Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FINANŢELE VÂLCEA: A fost redusă norma de venit pentru activităţile agricole

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea ne informează că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 684/09.09.2015, a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2204/2015 privind aprobarea Procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole şi pentru aprobarea unor formulare.

Printr-un documentar transmis la redacţie, Finanţele Vâlcea ne prezintă cele mai importante prevederi ale actului normativ aprobat: “Persoanele fizice care desfăşoară activităţi agricole, individual sau într-o formă de asociere, beneficiază de reducerea normei de venit (pentru veniturile începând cu 1 ianuarie 2015), proporţional cu pierderea înregistrată, în cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum îngheţul, grindina, poleiul, inundaţiile, ploaia abundentă, seceta, precum şi a celor produse de animalele sălbatice, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) venitul net se stabileşte pe bază de norme de venit;
b) pierderea afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale sau din animalele deţinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale, prevăzută la art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din cadrul unei unităţi administrativ-teritoriale;
c) persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică a depus formularul 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”. În declaraţie contribuabilii înscriu suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale şi efectivele de animale, fără a se lua în considerare pierderea înregistrată ca urmare a evenimentelor prevăzute la art. 73 alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

În vederea constatării pagubelor şi evaluării pierderilor, persoanele fizice/asocierile fără personalitate juridică trebuie să depună la unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a întâmplat evenimentul, în cel mai scurt timp de la data producerii acestuia, „Cererea pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale”(anexa nr. 2 la Ordin).

Important! În cazul pagubelor care privesc efective de animale, păsări sau familii de albine, la cerere se anexează şi certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în care se precizează că pierderea s-a datorat efectelor produse de calamităţile naturale. Cererea se depune pentru toate suprafeţele afectate şi animalele pierite, deţinute pe raza unei unităţi administrativ-teritoriale.

După constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor, comisia constituită conform art. 73 alin. (8) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, completează formularul „Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor”, (anexa nr. 2 la Ordin) în trei exemplare, din care două se comunică persoanei fizice/asocierii fără personalitate juridică.

Pentru a solicita reducerea venitului anual, persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică depune la organul fiscal competent formularul „Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit”, (în anexa nr. 2 la Ordin), pe perioada de prescripţie a dreptului de stabilire a impozitului pe veniturile agricole, aferent anului pentru care s-au înregistrat pierderile.

La cererea menţionată mai sus se anexează procesul-verbal/procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, din care rezultă pierderea înregistrată, pe categorii de produse vegetale/categorii de animale şi pe localităţi.

După primirea cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, organul fiscal verifică, pe baza documentelor depuse de persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică, dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru reducerea normei de venit.

În cazul în care persoana fizică sau asocierea fără personalitate juridică nu a depus declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit, în vederea soluţionării cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, organul fiscal va notifica persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică pentru depunerea declaraţiei.

În urma analizei documentelor prezentate, organul fiscal completează formularul „Referat privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit”.

În situaţia în care sunt îndeplinite condiţiile pentru reducerea normei, organul fiscal competent procedează la reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit.

Venitul anual se reduce utilizând norma de venit diminuată cu procentul de pierdere înregistrată, înscris în col. 5 din formularul „Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor” pentru fiecare categorie de produse vegetale şi/sau categorie de animale din cadrul unităţii administrativ-teritoriale afectată de calamităţile naturale.

Organul fiscal stabileşte veniturile corespunzătoare fiecărei activităţi agricole pentru care s-a înregistrat pierdere şi care se încadrează în condiţia prevăzută la pct. 1 lit. b) din Ordin, respectiv pierderea afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţeiei agricole vegetale sau din animalele deţinute.

Organul fiscal calculează/recalculează venitul net anual, impozitul pe venitul din activităţi agricole şi emite formularul 260 „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi privind obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”, care se comunică contribuabilului potrivit art. 44 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Termenul de soluţionare a cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole stabilit pe bază de norme de venit este de 45 zile de la data înregistrării cererii”.