Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pensiile vor fi mai mari de la 1 ianuarie 2017

Nicio pensie nu va mai fi impozitată, potrivit unui proiect de act normativ ce a trecut recent de votul senatorilor, ceea ce înseamnă că sumele primite lunar de pensionari vor fi mai mari. Totodată, pentru contribuția la sănătate a acestei categorii de persoane, banii nu vor mai fi opriți din pensie, ci vor fi achitați din bugetul de stat.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptată marți de Senat, ca primă Cameră sesizată, astfel că, pentru a se aplica, aceasta are nevoie și de votul Camerei Deputaților, Forul decizional. Intrarea în vigoare a dispozițiilor este prevăzută pentru data de 1 ianuarie 2017.

Documentul prevede că pensiile nu vor mai fi supuse impozitului pe venit. Astfel, dacă reglementarea va urma să se aplice, suma reținută în prezent ca impozit pe venit va ajunge în buzunarele pensionarilor.

În prezent, veniturile din pensii sunt impozitate, dacă trec de un anumit plafon stabilit prin lege, cu o cotă de 16%, se arată în Codul fiscal. Mai exact, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin scăderea din pensie a contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate (sau, pe scurt, contribuția la sănătate, de 5,5%) și a sumei neimpozabile lunare de 1.050 de lei.

Contribuția la sănătate a pensionarilor va fi plătită de stat

Aceeași inițiativă legislativă adoptată de Senat prevede că plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a pensionarilor va fi făcută din banii statului, nu din pensii. În acest sens, consultantul fiscal Adrian Bența ne-a confirmat că suma reținută în prezent pentru sănătate va ajunge, de asemenea, în buzunarele pensionarilor.

În momentul de față, Codul fiscal prevede că, „pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depășește valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv (punctul de pensie este de 871,7 lei în 2016 – n. red.)”. La această dispoziție, senatorii au introdus, prin proiect, precizarea conform căreia „contribuția se suportă de la bugetul de stat”.

De la 1 ianuarie 2017, dacă baza lunară de calcul amintită depășește valoarea a cinci ori câștigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, contribuția individuală la sănătate se va calcula în limita acestui plafon.

Într-un punct de vedere transmis recent Parlamentului, cu privire la proiectul de lege adoptat ieri de Senat, Guvernul nu susține nici eliminarea impozitului pentru pensii, nici suportarea de la bugetul de stat a contribuției la sănătate. Principalul motiv invocat de Executiv este impactul negativ asupra veniturilor bugetului general consolidat pentru anul 2017. Documentul trecut de senatori va fi transmis curând deputaților, acolo unde va fi dezbătut și va primi votul decisiv.