Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Grobianul din Lăpuşata

Individul din această fotografie – Nicolae Joiţa nu ar fi ajuns niciodată primar în Lăpuşata, dacă lui Bogdan Pistol – un şefuţ mai mic în organizaţia judeţeană a PNL Vâlcea – nu i-ar fi trecut prin cap că un şofer oarecare, fără studii superioare, poate fi scos primar, în condiţiile în care nu există decât un tur de scrutin, iar PC şi UNPR merg pe mâna a doi veri (Cornoiu) care sunt respectaţi şi invidiaţi în localitate de populaţia mai săracă. Oricum, la ce specimene au ajuns primari în alegerile de anul trecut, nu mai contează unul ca Joiţa, considerat chiar de mulţi dintre liberalii vechi ca fiind cel mai slab primar liberal. Slab, la figurat, pentru că în realitate omul este umflat. De orgolii şi de o funcţie care îi depăşeşte posibilităţile, că deh, căciula-i este prea mare pe cap. De la începutul mandatului său, Joiţa nu a ştiut decât să se plângă de administraţiile anterioare, de lipsa de fonduri şi de greutăţile care-l copleşesc acum. Pe deasupra, în loc să încerce o colaborare cu deputatul Constantin Mazilu, spre binele colectivităţii, a preferat să-l bârfească pe acesta, pe la birturi şi prin colţurile comunale, unde-şi face veleatul. Apoi, a crezut că este util să intre în relaţii cu unii jurnalişti apropiaţi familial de vicepreşedintele Pistol, în speranţa că aceştia îl vor susţine când greşeşte sau încalcă legea. Evident că este o himeră, că ziariştii aflaţi sub contract nu vor putea aduce contra-argumente fără să se compromită. Profesional. Până acum, aceştia au vrut să îl ajute mediatic, dar i-au făcut un mare rău. În naivitatea sa, Joiţa a ajuns să creadă că laudele nemeritate publicate în presa de partid sunt meritate şi că el, Nicolae Joiţa, grobianul şofer ajuns primar, chiar este un specialist în administraţie. Şi dacă tot se pricepe în administraţie a crezut că este bun şi de jocuri politice. Jocuri care deocamdată nu au adus niciun folos material comunei Lăuşata. Dar despre modul defectuos în care administrează un şofer comuna, vom mai vorbi. În curând.

PS – Pentru a-l îndemna pe anti-feministul Joiţa să deschidă şi el o carte, că de mult nu a mai făcut-o, îi prezentăm noi definiţia termenului „grobian”, aşa cum o statutează DEX-ul, în credinţa că, în continuare, i-am putea stârni curiozitatea, ca să afle şi el ce înseamnă „insultă”, „violenţă verbală”, „chiloţi”, „traficant”, „gazolina”, „lege”, „puşcărie” etc. Îi va trebui să cunoască cele menţionate mai sus, pentru viitor, când va înţelege că nimeni nu a câştigat vreodată lupta cu presa. Din definiţia dată “grobianului – ca expresie literară” în DEX, noi ne-am referit STRICT la “nepoliticios”, după cum s-a manifestat Joiţa într-o dispută violentă, dusă alături de tovarăşul lui de comportament Ionel Michiu – primarul din Stăneşti, în biroul vice-preşedintelui Consiliului Judeţean – Bogdan Pistol, cu două jurnaliste din presa locală. Orice asemănare sau alăturare a comportamentului primarilor de care am amintit în articol cu restul explicaţiilor termenului “grobian” din DEX, este răuvoitoare şi de neacceptat.

GROBIÁN adj., s. v. bădăran, grosolan, mitocan, mârlan, mârlănoi, mocofan, mojic, necivilizat, nepoliticos, ordinar, ţărănoi, ţoapă, ţopârlan, vulgar.

• Romeo POPESCU