Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mihai Diculoiu îl acuză pe Petre Ungureanu de sabotarea Oltchim

REPROȘURI. Liderul Sindicatului Liber Oltchim îl acuză pe prefectul Petre Ungureanu că nu a  acționat pentru menținerea climatului de pace socială și nu a urmărit punerea în practică a celor două memorandumuri aprobate de prim-ministrul Emil Boc, dar și de faptul că  a reprezentat mai mult interesele acționarului minoritar, și nu pe cele ale acționarului majoritar. Deși mare parte din acuzele lansate prefectului intrau în atribuțiile premierului sau ministrului Economiei, Diculoiu consideră că prefectul are partea lui de vină deoarece a mimat cauza Oltchim în relația cu acționarul minoritar. Prefectul susține că a făcut tot ce se putea face în limita atribuțiilor.

Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, a lansat un atac împotriva prefectului Ungureanu. Liderul de sindicat i-a trimis prefectului o scrisoare deschisă în care-l acuză că a făcut jocul acționarului minoritar. „Nu vreau să intru în polemică cu Mihai Diculoiu. Ce fac ei acolo nu este sindicalism, este altceva. El îmi cere să-mi fac datoria, și mi-am făcut datoria cu prisosință. Am informat Guvernul și despre problemele de la Oltchim, și despre problemele sociale, și despre mișcările sindicale, dar și de faptul că documentele arată foarte clar că banii publici sunt cheltuiți aiurea. Restul nu mai e problema mea”, a precizat prefectul Petre Ungureanu

Scrisoare deschisă

D-lui Prefect al jud. Vâlcea

Sindicatul Liber Oltchim este organizație sindicală reprezentativă la nivelul SC OLTCHIM și funcționează în conformitate cu Legea 62/2011- privind dialogul social.

Sindicatul Liber Oltchim reprezintă salariații SC OLTCHIM, acționează în conformitate cu legislația națională și europeană pentru apărarea drepturilor acestora, acționând cu prioritate pentru stabilitatea și siguranța locurilor de muncă, drepturi salariale și condiții de muncă.

Pentru soluționarea problemelor Sindicatul Liber Oltchim recurge cu prioritate la negociere și în cazuri extreme la cererea membrilor de sindicat organizează și desfășoară acțiuni de protest: pichetare, marș, miting, grevă, Sindicatul Liber Oltchim se confruntă din 12.11.2008 cu probleme majore:

1.  Acțiunile denigratoare prin mijloace abuzive și ilegale ale acționarului minoritar PCC-SE la adresa Directoratului General Constantin Roibu, a SC OLTCHIM, a salariaților SC OLTCHIM, a statului român.

PCC-SE acționează cu prioritate pentru ca SC OLTCHIM să nu funcționeze în sistem integrat cu Petrochimia și Rafinăria Arpechim Pitești, să nu se capitalizeze și să nu se finanțeze.

În concluzie PCC-SE dorește ca SC OLTCHIM să nu mai producă Policlorură de vinil (PVC) și să  fie falimentată.

2.  SC OLTCHIM în prezent nu funcționează în sistem integrat cu Petrochimia și Rafinăria Arpechim Pitești și din 12.11.2008 nu are asigurat materiile prime de bază: etilenă și propilenă.

Din 12.11.2008 până în prezent Sindicatul Liber Oltchim a atras atenția asupra acestor probleme și astfel Primul Ministru Emil Boc a aprobat două memorandumuri:

– memorandumul din 15.09.2009, reconfirmat în 2010 și transmis Comisiei Europene privind capitalizarea și finanțarea SC OLTCHIM

– memorandumul din iunie 2011 privind cumpărarea de către SC OLTCHIM a Rafinăriei Arpechim Pitești

care până în momentul de față nu sunt puse în practică datorită acțiunilor ilegale ale acționarului minoritar PCC-SE și datorită neimplicării dv. în calitate de reprezentant al Guvernului României în județul Vâlcea.

Au trecut 2 ani și 9 luni din 12.11.2008, perioadă în care SC OLTCHIM funcționează la 30% din capacitate, cu pierderi lunare, care generează suferința salariaților SC OLTCHIM prin diminuarea drepturilor salariale (șomaj tehnic), neacordarea la timp a salariilor și teama pierderii locurilor de muncă.

Personal d-le Petre Ungureanu nu-mi aduc aminte că v-ați preocupat de rezolvarea problemelor SC OLTCHIM, de liniștea socială în SC OLTCHIM.

Prin activitatea dumneavoastră ați încălcat art. 19 din Legea nr. 340/2004 – privind prefectul și instituția prefectului deoarece:

-NU ați acționat pentru menținerea climatului de pace socială

-NU ați urmărit punerea în practică a celor două memorandumuri, aprobate de Primul Ministru Emil Boc

-NU aplicați și NU respectați legislația națională și Europeană în cazul acționarului minoritar PCC-SE (18,2% în SC OLTCHIM)

– Prin declarațiile publice obstrucționați drepturile Sindicatului Liber Oltchim stabilite în Legea nr. 62/2011, Legea nr. 53/2003.

Dv. d-le prefect Petre Ungureanu ați uitat să acționați conform legislației în interesul salariaților SC OLTCHIM, al cetățenilor județului Vâlcea.

Acțiunea de protest a Sindicatului Liber Oltchim din 30.08.2011 îndreptată împotriva acționarului minoritar PCC-SE, care dorește cu orice scop ca SC OLTCHIM să nu mai producă PVC, să falimenteze SC OLTCHIM, v-a deranjat foarte mult deoarece:

– nu mai aveți liniște socială în județul Vâlcea și trebuie să raportați Guvernului cauza și nu efectul acțiunii de protest;

– dumneavoastră  apărați interesele acționarului minoritar PCC-SE și nicidecum pe cele ale salariaților SC OLTCHIM;

– cu toate că  acționarul minoritar PCC-SE acționează prin mijloace abuzive și ilegale din 2007 împotriva SC OLTCHIM, totuși dumneavoastră nu ați luat nici o atitudine.

La organizarea acțiunii de protest din 30.08.2011, președintele Sindicatului Liber Oltchim nu și-a depășit competențele ci dumneavoastră d-le prefect Petre Ungureanu v-ați depășit competențele deoarece:

– acțiunea de protest prin pichetare a fost organizată de președintele Sindicatului Liber Oltchim cu acordul salariaților SC OLTCHIM și nu de Directorul General al SC OLTCHIM, așa cum pe nedrept afirmați dv.;

– apărați interesele acționarului minoritar PCC-SE în detrimentul salariaților SC OLTCHIM prin declarațiile publice pe care le-ați făcut;

– nu există nici o similitudine între protestul Oltchim cu cazul Noble Venture de la Combinatul Siderurgic Reșita, dar probabil că doriți să se ajungă la această situație;

– o rușine pentru județul Vâlcea este faptul că dv. d-le Prefect nu vă cunoașteți competențele și în loc să apărați interesele cetățenilor, deveniți avocatul celor împotriva căror cetățenii județului, nemulțumiții au ieșit să protesteze;

– acționarul minoritar PCC-SE a participat la Adunarea Generală a Acționarilor, iar dv. dezinformați opinia publică că acesta nu a participat.

Sindicatul Liber Oltchim consideră că trebuie să vă revizuiți atitudinea față de drepturile cetățenilor județului Vâlcea, că trebuie să analizați acțiunile denigratoare ale acționarului minoritar PCC-SE, să puneți în practică cele două memorandumuri aprobate de Prim Ministru Emil Boc, să faceți toate demersurile pentru ca SC OLTCHIM să funcționeze în sistem integrat cu Petrochimia și Rafinăria Arpechim Pitești, să încetați a mai fi apărătorul personal al PCC-SE și să sesizați în baza legislației naționale și europene autoritățile abilitate să facă  lumină în cazul acestui acționar minoritar.

D-le Prefect Petre Ungureanu știm că la mitingul de protest al Sindicatul Liber Oltchim din 26.05.2009 ați afirmat că nu mai contează că dispar 3000 de locuri de munca în Oltchim, dar trebuie să știți că cele 3.500 de locuri de muncă existente în SC OLTCHIM (activul Rm. Vâlcea și Pitești) mai depind alte 10.000 locuri de muncă din județele Vâlcea și Argeș.

Probabil această acțiune de protest a Sindicatului Liber Oltchim v-a adus aminte că SC OLTCHIM încă mai există și ar fi mai bine să faceți vizite la locurile de muncă din SC OLTCHIM pentru a vedea ce înseamnă SC OLTCHIM, pentru a cunoaște problemele care generează suferința salariaților SC OLTCHIM.

Sindicatul Liber Oltchim va acționa prin orice mijloace legale să lupte împotriva acționarului minoritar PCC-SE cu Petrochimia și Rafinăria Arpechim Pitești, scoaterea din fabricație a PVC, care vizează ca SC OLTCHIM să nu se capitalizeze și să nu se finanțeze.

D-le Prefect Petre Ungureanu, Sindicatul Liber Oltchim consideră că România este un stat de drept, fiecare cetățean are dreptul de a se exprima și legea trebuie respectată și de acționarii străini.

Avem convingerea că în scurt timp veți informa cetățenii din județul Vâlcea asupra soluțiilor și a termenelor privind rezolvarea problemelor SC OLTCHIM, astfel încât în județul Vâlcea să fie liniște socială, să fiți apreciat ca un apărător al drepturilor cetățenilor și să vă delimitați de acțiunile denigratoare ale acționarului minoritar PCC-SE.

Prefectul aruncă vina în ograda Guvernului

Prefectul a declarat că refuză să intre în polemică cu Mihai Diculoiu, deoarece acestea are interese ascunse în cazul Oltchim. Ungureanu a precizat că a informat Guvernul despre situația de la Oltchim, rezolvarea ei intrând în atribuțiile Guvernului, nu a Prefecturii Vâlcea. ,,Nu vreau să intru în polemică cu Mihai Diculoiu. Ce fac ei acolo nu este sindicalism, este altceva. El îmi cere să-mi fac datoria, și mi-am făcut datoria cu prisosință. Am informat Guvernul și despre problemele de la Oltchim, și despre problemele sociale, și despre mișcările sindicale, dar și de faptul că documentele arată foarte clar că banii publici sunt cheltuiți aiurea. Restul nu mai e problema mea”, a precizat prefectul Petre Ungureanu.

DANA NEDES