Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

REVOLTA MINERILOR DIN BERBEŞTI ŞI ALUNU

• Intenţia Consiliului Judeţean Vâlcea de a prelua Carierele Berbeşti şi Alunu, cu ajutorul votului din Parlamentul României, îi revoltă pe minierii vâlceni, care au decis să le trimită deputaţilor şi senatorilor din judeţul nostru o scrisoare deschisă.

Minerii din Berbeşti şi Alunu îşi exprimă nemulţumirea vizavi de realizarea Complexului Energetic Vâlcea, susţinând că, în acest fel, ei vor rămâne fără un suport tehnic din partea CE Oltenia, fără bază materială şi piese de schimb pentru utilaje. Scrisoarea este semnată de toţi liderii de sindicat din Carierele Berbeşti şi Alunu: Dorel Glomnicu – Sindicatul Cărbunelui Berbeşti, Constantin Chelcea – Sindicatul Independent Berbeşti, Gheorghe Mînzatu – Sindicatul Solidaritatea Berbeşti – Alunu, Marcel Vlădoiu – Sindicatul Independent Olteţu’. „Mineritul într-un sistem extins, cu mai multe cariere şi mai multe utilaje este rentabil. În caz de nevoie, carierele se ajută reciproc cu producţie sau subansamble, care dacă ar fi cumpărate, ar dura foarte mult introducerea în fabricaţie a acestora, dar şi preţuri foarte mari. O simplă alunecare de teren implică costuri foarte mari, dar şi întreruperea producţiei pe perioade lungi, iar achiziţiile de terenuri şi exproprierile nerealizate la timp, pot duce la închiderea perimetrului. Pentru asigurarea continuităţii producţiei, în minerit este necesară asigurarea unei baze materiale şi a unui stoc de siguranţă de piese de schimb, materiale şi subansamble, ceea ce reprezintă importante imobilităţi financiare. În situaţia actuală, această bază există la nivelul CE Oltenia, însă în cazul externalizării, este imposibil de reconstituit. Să nu uităm că atunci vom fi consideraţi de către CE Oltenia un concurent şi nu un aliat” – se arată în scrisoarea sindicaliştilor.

300 de mineri au semnat împotriva preluării carierelor

Minerii din Berbeşti şi Alunu susţin că, dacă totuşi se va lua decizia de înfiinţarea a Complexului Energetic Vâlcea, preţul la cărbune va creşte cu 4,5% în următorii patru ani de zile. Tocmai de aceea, peste 300 de mineri au semnat împotriva legii ce urmează a fi votată în Parlamentului şi, implicit, a preluării carierelor Alunu şi Berbeşti de către Consiliul Judeţean Vâlcea şi a înfiinţării Complexului Energetic Vâlcea. „În expunerea de motive prin care se încearcă convingerea senatorilor să voteze acest proiect de lege, există multe neclarităţi şi neconcordanţe. Putem spune chiar că acest material este depăşit. Creşterea preţului la cărbune cu 4,5% în trei ani nu este o motivaţie, în condiţiile în care este sub nivelul inflaţiei şi mult sub procentele de scumpiri ale celorlalte produse şi bunuri. Noi, minerii din Berbeşti, credem că aţi luat această decizie fără o verificare amănunţită a datelor tehnice şi financiare. Pe această cale vă mai informăm că un procent de 90% din salariaţii celor două cariere şi-a exprimat opinia prin semnături să rămânem în CE Oltenia, iar pe siteul senatului, pe perioada consultării publice, peste 300 de oameni au transmis opinii împotriva acestei legi” – mai spun sindicaliştii.

„O mie de oameni înseamnă 4.000 de voturi”

Minerii îi ameninţă voalat pe parlamentarii vâlceni, sugerându-le să nu voteze în Parlament legea, pentru că, altfel, vor pierde votul lor în viitor. „Suntem o mie de salariaţi la carierele Berbeşti şi Alunu a căror soartă se află în mâinile dvs. Vă spunem de la început că o mie de oameni înseamnă patru mii de voturi pentru dvs. Nu luaţi această opinie ca pe o ameninţare, ci ca pe o informaţie realistă. Noi, vâlcenii din zona Berbeşti – Alunu am respectat întotdeauna deciziile dvs., iar prin votul acordat politicienilor din USL, v-am arătat încrederea şi respectul nostru faţă de platforma program şi politicile de dezvoltare economică ale judeţului. De data aceasta însă, vă informăm deschis că nu suntem de acord cu intenţia dvs. de a prelua cele două cariere în vederea realizării Complexului Energetic Vâlcea, cu mai multe argumente. Înţelegem că, din exces de zel şi „patriotism local”, doriţi ca cele două cariere să fie administrate de judeţul nostru, iar noi, salariaţii respectăm şi apreciem instinctul de proprietate” – au conchis minerii din Alunu şi Berbeşti.