Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ION CÎLEA: UNA VORBIM, ALTA … RECOLTĂM

Este de înţeles, până la un punct, tentaţia unor candidaţi la alegerile prezidenţiale de a aborda orice fel de teme, cu condiţia, însă, de a se baza pe un minimum de cunoştinţe şi informaţii. Altminteri, candidaţii respectivi riscă să cadă în ridicol şi să fie taxaţi pentru minciunile debitate. În această capcană a căzut şi aspiranta la fotoliul de la Cotroceni, Elena Udrea, care a început să abordeze în discursurile sale problemele agriculturii şi să suţină că actuala putere ar fi adus sectoarele agricole din ţara noastră la … coada Uniunii Europene.

Pentru a nu mai cădea în capcana propriilor fabulaţii, i-aş sugera distinsei doamne ca, înainte de a debita vreo acuzaţie, să facă un minim efort de informare. Dacă ar fi procedat aşa, sunt convins că n-ar mai fi aşezat agricultura românească în topul ruşinii europene.

Din datele oferite de EUROSTAT, instituţie ferită de orice îndoială, care centralizează informaţiile statistice la nivelul UE, se pot reţine câteva lucruri esenţiale şi anume: cu cele 10,7 milioane tone de porumb, România se situează pe locul 2 în Europa, după Franţa; de asemenea, România ocupă detaşat locul întâi la producţia de floarea soarelui sau la grâu pentru export. Locuri onorabile ocupă România în raport cu celelalte state europene şi în ceea ce priveşte efectivele de ovine şi caprine (loc 4), la producţia de cartofi, vin şi rapiţă (loc 6), valoarea producţiei agricole (loc 8) şi aşa mai departe.

I-aş mai sugera candidatei Elena Udrea să evite abordările despre aşa-zisul dezinteres al actualei guvernări faţă de lucrătorii pământului fiindcă ar cădea din nou în plasa minciunilor. Sigur, are tot dreptul să vorbească despre cârnaţii de Pleşcoi şi ceapa de Pătârlagele, dar n-o opreşte nimeni să se informeze şi să-şi informeze auditoriul de la întâlnirile electorale şi despre măsurile luate de Guvern în sprijinul agriculturii. De exemplu, e bine să afle domnia sa că, din 16 octombrie a.c., va începe achitarea pe anul curent a avansurilor către fermieri pe Axa II a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, precum şi plăţile directe la hectar, sumele ce vor fi achitate totalizând 1,3 miliarde euro. Şi tot recent, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul Ponta a aprobat mai multe modificări legislative, astfel încât toţi fermierii care sunt înregistraţi la APIA să beneficieze integral de subvenţii şi să aibă acces la noile facilităţi la achiziţia de terenuri agricole. Alte măsuri similare vizează susţinerea şi dezvoltarea fermelor de familie, precum şi înlesnirea ca aceste ferme să poată accesa finanţări acoperite prin Fondurile de garantare.

Am luat la întâmplare numai câteva dintre măsurile de ultimă oră pe terenul agriculturii, însă programul guvernamental pus în operă sau în curs de implementare este mult mai cuprinzător. Victor Ponta are în acest scop ţinte şi obiective foarte clare menite să facă din România cu adevărat grânarul Europei şi să transforme ţara noastră într-un exportator major de produse agroalimentare.