Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: PERCHEZIȚII în Vâlcea, București și Ilfov într-un dosar de înșelăciune în colectarea și reciclarea deșeurilor din sticlă. Prejudiciu de peste 10 milioane de euro

Mai multe percheziții au avut loc joi, în București și în județele Ilfov și Vâlcea într-un dosar de înșelăciune în domeniul colectării și reciclării de deșeuri din sticlă. Prejudiciul adus este de peste 10 milioane de euro. În acest context, Poliția Capitalei va desfășura, alături de reprezentanții Gărzii de Mediu, activități de control la 10 puncte de lucru ale unor societăți comerciale din domeniul colectării deșeurilor și materialelor reciclabile.
Percheziţii în Bucureşti, Ilfov și Vâlcea într-un dosar de înşelăciune în domeniul colectării şi reciclării de deşeuri din sticlă

Astăzi, 14 septembrie, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 4 au pus în executare 13 mandate de percheziție domiciliară și 13 mandate de aducere, în București și județele Ilfov și Vâlcea, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (13.061 de acte materiale). Acțiunile au cauzat un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro.

Conform unui comunicat transmis de Poliția Capitalei, mai multe persoane au creat un circuit infracțional prin care ar fi întocmit în fals documente:

„În fapt, pe parcursul anului 2021, mai multe persoane, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au creat un circuit infracțional, prin care ar fi întocmit în fals documente (avize însoțire mărfuri, borderouri ridicare deșeu, tichete cântar, recepții mărfuri etc), care atestau în mod nereal colectarea, transportul și reciclarea a peste 19.738 de tone de deșeuri din sticlă.

Din cercetări, s-a stabilit că aceste documente ar fi stat la baza întocmirii dosarelor de trasabilitate a deșeurilor depuse la instituția cu atribuții în domeniu, scopul fiind evitarea corecțiilor ce trebuiau aplicate organizațiilor care implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului, în cazul neîndeplinirii obiectivelor asumate.

Ar fi fost cauzat un prejudiciu de 52.032.542 de lei.

Persoanele vizate vor fi duse la audieri.

Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 4, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (13.061 de acte materiale)”.

În acest context, Poliția Capitalei, alături de reprezentanți ai Gărzii de Mediu, va desfășura activități de control la 10 puncte de lucru ale unor societăți comerciale din domeniul colectării deșeurilor și materialelor reciclabile:

„De asemenea, în același context, pentru intensificarea măsurilor de prevenire și combatere a infracționalității de tip evazionist din sectorul protecției mediului, a colectării separate și a reciclării deșeurilor, în cursul zilei de astăzi, 14 septembrie 2023, Poliția Capitalei, va desfășura, cu sprijinul reprezentanților Gărzii de Mediu, activități de control la 10 puncte de lucru ale unor societăți comerciale din domeniul colectării deșeurilor și materialelor reciclabile”.