul nu a fost de acord cu măsurile luate dar partidul a fost, iar măsurile au fost bune şi au salvat România, prin urmare  tinerii din PDL îl doresc pe Emil Boc preşedinte în continuare. Împreună cu echipa pe care a coordonat-o, a avut cele mai bune rezultate electorale din istoria PDL, câştigând toate bătăliile electorale. Suntem pregatiţi să câştigăm cu domnul Boc şi dificilele competiţii electorale ce vor urma” se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei tinerilor pedelişti.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU