Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Discordie şi tensiuni în alianţa PSD-PNL

• Liberalii şi pesediştii s-au „căsătorit” cu acte-n regulă

Sâmbătă, 5 februarie, liderii PSD, PNL şi PC au parafat o alianţă politică, intitulată Uniunea Social-Liberală (USL), care va avea o conducere bicefală formată din social-democratul Victor Ponta şi liberalul Crin Antonescu. USL va avea un termen de valabilitate până în 2020, iar prin această alianţă PSD şi PNL îşi propun să susţină candidaţi comuni la viitoarele alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale fie că vor fi organizate la termen, fie că vor fi anticipate.

VOCEA VÂLCII a anticipat cu mai multă vreme în urmă faptul că uniunea dintre PSD şi PNL va conduce la orgolii neţărmurite şi că, în plan local, aritmetica politică stabilită la centru va da mari dureri de cap celor care se visează în funcţii importante. Aşa cum vă informam şi cu alte ocazii, lupta cea importantă se va duce pentru Primăria Râmnicului, care se dorea revendicată, deopotrivă, de liberali şi pesedişti. Acum, după „căsătoria” legală dintre cele două formaţiuni puternice, este foarte probabil ca pentru alesul local Gigi Matei, cel pe care PSD îl dădea favorit în competiţia electorală pentru primăria municipiului, lucrurile să ia o altfel de turnură. În consecinţă, după cum se preconizează situaţia, partidul care-şi va desemna candidat pentru fotoliul de edil este PNL. În altă ordine de idei, liberalii vor ieşi la războiul cel mare, după toate probabilităţile, cu senatorul redistribuit Emilian Frâncu care va face varză imaginea publică a partidului. Desigur, în rândul celor două formaţiuni, cum spuneam, vor apărea orgolii peste orgolii.

Ar fi ciudat să asistăm cum Gigi Matei, unul dintre personajele politice care şi-a făcut un deziderat din a candida la Primăria Râmnicului, merge în campanie pentru Emilian Frâncu. „Dacă, spre exemplu, voi ajunge să-i fac campanie lui Frâncu, am posibilitatea să aleg, nu? Nu cred că voi proceda în consecinţă dacă sunt nevoit să fac asta. Dar, după cum se ştie, în politică nu se întâmplă întotdeauna ceea ce ne dorim. Desigur, fiecare îşi vede idealul politic şi este foarte greu să ajungem la un numitor comun”, declara, intrigat, Matei.

În acest moment, PNL, în afara parlamentarului Emilian Frâncu, nu are variantă pentru Primăria Râmnicului, fiind cunoscut ca un partid care, din nefericire, duce o lipsă acută de personalităţi marcante, puternice. Poate că nu am fi asistat la acest lucru, dacă Frâncu, care se crede regele liberalilor de pretutindeni şi împăratul judeţului, ar fi permis tinerilor să performeze politic, iar în PNL sunt câţiva care ar fi reuşit să ajungă la sufletul electoratului dacă erau promovaţi, şi nu le-ar fi retezat cu bestialitate aripile. Astfel, liberalii se văd nevoiţi să iasă la Primăria Râmnicului cu un personaj expirat, care va avea surpriza să nu se bucure nici măcar de sprijinul colegilor de partid, care îl doresc, mare parte dintre ei, definitiv în afara jocului politic.

CJ Vâlcea, aproape în curtea PNL

Pe site-ul www.pesurse.com au apărut mai multe informaţii despre înţelegerile dintre liberali şi pesedişti în urma semnării protocolului dintre cele două partide,  dar şi despre faptul că în Muntenia şi Oltenia, deşi acum nu sunt bine reprezentanţi, liberalii vor avea de câştigat pe seama filialelor PSD. Site-ul ne informa că în Muntenia, social-democraţii au renunţat la pretenţia de a susţine candidaturi pentru şefia judeţelor Buzău, Ilfov şi Vâlcea pentru a răsplăti într-un fel şi gestul liberalilor de a renunţa la colaborările locale avute cu PDL până acum. Această informaţie a inflamat şi mai mult spiritele, mai ales că la Vâlcea, Cristian Buican şi Ion Cîlea nu se iubesc deloc. Prezent la şedinţa Comitetului Executiv naţional al PSD, care a avut loc vineri seara, vicepreşedintele PSD Vâlcea, Costi Rădulescu, a infirmat informaţiile apărute pe site-ul pesurse.com: „Exclus! Sunt baliverne! Am fost acolo şi ştiu exact ce s-a discutat. Am discutat cu cei din conducerea partidului şi mi-au dat asigurări că aşa ceva nu se va întâmpla niciodată. Cu toţii ştiu că Ion Cîlea stă foarte bine la Vâlcea, suntem prima organizaţie din Muntenia şi e greu să ne doboare cineva. Niciodată Victor Ponta nu a pus problema cedării Consiliului Judeţean Vâlcea, însă nici Crin Antonescu nu a cerut aşa ceva”, ne-a declarat consilierul judeţean PSD.

Înainte de şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de vineri seara, la sediul partidului din Kiselef, a avut loc o întâlnire informală la care au participat Victor Ponta, Crin Antonescu, Ion Cîlea, Cristian Buican, Liviu Dragnea şi Radu Stroe. Întâlnirea a avut drept scop ameliorarea relaţiilor tensionate dintre Cîlea şi Buican. Preşedintele CJ Vâlcea a venit extrem de bine pregătit la întâlnire, el având documente despre poziţionarea politică în Vâlcea a PNL şi PSD-ul, iar mesajul cu care a debutat întâlnirea a fost acela că este nevoie ca liderii politici ai celor două partide din toată ţara trebuie să ajungă la un consens. Discuţia s-a purtat pe un ton dur, dar conciliant, iar în momentul în care liberalii s-au plâns că social-democraţii le-au furat nişte primari, Ion Cîlea a scos hârtia cu care a demonstrat că liberalii le-au luat 6 primari din judeţ.

Sondaj pentru Primăria Râmnicului

În ceea ce priveşte candidatura la Primăria Râmnicului, lucrurile încă nu sunt clare, chiar dacă în protocol se stipulează clar cum trebuie procedat. În Protocolul de colaborare dintre PNL, PC şi PSD în cadrul Uniunii Social Liberale există o prevedere foarte clară prin care orice fel de colaborare cu Partidul Democrat Liberal e exclusă. Tot din protocol aflăm că cele două părţi semnatare ale Alianţei vor participa la alegerile locale cu candidaturi comune pentru funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene, primari de municipii reşedinţă de judeţ şi primar general al municipiului Bucureşti, precum şi cu liste de candidaţi comuni pentru consiliile judeţene, consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Mai mult, organizaţiile PSD şi cele ale PNL care încă mai au colaborări la nivel de consilii judeţene sau locale cu PDL au fost chemate de liderii celor trei partide la ordine. Fiecăreia din aceste organizaţii i s-a ordonat un calendar în care să rupă protocoalele cu democrat-liberalii şi să le refacă cu partenerii de alianţă.

S-a mai convenit ca pentru diferendele aflate în lucru, cum sunt blocajele existente la nivelul a 8 judeţe unde organizaţiile locale ale PSD şi PNL nu se înţeleg pe candidaturile comune, să fie instituite mai multe runde de tratative coordonate de la centru.

Tot Costi Rădulescu susţine că deocamdată „la municipiu nu e nimic clar. Colegul meu, Gigi Matei, are tot atâtea şanse, în acest moment, ca şi Frâncu sau Mihai Persu. Se va face un sondaj de opinie, şi în urma rezultatelor, se va lua o decizie. Sunt mai multe municipii reşedinţă de judeţ din ţară în aceeaşi situaţie”, a mai adăugat social-democratul.

Scurgeri de informaţii

Tot pe site-ul de care aminteam în rândurile de mai sus, a mai apărut o informaţie legată de sistemul paritar prin care PSD şi ACD (PNL+PC), potrivit protocolului de înfiinţare a Uniunii Social Liberale, ar urma să desemneze candidaţi la şefia CJ şi la primăria oraşelor reşedinţă de judeţ. Astfel, a fost dată publicităţii o hartă a României care prezenta calculul politic pentru candidatura la Consiliile Judeţene sau la primării. Uluitor, Vâlcea apărea cu candidat din partea PNL la Consiliul Judeţean şi PSD la Primăria Râmnicului.  Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea infirmă informaţia susţinând că este vorba de o diversiune. Cu toate acestea, cei care au făcut publică imaginea, prezentând împărţeala pe judeţe, declară că documentul le-a parvenit chiar de la un membru PNL, care a fost prezent la discuţii. „Nu este nimic adevărat. Este vorba de o diversiune din partea PDL sau PNL. S-a discutat această chestiune şi cu domnul Victor Ponta, precum şi cu Liviu Dragnea şi nu se pune problema aşa. Preşedinţii de CJ ai PSD care sunt pe funcţie vor fi, în continuare, candidaţi. Nu e nicio problemă”, ne-a dat asigurări Ion Cîlea. De aceeaşi părere este şi senatorul PSD, Laurenţiu Coca, care susţine că pe site au apărut o serie de informaţii care nu au corespondent în realitate: „Este o greşeală imensă ceea ce a apărut pe acel site, deoarece eu am fost la toate întâlnirile dintre conducerile PSD şi PNL şi vă pot spune că niciodată nu s-a discutat despre acest lucru. Mai mult, în protocolul semnat sâmbătă este specificat destul de clar că acolo unde preşedintele Consiliului Judeţean este PSD sau PNL, după caz, va rămâne candidat aceeaşi persoană. Nu cred că este nimeni tâmpit să rateze şansa de a avea un conducător de judeţ şi să le dea oportunitatea pedeliştilor să câştige. De asemenea, eu nu cred că cineva care a ieşit locul I pe Oltenia şi locul III pe ţară poate fi eliminat. Cât priveşte Primăria Râmnicului, în protocol mai scrie că vom merge pe liste comune la municipii, dar numai în urma unui sondaj de opinie. Aşadar, dacă în cazul preşedintelui Cîlea este clar că va rămâne candidat la Consiliul Judeţean, la primărie este posibil să avem tot noi un candidat dacă iese mai bine în sondaj decât liberalii. Această uniune nu va fi simplă pentru nimeni şi cred că totul va depinde de puterea de negociere şi de inteligenţa liderilor din teritoriu. Oricum vor exista multe conflicte create artificial pentru că acesta va fi scopul pedeliştilor. Eu cred, însă, că totul va fi bine în final”.

O problemă, de natură tehnică, ar fi aceea că în localităţile în care PSD şi ACD nu vor avea candidat comun la locale, alegătorii vor fi puşi în faţa situaţiei de a vota denumiri şi sigle diferite, alegătorii vor trebui să voteze la preşedinţia CJ şi pentru consilierii judeţeni prin ştampilarea siglei USD, în timp ce la primăria localităţii şi la consiliul local ar trebuie să ştampileze sigla PSD (sau PNL, după caz), ceea ce ar putea crea o situaţie destul de confuză.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU