Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Parlamentarii USL, pasivi la problemele judeţului

RUŞINOS. Drumurile judeţene şi comunale sunt într-o stare jalnică, însă deputaţii şi senatorii Vâlcii nu s-au zbătut să aducă mai multe fonduri la bugetul judeţului. Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, le reproşează parlamentarilor că nu sunt mai activi când vine vorba de problemele judeţului, Vâlcea fiind bătaia de joc a Guvernului României. Dar nu s-a vrut, aceasta este singura concluzie pe care o poţi trage. Asta pentru că, ştim cu siguranţă că se putea. Nu se poate spune că parlamentarii Vâlciii nu ar avea influenţă în Parlamentul României pentru că liberalul Cristian Buican este secretarul Camerei Deputaţilor, Laurenţiu Coca este vice-lider al grupului PSD din Senatul României, iar Constantin Rădulescu se poate lăuda cu o relaţie foarte bună atât cu premierul, cât şi cu mai mulţi factori de decizie.

La aflarea veştii că judeţul Vâlcea a fost bătaia de joc a Guvernului Ponta, din cauza fondurilor extrem de mici ce ne-au fost repartizate, mai mulţi primari, dar şi consilieri locali şi judeţeni au arătat cu degetul acuzator spre parlamentari. Deşi sunt în număr mare în Parlamentul României, nu mai puţin de 12 pe 9 colegii uninominale, deputaţii şi senatorii vâlceni nu au fost în stare să aducă amendamente la Legea bugetului 2013 pentru a obţine mai multe fonduri pentru judeţul nostru. Acest lucru le-a fost reproşat chiar şi de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, care s-a arătat nemulţumit de fondurile primite pentru drumurile judeţene şi comunale. Acesta susţine că a beneficiat de mai multe fonduri pe vremea guvernării Boc decât acum, pe vremea guvernului USL. „Domnilor parlamentari, prin banii pe care i-am primit pentru drumurile judeţene, practic m-au nenorocit. Pentru drumurile judeţene şi comunale, am avut 141 de miliarde de lei vechi pe timpul lui Boc. În anul 2012, mi-a redus la 91 de miliarde. Ştiţi cu toţii cum arată drumurile judeţene şi la fel de bine ştiţi că am reuşit, cu ajutorul unui credit de 325 de miliarde lei, să reabilităm aproape 100 de kilometri, din 588 de kilometri cât avem cu mixtură asfaltică. Asta în condiţiile în care cei care au fost înaintea mea la Consiliul Judeţean Vâlcea nu au făcut nici un kilometru de drum, deşi au avut un buget imens de fiecare dată. Vreau să vă spun că toate drumurile din Vâlcea sunt realizate de acum 35 – 40 de ani şi nu au cum să mai facă faţă. Am încercat cu toate puterile mele să modernizez cât mai multe drumuri, însă acum bugetul pe care l-am primit, de 94 de miliarde lei, este mult prea mic. Nu pot să fac faţă doar cu aceşti bani” – a spus Ion Cîlea.

Înainte de a se vota bugetul în Parlamentul României, Ion Cîlea le-a înaintat parlamentarilor un raport asupra stării drumurilor judeţene şi comunale, menţionând acolo şi necesităţile financiare pentru acest an. Sigur, raportul a ajuns în mâna deputaţilor şi senatorilor, însă acestora nu le-a păsat. Şi nu am putea spune că nu ar avea influenţă în Parlamentul României pentru că liberalul Cristian Buican este secretarul Camerei Deputaţilor, Laurenţiu Coca este vice-lider al grupului PSD din Senatul României, iar Constantin Rădulescu se poate lăuda cu o relaţie foarte bună atât cu premierul, cât şi cu mai mulţi factori de decizie. „V-am rugat şi eu, domnilor parlamentari, să faceţi ceva în Parlamentul României pentru a rezolva această treabă. Una din soluţiile care poate fi adoptată şi în prezent este ca o parte din acciza pentru motorină care se ia pentru drumurile naţionale să fie dată şi drumurilor judeţene. Am discutat această problemă cu toţi preşedinţii de CJ din ţară şi toţi au fost de acord. Acum, rolul parlamentarilor de Vâlcea este să o pună pe tapet acolo unde trebuie şi să facă iniţiative legislative pentru a rezolva această problemă. La ora actuală nu am achitat nici datoriile pe care le avem pentru reabilitarea drumurilor de anul trecut. Avem nevoie de o suplimentare de 400 de miliarde lei vechi, reprezentând 30% din accizele încasate pentru drumurile naţionale” – a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

CLAUDIA STANCIU