Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Săptămâna pe scurt – de la lume adunate, 11 ianuarie 2018

• Promulgarea Legii Bugetului Național pentru anul 2018 de către președintele Klaus Iohannis i-a cam luat prin surprindere pe liderii pesediști • Mare agitație la Primăria Râmnicului! Pe surse am aflat că primarul Mircia Gutău s-a întors cu forțe proaspete din minivacanță • Vechiul drum roman, care azi se numește Calea lui Traian și care străbate municipiul Râmnicu Vâlcea, a devenit subiect controversat de discuție printre istoricii vâlceni • Jale mare printre profesorii din toată țara, după ce ministrul Educației a anunțat că se schimbă ziua de acordare a salariilor

• Promulgarea Legii Bugetului Național pentru anul 2018 de către președintele Klaus Iohannis i-a cam luat prin surprindere pe liderii pesediști. Oamenii sunt nevoiți acum să caute soluții rapide pentru acoperirea găurilor din bugetele județelor și locale, fiecare așteptând bani de la Bucuresti. Cum majoritatea primăriilor vâlcene au rămas cu datorii din 2017, primarii așteaptă marea cu sarea de la ședința Consiliului Județean Vâlcea, care va avea loc probabil la sfârșitul lunii ianuarie, însă, veștile s-ar putea să nu fie tocmai bune. Cu alte cuvinte, dacă nu vor adopta modelul primăriei Râmnicului, adică nu vor crește taxele și impozitele, s-ar putea trezi cu un mare deficit, fiind nevoiți să dea și oameni afară.

• Mare agitație la Primăria Râmnicului! Pe surse am aflat că primarul Mircia Gutău s-a întors cu forțe proaspete din minivacanță și i-a luat la rost pe majoritatea angajaților, deranjat de faptul că anumite proiecte nu au mers în ritmul impus de el. Cum bugetul pe 2018 este mai mic, față de cel de anul trecut, primarul Gutău vrea să facă economii în propria ogradă și va impune o reorganizare în toate instituțiile subordonate primăriei. Este posibil ca anumiți bugetari să fie trimiși la plimbare dacă nu se vor conforma propunerilor făcute de primar, pentru că acesta nu vrea să piardă nicio investiție.

• Vechiul drum roman, care azi se numește Calea lui Traian și care străbate municipiul Râmnicu Vâlcea, a devenit subiect controversat de discuție printre istoricii vâlceni. Un articol apărut zilele trecute în presă a stârnit curiozitatea oamenilor după ce s-a auzit că, în urma unor săpături făcute de arhitectul I. Busuioc, în 1910, la aproximativ 1,20-1,50 m adâncime, s-au găsit urme ale fundaţiei unuia dintre cele mai prestigoase licee ale judeţului, Colegiul Naţional „Alexadru Lahovari”, la circa 4,50 m adâncime. Oamenii se întreabă acum cum de nu s-a aprofundat mai mult acest subiect și de ce nu se găsesc informațiile acestea la Muzeul de Istorie, instituție aflată la câteva sute de metri de liceu.

• Jale mare printre profesorii din toată țara, după ce ministrul Educației a anunțat că se schimbă ziua de acordare a salariilor. Oamenii au criticat decizia luata de Liviu Pop spunând că au rate la bănci care trebuie plătite până pe 12 ale lunii și că astfel vor înregistra restanțe. Dascălii mai spuneau ca trebuia să fie anuntați din timp și se întrebau retoric, bineînțeles, de ce nu s-a procedat la fel și cu lefurile parlamentarilor, care primesc banii pe la începutul lunii. Oamenii mai acuză și sindicatele pentru că nu au reacționat deloc la aceasta modificare.

• Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat că propunerile de planuri-cadru ale şefului de la Învăţământ Liviu Pop, care printre altele vizează diminuarea numărului de ore de Fizică, respectiv de Tehnologia Informaţiei şi Limbi Străine, reprezintă o mare greşeală.
Ecaterina Andronescu a criticat noile propuneri de planu-cadru pentru liceu, argumentând că nu poţi să ghilotinezi materii de bază şi să le înlocuieşti cu discipline ce ar trebui să regăsească în zona extracurriculară. „Este o mare greşeală. Voi propune colegilor din Comisia de Învăţământ să ne întâlnim în ultima săptămâna din ianuarie cu ministrul Educaţiei şi să avem o discuţie aplicată despre aceste planuri-cadru. Trebuie ridicată problema unor discipline esenţiale. Am introdus Informatica în ciclul gimnazial de aproape 17 ani. De altfel, a crescut industria IT. Nu avem de ce să nu recunoaştem acest lucru. Avem şi facultăţi mai dezvoltate din zona asta de electronică şi de calculatoare. Nu ne putem bate joc de pregătirea elevilor din liceu“, a afirmat Ecaterina Andronescu.
Oficialul a mai declarat că ,,nu poţi să ghilotinezi pur şi simplu programul disciplinei de Fizică şi să o înlocuieşti cu altceva. Poţi să faci educaţie complementară. Poţi să faci educaţia artistică prin ceea ce înseamnă educaţia extracurriculară. Nu poţi să înlocuieşti o disciplină de bază cum este Fizica sau Chimia cu lucruri care nu ne duc în sus, ci ne coboară pe această scară a valorilor“, a completat senatorul.
Fostul ministru al Educaţiei a criticat şi scoaterea celei de a doua limbi străine din trunchiul comun de discipline. „Trăim într-o lume globalizată. Eu vin din domeniul Ştiinţelor Exacte însă nu am cum să spun că Limbile Străine nu reprezintă un domeniu esenţial. Suntem o ţară situată în Europa. Este important să ştim să comunicăm cu cetăţenii din celelalte ţări“.