Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: Curierul de Valcea

OLTCHIM 2016: Disponibilizaţii fac foamea, „CONDUCEREA” se înfruptă cu meniuri de lux la petreceri aniversare

Foto: Curierul de ValceaÎn seara zilei de 20 octombrie 2016, la un hotel din Râmnicu Vâlcea, sute de participanți aleşi pe sprânceană, au marcat cei 50 de ani de existență ai combinatului Oltchim. Printre invitați s-au numărat şi foștii miniștri ai economiei din perioada 2013 – 2014, senatorul ALDE Varujan Vosganian și deputatul ALDE Andrei Gerea.

Vosganian a văzut alt film la Oltchim

„Am salvat Oltchim în anul 2013, în timpul mandatului meu de ministru al Economiei, în ciuda faptului că Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană mi-au cerut să-l închid și nimeni altcineva nu-i mai dădea combinatului vreo șansă de supraviețuire. În ianuarie 2013, toate instalațiile erau gajate sub presiunea unei datorii de un miliard de dolari, capacitățile erau utilizate în proporție de doar 6%, pierderile zilnice erau de un milion de lei, iar protestele muncitorilor care nu-și mai primiseră salariile nu mai conteneau. Felul în care, în numai șase luni, fără nicio finanțare, doar cu resurse proprii, Oltchim a eliminat pierderile, și-a reconfigurat locul pe piață și a reușit să mențină peste 2.000 de locuri de muncă, readucând pacea socială, ar putea să constituie un capitol de studiu în orice manual de management.

Astăzi, după trei ani, de la acel gest curajos de a salva combinatul de la faliment și pentru care mulțumesc întregii mele echipe de atunci, Oltchim este profitabil, se înscrie, cu exporturi de peste 100 de milioane de euro, printre primii cinci exportatori cu capital românesc și se regăsește din nou pe orice hartă a Europei industriale”, a declarat senatorul Varujan Vosganian în cadrul festivităţii.

Celebra vorbă din popor: „Luda de sine, nu miroase-a bine!”, îşi găseşte atât de bine corespondentul în discursul pompos al senatorului Vosganian. Dacă noi, muritorii de rând din Vâlcea, nu am ştii cum „stau de fapt lucrurile”, am fi avut timp să plecăm urechea la vorbele măreţe ce făceau referire la „readucerea păcii sociale”. Dacă situaţia reală a combinatului nu ar fi fost una de plâns, atunci când Vosganian a mai adus în discuţie includerea acestei „reuşite” în manualele de management, am fi râs cu gura până la urechi.

Senatorul a avut grijă să vorbească despre menținerea celor 2.000 de locuri de muncă, dar nu a pomenit nimic de oamenii disponibilizați. Numai în pielea lor să nu fii! În timp ce aceştia îşi aşteptau cu înfrigurare plăţile compensatorii, invitaţii petrecerii fastuoase s-au înfruptat cu mâncăruri fine.

Profit doar pe hârtie

Potrivit Curierul de Vâlcea, iată ce delicatese au fost servite: mousse de brânzeturi cu nucă, terină de curcan cu legume, terină de porc cu fructe confiate, terină de somon cu brânzeturi fine, salată de pui cu andive, parfait ficat de rață cu dulceață de fructe de pădure, rulouri cu ouă de prepeliță și icre de somon, creveți în sos cocktail pe lime, lup de mare în crustă de parmezan și roșii confiate servit cu legume thai și sos butter lemon cu șofran, sorbet de lămâie, mușchi de vită Wellington cu sos brun servit cu morcovi copți și piure de rădăcinoase.

Lăsând la o parte meniul extravagant, suntem curioşi să ştim despre ce profit vorbeşte Varujan Vosganian în condiţiile în care toată presa naţională vorbeşte despre profitul făcut din pix al Oltchimului.

Reamintim că în anul 2015, combinatul Oltchim a raportat un profit net „pe hârtie” de 2,3 miliarde lei. Acest profit a rezultat din ștergerea datoriilor companiei în luna aprilie a anului trecut, după rămânerea definitivă a deciziei judecătoreşti de aprobare a planului de reorganizare, în vremea ce activitatea curentă a societății a generat o pierdere de 36 milioane lei. Pe româneşte, profitul de aproape 2,3 miliarde de lei în 2015 a fost făcut din pix, printr-un transfer contabil prin care societății i s-a permis să înregistreze ca drept venit valoarea datoriei acceptate de creditori a fi tăiată.

Situaţia s-a repetat în primul semestru din 2016. Însă banii au fost transferaţi din altă categorie contabilă într-alta. Profitul net de 18,6 milioane de lei anunţat în prima jumătate a anului 2016, potrivit rapoartelor neauditate, se bazează pe o activitate operaţională în creştere faţă de anii precedenţi dar şi pe un ajutor contabil în valoare de 23 de milioane de lei, fără de care rezultatul final ar fi fost unul negativ.

”Piperion” extravagant

La fel de „încântaţi” de realizarea acestei petreceri grandioase au fost şi administratorii paginii de Facebook „Oltchim Trecut Viitor”.

Iată ce postau înainte de organizarea serbării: „Peste câteva zile, joi 20 octombrie 2016, va avea loc la Oltchim „Revelionul Întârziaţilor” sub „bagheta” lui Gheorghe Piperea sau mai bine zis va avea loc (cu o întârziere de 5 luni) aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Oltchim (15 mai 1966 – 15 mai 2016) în prezenţa a 500 de invitaţi din ţară şi din străinătate. Acest „revelion” va purta numele de „Piperion”.

Piperea, după ce a „bătut” în septembrie 2016 „banc(nota)” oltchim de 1 leu şi „banc(nota)” oltchim de de 5 lei schimbă istoria Oltchim…

15 mai se sărbătoreşte în 20 octombrie. Foştii disponibilizaţi sunt sfătuiţi să nu apară la Oltchim…la ceas aniversar… pentru a nu speria invitaţii aşa cum au „speriat”, în trecut, investitorii care băteau la porţile Oltchim.”.

Suntem curioşi dacă la nota de plată a acestui eveniment opulent a contribuit şi Bogdan Stănescu, administratorul special de la Oltchim, care încasează nu mai puţin de 12 salarii de la stat.