Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită la Colegiul Național “Alexandru Lahovari”

Motto: „A înțelege natura înseamnă a înțelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii, atât de amenințată azi, înseamnă să contribui la fericirea omenirii”. (E.A.Poe)
Ziua Mondială a Zonelor Umede este celebrată în fiecare an la data de 2 februarie, având ca scop sensibilizarea societății umane cu privire la importanța și protecția acestor ecosisteme.
Tema anului 2019-“Zonele umede și schimbările climatice” are menirea de a atrage atenția asupra rolului important pe care zonele umede îl au în atenuarea impactului schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător.
Pentru a marca acest eveniment important din calendarul ecologic, membrii catedrei de biologie a Colegiului Național “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, prof. Elena TUICĂ, prof. Alexandru Marian GANEA și prof. Gheorghe PLOAIE, au organizat o activitate pe această temă în cadrul proiectului educațional „Să învățăm să trăim frumos pe Pământ!”. Aceasta s-a desfășurat vineri, 1 februarie 2019, între orele 14-16 în cadrul Colegiului.
Activitatea a fost coordonată de domnul profesor Alexandru Marian GANEA și a constat în desfășurarea unui seminar de dezbatere privind importanța zonelor umede în contextul schimbărilor climatice actuale, prezentarea unor zone umede din județ, din țară și din afara acesteia, rezolvarea unui quizz referitor la tema activității, precum și realizarea unui atelier de pictură, prin care elevii au reprezentat în viziunea lor, efectele schimbărilor climatice asupra mediului.
În cadrul acestei acțiuni, reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea, doamna Silvia PĂDURARIU a evidențiat principalele aspecte referitoare la Convenția de la Ramsar, semnată în anul 1971, privind protecția zonelor umede și a prezentat cea mai importantă zonă umedă a țării noastre, Delta Dunării.
În cadrul acestei manifestări au participat elevi de la Colegiul Național “Alexandru Lahovari” coordonați de prof. Alexandru Marian GANEA, Colegiul Economic, coordonați de prof. Alina KESKIN, Liceul Sanitar “Antim Ivireanu”, coordonați de doamna profesoară Cornelia PAPUZU, dar și de la școli gimnaziale, respectiv Școala Gimnazială “Anton Pann”, coordonați de doamna profesoară Letiția MURĂRUȘ și Școala Gimnazială Ionești, coordonați de prof. Natalia ANTONIE.
Activitatea s-a bucurat de un real succes, fiind descrisă de elevi ca fiind “interactivă”, “inovatoare”, “frumoasă ”, “foarte bine organizată”.
Pentru buna desfășurare a acestei acțiuni, ne-am bucurat de sprijinul echipei manageriale a Colegiului Național “Alexandru Lahovari”, reprezentată de doamna prof.dr. Isabella IONIȚĂ și domnul profesor Daniel TUDOSOIU, cărora le mulțumim pe această cale.
Concluzia activității a constat în faptul că este deosebit de importantă conservarea biodiversității în zonele umede, atât de afectate de impactul antropic.
A consemnat,
Prof. Alexandru Marian GANEA, C.N. “Alexandru Lahovari”, Râmnicu Vâlcea