Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Disputa Jurcan – Rădulescu are de acum o miză: Războiul Blaga – Udrea

Va începe lupta dacă nu deja se ascut cuţitele în tabăra celui mai mic partid de opoziţie, mă refer aici la PDL-ul lui… Uite că nu mai ştiu al cui este, în prezent, dar din păcate până la această oră pedeliştii sunt nevoiţi să aleagă între două variante nici una dintre ele nefiind salvarea partidului – Udrea sau Blaga. Prima, dincolo evident de calităţile ei,  are o imagine zob, bazată atât pe propaganda Antenei 3 dar şi pe gafele personale care ţin de imagine. Al doilea, Vasile Blaga, este genul cazon, rigid, fără scânteie şi susceptibil de joc dublu (a nu se uita că Vasile Blaga era protejatul Antenelor şi al Realităţilor în 2010 -2011, când PDL era marota celor două posturi).

Un conflict deschis între cei care se aliniază modelului Udrea şi fesenişti cum i-a botezat de fapt preşedintele. Pentru că Traian  Băsescu nu s-a referit la FSN-ul lui Iliescu atunci când a precizat că PDL se apropie în conţinut şi formă cu celebru strămoş comun al celor două partide. A fost o trimitere directă la FSN-ul lui Roman, la cel care şi-a schimbat în 1995 numele în PD. Adică o dreaptă şi un un percut gărzii vechi a PDL, adică ramura Blaga, Berceanu, Videanu, Cezar Preda etc.

Pentru că de fapt PDL are două dacă nu trei mari componente în subsidiar. Există contemporanii lui Roman, sunt cei care au făcut parte din 1990 în politică şi au fost în FSN-ul iniţial, aşa numiţi fondatori ai partidului. Sunt cei care la mare schismă din 1992, au fost consideraţi „reformiştii”, în opoziţie faţă de Ion Iliescu. Ei sunt numiţi „bătrânii, greii, veteranii sau garda veche”. Aceşti sunt acum aliniaţi în spatele lui Blaga. În marea lor majoritate, sunt cei care au trăit sub ambii lideri de partid – Roman şi Băsescu.

A doua componentă, cea moderată, care acum stă şi doar priveşte la acest meci, mă refer la peledişti, aripa Stolojan & Stoica, cei intraţi în urma ruperii din 2008 de PNL. Deşi această gruparea are un filon băsist, pentru că la bază este nucleul din PNL, cela care s-a delimitat de Tăriceanu în alianţa DA şi l-a susţinut pe Băsescu.

A treia componentă, una din cele mai numeroase, o reprezintă valul de migraţie din epoca Băsescu. Sunt noii intraţi atunci când Traian Băsescu era pe val, avea charismă şi a învins în două runde – 2004 şi 2009. Dar, acest val este cel mai eterogen aici sunt cei care s-au împărţit pe mai multe categorii – oportunişti, tineri, exaltaţi dar şi onegişti, vezi cazul Macovei, Cristian Preda. A treia componentă în grosul ei sunt loiali mentorului, adică lui Traian Băsescu. Şi în consecinţă merg pe direcţia dată de Cotroceni. Iar direcţia a fost conturată – Elena Udrea. Dar o direcţie greu îngurgitabilă pentru elita PDL, adică intelectualitatea cu aspiraţii de dreapta, cea care a taxat-o pe Udrea pentru „pliciul lui Prigoană” de la locale. Astfel spus, amatorii de Băse, dar care au şi ceva carte, sunt acum ai nimănui în PDL pentru că e drept, erau nemulţumiţi de Blaga, dar în nici un caz nu cad prosternaţi în faţa lui Udrea. Şi acum va apărea uriaşul conflict intern între „vechi” şi „nou”, care deja se simte şi la Vâlcea. Acum Rădulescu şi generaţia lui vor miza sigur pe Udrea, în timp ce garda veche a lui Jurcan va merge pe varianta Blaga. Din păcate şi pentru unii şi pentru ceilalţi nu este nicio carte câştigătoare, cu nici una din ele, PDL nu va reînvia şi nu va recuceri masele spre a da o lovitură de imagine unui USL care deja se aşează confortabil în mentalul popular.

Iar manevra lui Traian Băsescu, dincolo de faptul că a ieşit oarecum din decenţa arbitrajului, este una extrem de previzibilă – după 2014 omul îşi doreşte revenirea în partid în poziţia de lider şi atunci nu avea decât două variante la îndemână pentru a nu întâmpina probleme, Udrea sau Boc. Cum ultimul a anunţat că nu se implică, a rămas Udrea. Greu de spus că alt lider i-ar fi cedat lui Băsescu prima poziţie în partid după anul 2014.

Aşadar războiul civil între democraţi liberal se va acutiza de acum înainte iar taberele sunt deja uşor de văzut, funcţie doar după vechimea în partid a fiecărui membru. Cei de dinainte de 2000 sub nicio formă nu vor merge pe mâna Elenei Udrea, în timp ce nucleul pedelist şi cei intraţi după 2000 vor defila cu gentuţele doamnei la convenţia din martie.

• VLAD SOARE