Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dezbateri controversate pe marginea Legii Educaţiei

• Profesorii vâlceni spun că li se cere părerea prea târziu

POLEMICĂ. După ce Legea Educaţiei a fost promulgată, ministeriabilii s-au gândit să organizeze o serie de dezbateri pe tema metodologiei ce se va aplica la legea de bază. Cadrele didactice din Vâlcea, însă, susţin că aceste întâlniri sunt mult prea tardive, deoarece legea nu mai poate fi modificată.

La începutul săptămânii, directorii şcolari şi cadrele didactice din judeţul Vâlcea s-au întâlnit la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea, chemaţi fiind pentru a dezbate pe tema Legii Învăţământului. Paradoxul a fost, însă, că legea 1/2011 e aprobată de mult de Parlamentul României şi promulgată de preşedintele Băsescu încă de la începutul anului, iar discuţiile pe această temă, susţin profesorii, sunt tardive. Trebuie să menţionăm că la eveniment a fost invitat să participe Marius Bălaşa – director general în cadrul Ministerului Educaţiei, care, în ciuda funcţiei înalte pe care o deţine, s-a arătat depăşit de situaţie, rămânând dator cu multe explicaţii. Aşadar, în concepţia ministeriabililor aceste dezbateri, ce se ţin în toate judeţele ţării, sunt făcute pentru a putea concepe legea secundară a educaţiei, lege ce trebuie aplicată la cea de bază, chiar dacă ea nu mai poate fi modificată. Pentru acest lucru autorităţile centrale le cer acum părerea părinţilor, elevilor şi profesorilor despre cum ar trebui să arate metodologia legislaţiei secundare, deşi şi aceasta a fost concepută deja în multe dintre judeţele ţării.

Atac la foştii miniştri

Prezent la Rm. Vâlcea, directorul Ministerului Educaţiei, Marius Bălaşa, nu s-a putut abţine să nu facă şi politică. El i-a atacat pe foştii miniştri ai Educaţiei, susţinând că politica partidelor din care făceau parte şi legile pe care le-au dat nu au făcut decât să sacrifice generaţii de elevi. Bălaşa, însă, nu a dat niciun argument în favoarea Legii Educaţiei pe care democrat-liberalii săi au conceput-o, au aprobat-o şi au promulgat-o, ezitând să răspundă  la o întrebare a cadrelor didactice vâlcene: „Cu ce este mai bună legea lui Funeriu decât cea a miniştrilor precedenţi?”. Ba mai mult decât atât, el nu a ştiut să le explice profesorilor de ce abia acum se fac dezbateri şi le cer părerea asupra Legii Educaţiei abia după ce ea a fost promulgată. „Legea educaţiei este dezbătută de 20 de ani încoace. Toţi miniştrii au încercat să aplice o lege, dar au sacrificat generaţii întregi. Acum trebuie să creăm această legislaţie secundară, deoarece prin ea se aplică Legea Educaţiei. Proiectul se numeşte «Tu faci legea de nota 10» pentru că legea în detaliu se stabileşte prin metodologia legislaţiei secundare. De aceea se numeşte aşa, pentru că de acum şi şapte luni înainte fiecare dintre dvs. puteţi să contribuiţi” – a declarat directorul Ministerului Educaţiei, Marius Bălaşa.

Ene militează pentru scoaterea programului „Lapte şi corn”

Gabriela Ene, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, îşi doreşte ca, începând cu anul şcolar viitor, programul guvernamental „Laptele şi cornul” să fie scos din unităţile de învăţământ. Ea susţine că acest program nu a cauzat decât probleme până acum, firmele distribuitoare fiind reclamate deseori pentru că aduceau produse vechi, şcolile le ţineau în condiţii improprii, iar mulţi elevi aruncă cornul şi laptele la coşul de gunoi. De aceea, Gabriela Ene susţine că banii alocaţi pentru acest program guvernamental ar trebui redirecţionaţi către programul „after-school”. „Cred că aceasta ar fi soluţia ideală pentru cei mici şi nu cred că părinţii ar refuza să mai contribuie şi ei pentru educaţia copiilor lor. Noi le asigurăm pregătirea şi paza străzii care ne preocupă atât de mult în ultimul timp” – a spus inspectorul general al ISJ Vâlcea, Gabriela Ene.

CLAUDIA STANCIU