Majoritatea femeilor care sunt angajate doresc să devină antreprenoare, iar cele care deja activează în sfera de business lucrează la expansiunea afacerii lor – indică un sondaj realizat în cadrul proiectului WINGATE: „Împreună pentru o Europă competitivă, favorabilă incluziunii”, pe un eșantion de 1447 de chestionare completate de femei din țările participante la proiect: Ungaria, Serbia, Norvegia, România și Republica Moldova. Femeile chestionate se încadrează în următoarele medii de vârstă: 26-40 de ani și 41-55 de ani, toate au studii superioare și vorbesc limba engleză la un nivel avansat.
În general, studiile arată că bărbații sunt mai interesați decât femeile să investească într-o afacere. Bărbații sunt în același timp mai încrezători în forțele și în cunoștințele proprii. Cu toate acestea, femeile au mai multe motive să devină antreprenoare, iar investițiile făcute de femei sunt mai bune decât cele făcute de bărbați, conform acelorași studii. Este o realitate faptul că o femeie dorește să pună familia pe primul plan, înaintea carierei. Cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă pandemică, unde munca de acasă și nevoia de îngrijire a copiilor a determinat multe femei să-și părăsească serviciul pentru a-și îngriji copiii sau să se adapteze noilor forme de lucru, cu riscul ca atunci când doresc să se întoarcă la vechiul loc de muncă, acesta să nu mai fie valabil sau să nu fie suficient de bine plătit.
Ca urmare, o afacere proprie este o modalitate foarte bună prin care femeile își pot organiza singure programul, astfel încât să aibă timpul necesar pentru familie și pentru a avea și venituri în același timp.
Cristina Chiriac, președinta Asociației Naționale a Antreprenorilor (ANAA) a declarat: „Lumea afacerilor este dominată de mult timp de bărbați, însă situația este deja în schimbare, pe măsură ce țările adoptă o atitudine socială progresivă, astfel că antreprenoriatul feminin are toate șansele să cunoască un ritm de creștere amețitor în perioada următoare. Femeile au înțeles că rolul lor, pe lângă cel de mamă și soție este acela de a crea valoare adaugată în economie. Avem exemple de femei care au schimbat lumea, iar accentul la nivel comunitar se pune pe egalitatea de șanse și egalitatea de gen astfel încât, rolul femeii moderne este de a se poziționa pe aceeași scară ierarhică cu bărbații, indiferent de domeniile de activitate”. Președinta ANAA este de părere că asistăm la o schimbare de paradigmă: femeile au învăţat să-şi pună în valoare talentul, în cadrul unei afaceri care să le aducă profit, adică independenţă financiară faţă de familie.
În cadrul proiectului WINGATE, care are ca obiectiv principal crearea unei platforme online și un centru de învățare inovator, vor fi dezvoltate cursuri specializate pe idei de business, management și business plan, înființarea unui start-up și noțiuni de negociere, strategie de business, comunicare și PR. Acest instrument va oferi oportunități participanților de a-și îmbunătăți prezența pe piața locală și internațională.
Evenimentul ce va avea loc pe 17 decembrie, în cadrul proiectului finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin intermediul Fondului de granturi SEE și Norvegia pentru cooperare regională, „Împreună pentru o Europă competitivă, favorabilă incluziunii!” are ca scop final îmbunătățirea implicării și participării femeilor în sectoare inovatoare la nivel internațional și implicarea activă a părților interesate în rețeaua de dezvoltare a întreprinderilor pentru femei.
Conferința, ce va avea loc în format hibrid și va fi transmisă live pe pagina de Facebook a ANAA, va fi moderată de Dan Doroftei – antreprenor, consultant în sănătate și va debuta la ora 11.00 cu mesajele oficialităților: Excelența Sa, Siri Beate Barry – ambasadoarea Regatului Norvegiei la București, Ana Loredana Predescu – deputat și membru în Comisia pentru industrii şi servicii și Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Cristina Chiriac – președinta Asociației Naționale a Antreprenorilor și Andreea Negru – moderatoare a primului panel al conferinței și Expert în Comunicare al proiectului Wingate. Panelul al doilea, „Cooperarea transfrontalieră, stimul economic european”, va fi moderat de Roxana Gabor Iliescu, antreprenoare, fondatoare a Mai Academy și îi va avea ca speakeri pe Agnes Puscas – project manager Wingate (Ungaria), Aleksandar Bijelic – președinte al Serbian Venture Network Senev (Serbia), Marit H. Silseth – project officer Wingate Norway și Angela Gladei – președinta Asociației Femeilor Antreprenor din Republica Moldova (AFAM). La capitolul „Educație și inovație”, moderat de Nicoleta Munteanu – fondatoare Kids in Business, vor avea expuneri Tova Ben-Nun Cherbis – președintă și fondatoare a Complexului educațional Lauder-Reut, Marius Ghenea – antreprenor, business angel și autor, Corina Puiu – director executiv Rethink și Ana Maria Stancu – CEO Bucharest Robots. Conferința se va încheia cu un panel dedicat „Lecțiilor pandemiei”, moderat de Cristina Dragna – antreprenoare, specialist în comunicare strategică, având ca invitate pe Raluca Ioana Man – fondatoare RSEVEN LTD (Cipru), Daniela Cireașă – fondatoare Netspace, președintă CONAF Brăila și Alina Pătrăhău – fondatoarea Asociației Dăruiește Aripi.
Lasă un comentariu