Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PFA sau SRL? Ce alegem?

În primul rând diferenţa este acea că în cazul unui SRL proprietarul fie că e vorba de stat sau de privat răspunde cu patrimoniul firmei în faţa creditorilor şi are nevoie de calificare. Pe de altă parte, PFA răspunde doar cu averea proprie, şi e important de menţinut că este nevoie de studii şi o calificare pentru a deveni persoana fizică autorizată, cum ar fi medic, avocat, notar, expert contabil, evaluator, auditor financiar, arhitect sau altă profesie liberală.

Capitalul social minim cerut de ambele forme de organizare este de 200 lei, iar sediul social trebuie să existe atât într-un caz cât şi în celălalt.

Spre deosebire de SRL unde este obligatorie existenţa unui contabil, PFA au un avantaj deoarece îşi pot ţine singuri evidenţa veniturilor şi cheltuielilor. Dar pentru că lucrurile nu sunt niciodată atât de simple pe cat par, statul impune persoanelor fizice autorizate să depună trimestrial o declaraţie de anticipare a veniturilor, în urma cărora urmează să plătească un impozit de 16%. Astfel că PFA trebuie să deţină un jurnal de încasări şi plăţi, un inventar, registrul unic, chitanţier şi facturier, iar Administraţia Financiară stabileşte impozitul anual de plată în funcţie de venitul net din anul precedent.

Unul dintre avantajele principale de a fi PFA este acela că poţi beneficia de bani oricând, în timp ce în cazul SRL nu se întâmplă la fel. În ceea ce priveşte impozitul avem din nou o diferenţă bună de luat în calcul, pentru că persoanele fizice autorizate plătesc impozit de 16% pe venitul net , iar SRL plătesc atât impozitul pe venit sau profit cât şi cel pe dividente.

SRL-ul care plăteşte impozit pe profit este varianta cea mai bună pentru desfăşurarea unei afaceri, deoarece nu sunt necesare studiile de specialitate, nu e nevoie de angajaţi şi cheltuielile referitoare la activitatea firmei sunt deductibile. Dar în acest caz e necesar ca SRL-ul respectiv să aibă un contabil autorizat.