Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 5 iulie 2018

• Primarul din Ocnele Mari, liberalul Mihai Pătru, susține că reportajul prezentat de postul național Kanal D a fost filmat în urmă cu doi ani de zile • Vâlcea se află în topul județelor, chiar pe primul loc, cu cele mai multe focare active de alunecări de teren • Fosta Ambasadă a Americii este scoasă la vânzare • Cine l-a reactivat pe Gabriel Oprea?

• Primarul din Ocnele Mari, liberalul Mihai Pătru, susține că reportajul prezentat de postul național Kanal D a fost filmat în urmă cu doi ani de zile, la puțin timp după ce acesta a câștigat mandatul de primar, și, deci, respectivul reportaj nu avea cum să reflecte realitatea din iunie 2018. Emisiunea, în care au fost disecate mai multe administrații din țară, a fost difuzată în 23 iunie, și se numește “Asta-i România”. Orașul Ocnele Mari a fost prezentat practic ca un sat fără câini, fără drumuri, cu investiții ratate, deși acolo se găsește cea mai mare salină din țară, dar și ștranduri naturale cu apă sărată. Mihai Pătru crede că s-a dorit denigrarea localității pe care o conduce și spune că nu va lăsa lucrurile așa.

• Vâlcea se află în topul județelor, chiar pe primul loc, cu cele mai multe focare active de alunecări de teren. Deja au fost inventariate 482 de focare, zone și puncte cu alunecări de teren care constituie risc pentru populație și infrastructură. Principalii factori ai declanșării și evoluției deplasărilor de teren sunt de ordin geologic, constând în substratul argilos, în alternanță cu roci friabile, dar și de ordin morfologic, cu referire la pantele mai mari de 3-5%. Nu în cele din urmă, determinant este și factorul climatic, adică precipitațiile anuale consistente cantitativ, dar și factorul antropic, altfel spus utilizarea irațională a terenurilor, în general, și a versanților, în special. Alunecările de teren din județ, aflate în diferite stadii de evoluție, active sau relativ stabilizate, afectează în principal populația, vezi cazul recent de la Vaideeni. Vicepreședintele CJ Vâlcea, Adrian Bușu, susține că singura șansă a vâlcenilor ar fi investirea a peste 1 miliard de euro în lucrări de îmbunătătțiri funciare. Dacă printr-o minune s-ar găsi banii, nu știm cine ar putea să le facă pentru că instituția de la Vâlcea de îmbunătățiri mai are doar 9 angajați.

• Fosta Ambasadă a Americii este scoasă la vânzare. Cunoscut timp de 70 de ani ca fiind sediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Palatul Maurice Blank din strada Tudor Arghezi nr. 9 va fi scos la licitaţie de Artmark Historical Estate, la un preț de pornire de 5.500.000 de euro.
Palatul a fost reședința unuia dintre cei mai importanți bancheri ai României moderne, Maurice Blank, cofondator al băncii Marmorosch Blank & Co (1864), cel care împrumuta statul român în campania Războiului de Independență.
Imobilul a fost proiectat de celebrul arhitect elvețian Louis Pierre Blanc, cel care și-a lăsat amprenta și pe alte importante clădiri publice românești, cum ar fi: Palatul Ministerului Agriculturii, Palatul Facultății de Medicină, Sediul Universității din Iași sau Institutul Victor Babeș.
2.500 metri pătrați construiți în stil Neo-Renascentist, 50 de camere și o grădină generoasă decorată cu pini și fântână arteziană, palatul Maurice Blank este un reper arhitectural al reședințelor particulare din București.
În anul 1934 palatul a fost cumpărat de către avocatul și omul politic Eduard Mirto, cel care avea să fie și ultimul proprietar de drept până la venirea comunismului. Eduard Mirto este cel care inițiază legăturile între palatul Blank și Ambasada Statelor Unite, închiriază imobilul americanilor chiar în pragul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.
Palatul a rămas până în 2011 drept celebrul sediu al Ambasadei SUA, reintrând astăzi în circuitul privat.

• Cine l-a reactivat pe Gabriel Oprea? În ultimul an, pe scena politică, reapar vechii politicieni scoși din joc după alegerile prezidențiale din 2015. Mai întâi Victor Ponta, cu un partid nou nouț – Pro România, iar acum și Gabriel Oprea, gata să reconstruiască UNPR din temelii, dar care într-un timp record a devenit deja ținta glumelor internauților și de stângă și de dreapta. Pe cealaltă parte, Dacian Cioloș vrea să convingă cetățenii că formațiunea lui este pregătită să schimbe România în bine, doar că într-un an de guvernare nu s-a remarcat prin nimic.
Amintim că în anul 2015, echipa George Maior – Gabriel Oprea – Victor Ponta au mers împreună în alegeri și fiecare trebuia să câștige funcția mult visată. Ponta – președinte, Maior – premier, iar Oprea – șef la SRI, informații confirmate chiar de Oprea în cadrul emisiunii Jocuri de Putere de la Realitatea TV. Din schemă ar fi fost înlăturat Florian Coldea, care în momentul în care și-a dat seama ce-l așteaptă a virat spre Klaus Iohannis, pe care l-a și ajutat să câștige alegerile prezidențiale, dovedindu-se un jucător mai abil decât Maior. Cozmin Gușă a fost cel care l-a desființat de Florian Coldea, chiar în cadrul unui interviu pentru bugetul.ro.
În mod cert revenirea lui Oprea în prim plan nu are legătură cu fostul prim adjunct al SRI, ci mai degrabă cu aripa Maior – Gușă, altfel nu și-ar fi promovat ideile la televiziunea acestuia din urmă. Scopul ar fi ruperea din voturile PSD, pentru că în momentul de față Dragnea domină partidul și este foarte greu de înlăturat. Atât Oprea, cât și Ponta ar rupe din electoratul PSD, Ponta cu succes, Oprea cu mare greutate întrucât imaginea lui este profund deteriorată.
Surse au dezvăluit pentru bugetul.ro că toată această ecuație a puterii ar avea rolul de a crea un culoar pentru un candidat la prezidențiale, altul decât Klaus Iohannis, un candidat de pe zona stângă, care să câștige alegerile. Cum Dragnea nu vrea să se dea la o parte, se încearcă dinamitarea lui cu toate armele din dotare. Cei care, însă îl ajută pe președintele PSD să rămână în cărți par a fi chiar susținătorii lui Klaus Iohannis, care vor ca actualul șef al statului să se impună din nou la prezidențiale printr-un vot anti-contracandidat. Și asta pentru că după 4 ani de mandat, Klaus Iohannis a fost incapabil să stârnească emoție și să-și câștige electorat propriu și fidel.