Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bogaţii Vâlcii sfidează criza

AVERI. Au conturi bancare, maşini scumpe, terenuri uriaşe în zone rezidenţiale, dar şi câteva case de căciulă. Nu vorbim de proprietăţile unor vedete cu fiţe, ci pur şi simplu de declaraţiile de avere ale noilor aleşi judeţeni vâlceni. Unii dintre ei au reuşit să strângă averi considerabile, în timp ce alţii duc un trai modest, mulţumindu-se cu bani puţini. Potrivit declaraţiilor de avere a unor potentaţi locali, aceştia nu au resimţit criza, reuşind, în decursul anilor, să strângă averi importante, destul de mari cât să le ţină de foame mult timp de azi înainte.

Unul dintre cei mai avuţi potentaţi locali este, după cum vă informam şi cu alte ocazii, vicepreşedintele Romulus Bulacu (PDL), care a pus la ciorap bunuri cât să aibă mai multe vieţi. Potrivit documentului depus pe site-ul instituţiei, pedelistul deţine un teren intravilan în Râmnic, în suprafaţă de o mie de metri, din care are jumătate, unul agricol, în Mihăeşi, de 10 mii de metri, cota sa parte fiind de 50%. În plus, el mai este proprietarul, sută la sută, al unei suprafeţe de teren agricol în Bujoreni – 451 m.p. – precum şi al unui intravilan de 1.500 metri, în aceeaşi localitate. De asemenea, el mai deţine două case de locuit, în suprafaţă de 250 de metri pătraţi şi respectiv 70 de metri pătraţi, precum şi un apartament de 80 m.p. Deşi are o sumedenie de proprietăţi, Bulacu susţine că nu are în proprietatea sa niciun autoturism. Conturile sale bancare depăşesc suma de 70 mii lei. Din declaraţia sa de avere, mai aflăm că democrat-liberalul are acţiuni şi părţi sociale la mai multe firme. La SC Teximpex SRL el deţine 333 de titluri, în valoare de 3.330 lei, la SC Minet Prod SRL, patrusprezece, 1.400 lei, la societatea Minet Conf – 56, valoarea acestora ridicându-se la 560 de lei, iar Minet SA 91.548 – în sumă de 1.072.942 lei. Mai aflăm că vicele CJ a încasat dividende, de la Teximpex, de 133 mii lei.

Un Hagi Tudose în variantă liberală

Un alt nabab este senatorul liberal Emilian Frâncu, care, cu o avariţie de neimaginat a pus la saltea, de frica vremurilor tulburi. În declaraţia sa de avere senatorul menţionează că deţine mai multe suprafeţe de teren în comuna Rădeşti, judeţul Alba: două agricole (3,8 hectare) şi două forestiere (0,8 hectare). În anul 2009, parlamentarul a cumpărat un teren arabil intravilan, poziţionat în Râmnicu Vâlcea, în suprafaţă de 609 metri pătraţi, dar şi un drum de acces, tot în municipiu, de 94, 75 m.p. De asemenea, senatorul mai este proprietarul unui apartament situat în Râmnic, cu patru camere, de 85 mp, precum şi al altuia, cu cinci camere, în suprafaţă de 110 metri pătraţi. Obiectele de artă şi cult, dobândite între 1960-2008, atingeau, în 2009, valoarea de 20 mii lei, colecţia filatelică şi carte rară se ridică la 36 mii lei, în timp ce bijuteriile familiei au fost evaluate la 16 mii lei. Mai aflăm că Emilian Frâncu a vândut, în 2009, un apartament cu 2 camere, situat în  Râmnic, cu suma de 117 mii lei unui anume Alexandru Băjău. 50 de mii lei este suma pe care liberalul a împrumutat-o, tot în acelaşi an, lui Marin Băjău. Declaraţia de avere a senatorului seamănă la capitolele bunuri mobile şi imobile cu cea din 2009, cu menţiunea că nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu obiectele din metale preţioase, bijuteriile şi obiectele de artă. 20 de mii lei este suma la care se ridică obiectele de cult şi artă, în timp ce valoarea colecţiei de timbre a crescut cu aproape dublu din 2009, ajungând anul trecut la 60 mii lei. Şi valoarea bijuteriilor a crescut de la 16 mii, cât era în 2009, la 20 mii în 2010. Extrem de ciudată ni se pare, însă, suma pe care Frâncu i-a împrumutat-o lui Băjău: 500 mii lei.

Fiera zice că are casă de vacanţă de 24 de m.p.!

Nici consilierul judeţean, Iuliana Moise (PDL), nu se poate văieta de bani, maşini, case sau pământuri. Din declaraţia sa de interese, aflăm că este asociat unic la Lim-Inter SRL, unde deţine 350 de părţi sociale în valoare de 3.500 lei, la Inter-Moise şi Euro-Moise SRL cu câte 150 de părţi sociale, în valoare de 1.500 lei. Ea deţine o casă de locuit în Călimăneşti, dobândită în anul 2008, dar şi bijuterii de aur şi ceasuri, în valoare de 10 mii de euro. În plus, mai are două fonduri de investiţii de 12.855 lei, precum şi un cont curent la BRD de 30 mii lei. Venitul său anual, în 2011, a fost, în calitate de director al RAR Vâlcea, de 58.195 lei, iar cel al soţului de 25 mii lei.

Alesul judeţean PDL, Dan Fiera face şi el parte dintre bogaţii Vâlcii. El este asociat la patru firme: SC Anarom SRL, M.P.A SRL, Lasedo SA şi Agromec SA, având 2.484 de părţi sociale, în valoare totală de 190. 275 lei. Din declaraţia sa de interese, aflăm că este director la SC M.P.A SRL, şef agenţie la ARR Vâlcea şi consilier judeţean, beneficiile sale totale fiind de 53.075 lei.

Şi asta nu e tot. Pedelistul este proprietarul a două terenuri intravilane în Râmnic. Tot aici, mai are un teren agricol şi altul forestier, suprafaţa totală a acestora fiind de 1.249 m.p. 2.500 de m.p. este suprafaţa unui teren agricol, în Foleştii de Jos, obţinut prin moştenire. În Râmnic, el are toate categoriile de case, dar şi un spaţiu comercial. Astfel, el este proprietarul unui apartament, de 68 m.p, al unei case de locuit de 181 m.p., al unei case de vacanţă (24 m.p!!!!?????) şi al unui spaţiu comercial de 440 metri pătraţi. Alesul conduce un Peugeot din 2008, achiziţionat în leasing şi are bijuterii de 1.500 de euro şi tablouri de 6 mii de euro.

Gheorghe Folea, consilier judeţean PNL, este administrator la Ginmed SRL, Fundaţia „Bianca”, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie şi preşedinte la Patronatul Medicilor de Familie. Are două terenuri intravilane, unul în Râmnicu Vâlcea şi altul în Orleşti, în suprafaţă totală de 3.700 m.p şi patru apartamente: două în Râmnicu Vâlcea, unul în Cluj Napoca şi altul în Baia Mare, şi un cabinet medical în Orleşti. El mai este proprietarul a două maşini – un Audi A6 şi o Toyota – iar veniturile sale totale în anul care a trecut au fost de 23 de mii lei.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU