Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prim-procurorul Florin Apostu, de la Sibiu, și ofițerul SRI Tiberiu Popescu, originar din Vâlcea, au fost arestați

printre învinuiții din acest dosar se află și avocatul vâlcean Nicolae Ucă (originar din Bunești)

ARESTĂRI. Procurorii DNA au demarat efectuarea cercetărilor penale față de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, fost coleg de birou cu Laura Codruța Kovesi, în sarcina căruia s-au reținut opt infracțiuni de luare de mită, două infracțiuni de trafic de influență, instigare la infracțiunea de fals intelectual, două infracțiuni de reținere sau distrugere de înscrisuri și favorizarea infractorului, potrivit unui comunicat al instituției. În acela și dosar, ofițerul SRI Tiberiu Narcis Popescu, originar din Vâlcea, este acuzat de trei infracțiuni de dare de mită, complicitate la infracțiunea de reținere sau distrugere de înscrisuri, complicitate la infracțiunea de favorizare a infractorului.

Conform DNA, din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 2 august 2010 cât și ulterior în lunile august și septembrie 2010, inculpatul Apostu Florin Nicușor, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, ca urmare a solicitării unui om de afaceri din județul Sibiu, afirmând că va interveni pe lângă Procurorul General al României pentru ca Ministerul Public să promoveze un recurs în interesul legii ce viza interesele financiare ale persoanei respective, a dat de înțeles că ar fi făcut demersurile necesare soluționării favorabile a unei astfel de cereri. În schimbul presupusei intervenții, inculpatul a beneficiat de o revizie tehnică gratuită la autoturismul marca Audi A8 pe care îl folosea, revizie făcută la firma la care cumpărătorul de influență era acționar majoritar. De precizat că autoturismul respectiv fusese achiziționat în sistem leasing de la o firmă aparținând aceluia și cumpărător de influență, leasing-ul fiind plătit de o altă societate comercială aparținând aceluia și cumpărător.

La datele de 5 și 19 august 2010, Apostu Florin Nicușor a primit de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis suma de 400 euro și un parfum, în scopul rezolvării favorabile a unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu ce avea ca obiect cercetarea unei persoane pentru mai multe infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. În acest sens, Apostu Florin Nicușor a sustras de la dosar mai multe documente și declarații pe care le-a înlocuit cu altele falsificate, soluționând dosarul, în numele unui procuror subordonat, într-o manieră favorabilă persoanei cercetate.

În zilele de 10 și 16 august, inculpatul Apostu Florin Nicușor a primit de la o persoană produse alimentare, respectiv a cerut 2000 „3000 euro pentru a soluționa favorabil două dosare penale în care se efectuau cercetări pentru infracțiuni rutiere. La data de 24 august 2010, Apostu Florin Nicușor a determinat o persoană din conducerea Poliției Rutiere Sibiu să întocmească în fals o adeverință pentru ca unei persoane depistate conducând cu permisul anulat să i se prelungească dreptul de a conduce. La data de 28 august 2010, în schimbul primirii unui plic cu bani de la un intermediar, Apostu Florin Nicușor a promis să rezolve favorabil un număr de două dosare penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu privind unele persoane cercetate pentru infracțiuni rutiere.

În perioada august „septembrie 2010, Apostu Florin Nicușor a primit de la o persoană băuturi alcoolice pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Judecătoriei Sibiu pentru soluționarea favorabilă a unui dosar civil. La data de 27 septembrie 2010, Apostu Florin Nicușor a acceptat să primească de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis o sumă de bani, inițial neprecizată, pentru ca o persoană cercetată pentru săvâr șirea infracțiunii de ucidere din culpă să beneficieze de o soluție cât mai favorabilă. La data de 5 octombrie 2010, Apostu Florin Nicușor i-a solicitat unei persoane, administrator al firmei care deținea leasing-ul autoturismului folosit de inculpat, să intervină pe lângă un funcționar public cu atribuții de decizie și control din cadrul Administrației Finanțelor Publice (A.F.P.) Sibiu, în favoarea unei persoane fizice autorizate din Sibiu, astfel încât aceasta să primească de la A.F.P. Sibiu o sumă de bani reprezentând TVA corelativă activității comerciale desfășurate de acesta. În contraprestație, Apostu Florin Nicușor i-a trimis funcționarului public, prin intermediul administratorului respectiv, o plângere care ar fi putut constitui act de sesizare pentru un dosar penal pe numele funcționarului, plângere pe care procurorul șief nu o înregistrase în evidențele penale.

La începutul lunii octombrie 2010, inculpatul Apostu Florin Nicușor, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în înțelegere cu inculpatul Popescu Tiberiu Narcis, a stabilit să constituie un dosar penal pe numele unei persoane în scopul de a o determina să achite unui prieten comun ambilor inculpați o datorie recunoscută printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, dar care nu era supusă executării silite. Inculpații au stabilit ca, după plata creanței, să primească de la prietenul lor echivalentul a 20% din valoarea sumei recuperate. În cursul lunii octombrie 2010, în schimbul remiterii unei sume de bani în valută în biroul său, Apostu Florin Nicușor a lăsat să se înțeleagă că va soluționa favorabil un dosar penal privindu-l pe mituitor, dosar care la acel moment se afla în curs de anchetă la un lucrător din cadrul Poliției Municipiului Sibiu.

În zilele de 20 și 21 octombrie 2010, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat, în conformitate cu prevederile legale, măsura reținerii și, respectiv, arestării magistratului procuror.

ROMEO POPESCU