Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vid legislativ: taximetriştii pirat îşi fac de cap în Vâlcea

Autorităţile vâlcene şi parlamentarii încearcă din răsputeri să schimbe Legea Taximetriei. Au loc şedinţe peste şedinţe, dezbateri peste dezbateri, iar, în final, se fac tot felul de promisiuni deşarte, pentru că senatorii şi deputaţii nu reuşesc să impună în Parlament modificările necesare poliţiştilor rutieri de a-i scoate de pe şosele pe taximetriştii pirat.

La sfârşitul săptămânii trecute, la Consiliul Judeţean Vâlcea a avut loc o dezbatere privind eradicarea taximetriei pirat, transportatorii judeţeni fiind în pragul isteriei pentru că pierd bani grei din cauza celor ce transportă persoane ilegal. Sigur, la nivelul judeţului nu se pot face multe lucruri, pentru că te poţi lupta cu acest fenomen doar dacă ai o legislaţie bună în vigoare, lucru care lasă încă de dorit. Tocmai de aceea, preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, i-a convocat pe parlamentarii vâlceni la dialog cu transportatorii. Aşa cum era de aşteptat, pe deputaţii şi senatorii autohtoni i-a „durut în cot”, nefiind prezenţi decât 3 parlamentari din 11, aceştia fiind Costi Rădulescu, Aurel Vlădoiu şi Florinel Butnaru. La dezbatere au mai fost prezenţi: vicepreşedintele Dumitru Persu, adjunctul IPJ Vâlcea – comisarul Ilie Voica, şeful Serviciului Poliţei Rutiere (SPR) Vâlcea, Florian Ioniţă, precum şi o mare parte din transportatori.

Costi Rădulescu: „Se face transport ilegal de persoane inclusiv cu microbuze 8+1″
transportatori 2 copy
Cel care s-a zbătut cel mai mult în ultima perioadă pentru a modifica Legea Taximetriei a fost deputatul PSD Costi Rădulescu, care i-a solicitat premierului Ponta să analizeze posibilitatea emiterii unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea şi completarea acestei legi. Mai mult, el i-a interpelat, pe tema pirateriei în transporturi şi a taximetriei la negru, pe ministrul Justiţiei, ministrul Transporturilor şi ministrului Afacerilor Interne.

Costi Rădulescu a atras atenţia asupra faptului că deja taximetriştii pirat au trecut la un alt nivel, ei făcând transport de persoane ilegal cu microbuze. „Acesta este un subiect asupra căruia transportatorii cred că şi-au cam pierdut răbdarea şi este normal să fie aşa. Într-adevăr, această lege a taximetriei există, însă din păcate într-un sertar. Dar, ea va trebui să fie scoasă, în momentul în care vor exista toate avizele. Mai sunt modificări care trebuie făcute. Se pare că în prezent într-un fel sunt sancţionaţi de lege transportatorii autorizaţi, cei care plătesc taxe la stat, care au angajaţi, cheltuieli, iar în altfel sunt sancţionaţi cei care fac taximetria la negru sau transportă persoane la negru. Ceea ce este mai rău e că s-a ajuns într-o situaţie extrem de gravă în care se face transport ilegal de persoane inclusiv cu microbuze 8+1. Nu mai putem permite aşa ceva şi eu mă voi implica să se schimbe această lege” – a declarat Costi Rădulescu, deputat în Colegiul Uninominal Rm. Vâlcea Sud.

Şeful SPR Vâlcea vrea suspendarea dreptului de utilizare a maşinilor

Şeful SPR Vâlcea, subcomisarul Florian Ioniţă, prezent la dezbatere, i-a îndemnat pe transportatori să înceteze cu acuzaţiile şi certurile dintre ei, cel puţin până vor reuşi să rezolve problema taximetriştilor pirat. De asemenea, subcomisarul Ioniţă crede că cea mai bună soluţie de a-i împiedica pe anumiţi vâlceni să practice taximetria ilegală este aceea de a le trage maşinile pe dreapta. „Dacă nu se interzice măsura complementară de suspendare a dreptului de utilizare, efectiv să îi tragem autoturismul pe dreapta, indiferent de câte sancţiuni aplicăm, vă spun că nu va fi eradicat acest fenomen. Pentru că ştim cu toţii faptul că se contestă amenzile, iar dosarele nu au nicio finalitate. În două sau trei luni cât a funcţionat legea în trecut, în staţiile de îmbarcare pe care le ştim am ajuns să îi înjumătăţim pe aceşti taximetrişti pirat, având 11 suspendări ale dreptului de utilizare. Cred că s-a ajuns aici şi s-a tergiversat această problemă pentru că nu s-a lucrat niciodată punctual. La toate întâlnirile pe care le-am avut cu transportatorii le-am spus că trebuie să formăm o voce unică şi să lăsăm alte acuzaţii şi probleme deoparte deocamdată, până vom rezolva problema taximetriei odată pentru totdeauna. În momentul de faţă, toată lumea trebuie să înţeleagă că legea, aşa cum este ea bună, rea, dreaptă sau strâmbă, Poliţia Rutieră o aplică exact aşa cum este. Nu putem face mai multe decât atât!” – a declarat subcomisarul Florian Ioniţă, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Vâlcea.