Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 8 februarie 2018

• Șoc și groază printre primarii vâlceni. Finanțele au tăiat drastic din bugetele localităților fără să țină seama de situația economică • Primarul Mircia Gutău a anunțat că în locul Vămii din municipiu care se va muta în zona industrială pentru ca tirurile să nu mai intre în oraș, se va face o autogară • Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat, după întâlnirea cu reprezentanții grefierilor, că legea salarizării este aplicată prost de cei de la Resurse Umane • Fostul premier Victor Ponta este decis să depună o solicitare la DNA pentru a-i fi precizată calitatea în care a fost audiat în dosarul lui Liviu Dragnea

• Șoc și groază printre primarii vâlceni. Finanțele au tăiat drastic din bugetele localităților fără să țină seama de situația economică. Primarii vâlceni au primit o veste proastă la începutul acestei luni. După ce și-au făcut planuri mari în privința investițiilor pe care ar urma sa le facă în acest an, o parte dintre edili s-au trezit cu un buget mult mai mic decât anticipau. Asta pentru că, spun unii, Finanțele au înțeles că banii care îi mai aveau în conturi reprezintă excedent bugetar și le-au tăiat din anumite sume pe diferite domenii. Banii rămași în conturile administrațiilor publice locale reprezentau, de fapt, bani rămași de la diverse investiții neterminate realizate din fonduri de urgență sau fonduri europene.

• Primarul Mircia Gutău a anunțat că în locul Vămii din municipiu care se va muta în zona industrială pentru ca tirurile să nu mai intre în oraș, se va face o autogară.
”O altă investiție majoră se referă la schimbarea sediului Vămii. Toată lumea se plânge că zona e aglomerată, mai ales la Kaufland, e dezastru. Și atunci am găsit înțelegere la Ministerul Finanțelro și am primit aprobare să construim un sediu al vămii în zona industrială astfel încât nici un tir să nu mai intre în oraș. Deja proiectarea este făcută, la anul vom construi sediul Vămii. Avem documente astfel încât să facem schimb, noi devenim proprietari pe actualul sediu al Vămii, pe care îl vom moderniza și vom face o autogară și vom înștiința firmele de transport din oraș că nu vor mai avea voie cu autocarele prin centrul orașului. Cu ajutorul bretelelor, autocarele vor coborî în autogară, își vor încărca călătorii și vor merge spre București, Sibiu etc.”, a spus Mircia Gutău.
De asemenea, primarul a mai anunțat că este greu să faci minuni și să fluidizezi traficul în oraș în condițiile în care în ultimele 6 luni de zile, în municipiu s-au înmatriculat peste 16.000 de autoturisme.
”Este un an de investiții extrem de important care va duce la fluidizarea circulației. Însă, mai trebuie să știți că în ultimele 6 luni, în municipiul Râmnicu Vâlcea au fost înmatriculate 16.423 de mașini, iar în județ 26.000 de mașini. Îmi pun întrebarea: ce soluții miraculoase să găsesc, eu sunt deschis. Aștept propuneri”, a mai spus Gutău.

• Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat, după întâlnirea cu reprezentanții grefierilor, că legea salarizării este aplicată prost de cei de la Resurse Umane, iar cine a calculat greșit ar trebui să-și asume răspunderea. ”Astăzi am constat, după ce ne-am întâlnit cu grefierii, că ceea ce estimam ieri așa este. Adică, li se calculează greșit salariile de către Resursele Umane și se aplică greșit legea. Legea este ghidul aprobat împreună cu Curtea de Conturi și este pe site-ul ministerului de o lună de zile. Cred că cei de la Resurse Umane puteau să-l consulte. (…) Din punctul nostru de vedere, legea este foarte clară și foarte ușor de înțeles. Ca dovadă că din toate Curțile de Apel, doar în patru au apărut astfel de probleme, pentru că s-au făcut calculele greșite. (…) Pur și simplu, cineva a calculat greșit. Poate că ar trebui să-și asume răspunderea”, a spus Olguța Vasilescu, la Palatul Parlamentului.
Cât despre nemulumirile angajaților din sistemul sanitar, Olguța Vasilescu a declarat că îi așteaptă pe sindicaliști la ”masa verde”. ”Dacă au ceva de reclamat, noi îi așteptăm la minister să stăm de vorbă cu ei și ei știu că de fiecare dată când au discutat cu noi li s-au rezolvat toate problemele, ca dovadă OUG 91, care s-a emis în luna decembrie. Atunci când se constată o neclaritate, o problemă, să se adreseze direct Ministerului Muncii, care acum are în componență și dialogul social, ca să rezolvăm toate aceste probleme la masa verde.”, a afirmat Olguța Vasilescu.

• Fostul premier Victor Ponta este decis să depună o solicitare la DNA pentru a-i fi precizată calitatea în care a fost audiat în dosarul lui Liviu Dragnea, după ce acesta l-a acuzat din nou că este unul dintre denunţătorii din dosarul său. Ponta a susţinut că nu a depus în viaţa lui un denunţ, spunând că dacă va dovedi că a fost audiat doar în calitate de martor, Liviu Dragnea, ”cel mai mare mincinos din istoria politicii româneşti”, trebuie să demisioneze din Parlament şi din PSD. Dacă DNA va susține că Ponta este denunțător, atunci fostul lider al PSD spune că va demisiona imediat din Parlement.
Victor Ponta a făcut aceste declaraţii presei, luni, la instanţa supremă, unde s-a prezentat pentru a fi audiat în dosarul Turceni-Rovinari, în care este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.
Duminică seara, la RTV, Liviu Dragnea l-a acuzat din nou pe Victor Ponta că, alături de Dan Şova şi Teodor Niţulescu, este denunţător în dosarul Tel Drum. ”Turnătorii din dosar îi ştiu: Sova, Ponta, Niţulescu. Am auzit că unii se tot alintă. «Să-mi ceară scuze, că eu nu am spus”, a spus Dragnea.
În 13 noiembrie 2017, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, într-un dosar în care sunt urmărite penal alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei Tel Drum.
Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri. Prejudiciul în acest dosar este de 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu şi de 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene.