Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

TUPEU: Doctorița ȘPĂGARĂ de la Drăgășani vrea să dea statul în judecată la CEDO

Doctoriţa şpăgară din Drăgăşani (judeţul Vâlcea), Cristina Orădan, care avea o relaţie specială cu morţii și care i-a declarat bolnavi psihici pe jumătate din locuitorii din zona Drăgăşani, Cristina Orădan are tupeu. Deși dosarul de corupție, în care este acuzată de luare de mită și înșelăciune nu este finalizat, el aflându-se pe rolul Tribunalului Vâlcea, aceasta le-a povestit apropiaților săi că are de gând să dea statul român în judecată la CEDO pentru cele 10 luni petrecute în arest preventiv.

Cel mai complex dosar de corupție din sistemul de sănătate vâlcean

De numele medicilor Violeta Bică și Cristina Orădan se leagă cele mai complexe dosare de corupție din sistemul de sănătate vâlcean. Rețeaua infracțională a medicilor de la Spitalul din Drăgășani a fost dată în vileag de procurorii vâlceni în anul 2015, atunci având loc mai multe percheziții la spital, dar și la locuințele medicilor, Bică și Orădan fiind ulterior reținute și arestate preventiv.

Cauza fiind una complexă, procurorii au luat decizia de a disjunge în două dosare, în primul medicul de expertiză medicală Violeta Bică primind deja condamnare, iar celălalt se judecă încă pe rolul Tribunalului Vâlcea, medicul psihiatru Cristina Orădan fiind acuzată de pentru luare de mită, înşelăciune şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Pensionări fictive și multă spagă

La început, Bica şi Orădan erau strâns legate, ele creând un circuit de pensionări fictive. În fapt, medicul Violeta Bica (ex-Toma) „recruta” pacienţii, cărora le cerea sume de bani şi bunuri pentru a emite documente, prin Cabinetul său de expertiză medicală subordonat Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, în vederea pensionării. Ajutorul medicului psihiatru Cristina Orădan era neprețuit pentru că îi interna fictiv pe respectivii pacienţi în Secţia de Psihiatrie a spitalului, ea punând diagnostice false şi eliberând reţete medicale şi alte documente necesare dosarului de pensionare. Pentru „eforturile” ei, Cristina Orădan primea o parte din banii primiţi de Bica de la pacienţi.

Ulterior însă, cele două „doctoriţe” au fost separate, asta pentru că procurorii au aflat că psihiatrul Cristina Orădan mai făcea parte dintr-o reţea de corupţie, alături de psihologul Doina Barbu, care deţine un cabinet particular de psihiatrie în Râmnicu Vâlcea – DoinaMed, dar care are şi puncte de lucru în zona Drăgăşani.

În fapt, medicul psihiatru Cristina Orădan interna fictiv pacienţi, încasând bani de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea, le întocmea documentele medicale false, iar apoi îi trimitea, pentru expertiză psihologică în vederea întocmirii dosarului de pensionare, la psihologul Doina Barbu (DoinaMed), unde nu întâmpinau niciun fel de probleme. Trebuie specificat că era vorba despre persoane care voiau să beneficieze de pensie de handicap.

Astfel, psihiatrul şi psihologul au creat un circuit al infracţiunilor, înşelând statul şi pensionând fictiv pe bandă rulantă. Din păcate, în acest dosar de corupţie deschis pe numele lor sunt incluşi şi 10 pacienţi, toţi din zona Drăgăşani, care sunt acuzaţi de înşelăciune şi dare de mită. Majoritatea pacienţilor sunt oameni de la ţară, sărmani, care nu urmăreau decât să iasă la pensie şi să aibă şi ei un venit minim. În mod cert ei nu aveau cunoştinţă de gravitatea faptelor comise de cei doi medici, dar nici de lăcomia doctorului psihiatru, care era în stare să ia mită chiar şi de la oameni amărâţi.

Încă din 2012, medicul Orădan era „filat” pentru internări fictive

Povestea internărilor şi pensionărilor fictive a fost făcută publică de redactorii Vocea Vâlcii încă din anul 2012. În urma unei anchete la Spitalul municipal Drăgăşani, am aflat că, în acea perioadă, în secţia de psihiatrie păstorită de medicul Cristina Orădan zilnic avea loc un adevărat jaf pe banul public. Din cauza internărilor sale fictive, statul cheltuia miliarde de lei pentru tot felul de reţete gratuite şi compensate eliberate aiurea. Astfel se face că, în anumite localităţi arondate municipiului Drăgăşani, 80% din populaţie este bolnavă psihic.

Tocmai de aceea, medicul Orădan se afla încă de pe atunci în vizorul inspectorilor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea, care nu mai accepta internările şi reţetele care purtau parafa ei. Ca urmare, la doar o lună după apariţia anchetei noastre din 2012, conducerea CAS Vâlcea a decis să rezilieze contractul cu medicul psihiatru Cristina Orădan. Asta şi în condiţiile în care, în urma unui control scurt, au fost găsite 9 reţete prescrise din ambulatoriul de specialitate în luna iulie 2010, care conţin medicamentul PRIDIA, toate ridicate de către un bolnav psihic, Ștefan Curiman, domiciliat în comuna Sutești.

Verificând în teren toate cele 9 cazuri, inspectorii CAS au constatat că, de fapt, lucrurile nu stau deloc ca în scriptele secţiei de psihiatrie condusă de medicul Orădan. La un pacient din comuna Gușoieni, cei de la CAS au constatat că acesta nu este în evidenţa medicului de familie cu diagnosticul enunţat în reţetă şi nu are scrisoare medicală pentru asemenea medicaţie. O altă reţetă a fost eliberată pentru o femeie din comuna Șușani, care nu numai că nu se afla în evidenţele medicului de familie, ba chiar, vecinii au spus că este plecată de mai mult timp la fiul ei în altă localitate. Şi acestea sunt doar câteva cazuri de acest gen, pentru că exemplele pot continua.