De mai bine de șiapte zile, un subiect fierbinte ne-a ținut ancorați pe sălile Tribunalului Vâlcea. Am aflat că firma lui Crinu Popescu „delatorul care ne-a băgat primarul municipiului în pușcărie se află în faliment și că administratorul social ec. Marian Giura a cerut declararea procedurii de insolvență. Acesta, împuternicit de Adunarea Generală a societății ROVIMET SA a solicitat numirea în calitate de administrator judiciar Cabinetul Individual de Insolvență „Anghel Iuliu Stegaru, din București. Motivarea solicitării s-a făcut sub convingerea că ROVIMET-ul nu mai poate face față datoriilor sale eligibile cu sumele de bani disponibile. Știm foarte bine că în afara creditorilor tradiționali, înscri și la masa credală, se mai află și cămătarii Vâlcii, care vor rămâne cu buza umflată, nefiind invitați la indestulare, urmând ca nepriceputul manager Crinu Popescu să-i dezdăuneze. Dar cu ce, că-i fluieră vântul prin buzunare!
La data de 3 august a.c., prin Sentința nr. 1305, completul de judecată a admis cererea formulată de debitoare, deschizând procedura de insolvență, desemnând în calitate de administrator judiciar cabinetul menționat mai sus. Prima șiedință a adunării creditorilor va avea loc la data de 25.10.2010, în sediul Tribunalului Vâlcea. După cum spuneam în pagina 1, de vreo săptămână de zile, acest subiect ne-a ținut în priză, așteptând să vedem dacă sentința de declararea insolvenței firmei ROVIMET va fi contestată de fostul administrator al ei, Crinu Popescu. Acesta, în termenul legal, putea recura sentința, din diverse motive, unul dintre acesta fiind că nu-i convine administratorul judiciar, cabinetul de specialitate din București. Dar iată că termenul de contestație a trecut și procedura s-a deschis după cum și-a dorit președintele-director general ec. Marian Giura, împuternicit de AGA societății comerciale amintite. În ceea ce privește împuternicirea aceasta, cât și alegerea administratorului judiciar, toți membrii adunării generale au semnat convocatorul, au consimțit soluția salvării de la dezastru și alegerea cabinetului judiciar, printre aceștia aflându-se și soția lui Crinu Popescu. Toată lumea a șitiut ce o să se întâmple, numai vinovatul pentru faliment nu a șitiut. Din informațiile noastre, Crinu – omul procurorilor de la DNA, va afla despre ce se întâmplă cu firma pe care a fondat-o și a condus-o spre dezastru, din ziarul nostru, în prima lui zi de apariție, în zorii zilei, dacă nu cumva va accesa Internetul (cum a mai făcut-o, de altfel!) citindu-ne în ediția on-line.
Insolvența, salvarea ROVIMET
În conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, insolvența este de fapt o protecție în fața unor datorii pe termen scurt. Reeșalonarea acestora pe termen lung, apără insolventul de intenția furnizorilor a fi acționat în justiție pentru plăți mai vechi, scăpându-l de penalități sau dobânzi. Reorganizarea activității transformă insolvența într-o procedură benefică, câștigându-se timp pentru a se intensifica acțiunile de recuperare a creanțelor pe care, la rândul lor, rău-platnicii, datori la ROVIMET, ” le-au pierdut pe drum” . Administratorul judiciar, împreună cu președintele „director general Giura vor acționa eficient pentru ca angrenajul afacerii ROVIMET să funcționeze din nou. Dar, din fericire, fără cel care a băgat societatea în faliment, Crinu Popescu. De acum, după notificarea creditorilor și stabilirea ordinii în care aceștia vor fi îndestulați, se va deschide un nou cont bancar prin care vor fi derulate sumele provenite din continuarea activității firmei de sub supravegherea noului administrator, unde Popescu nu va mai avea acces.
” Buba” Banca Transilvania
După cum se șitie, Crinu Popescu a vândut, din patrimoniul SC ROVIMET SA, Băncii Transilvania „sucursala Vâlcea, un imobil situat în municipiul Rm. Vâlcea, strada Gabriel Stoianovici. Contravaloarea imobilului a fost de 1,150 milioane euro, contractul având o clauză secretă prin care, în caz de anularea vânzării-cumpărării, Crinu Popescu văzându-se nevoit să despăgubească banca cu dublul sumei vânzării (2,3 milioane euro). Încă dinainte de semnarea tranzacției imobiliare, părțile șitiau că Primăria Râmnicului (imobilul trebuia să fie ofertat prioritar acesteia datorită calității sale de monument istoric) nu și-a exercitat dreptul de preemțiune, actul putând fi anulat. Ceea ce s-a și întâmplat, iar la judecarea ilegalității, Secția Civilă a Tribunalului Giurgiu a dat câștig de cauză Primăriei Râmnicului, constatând nulitatea absolută a actului de vânzare-cumpărare încheiat și legalizat de Cabinetul notarial Claudia Banu. Cele două părți care au încălcat legea, respectiv SC ROVIMET SA și Banca Transilvania, au fost obligate la plata a 226,52 milioane lei vechi „fiecare, cheltuieli de judecată către Primăria Râmnicului.
BT chiar are jurist consult?
Din documentele oficiale în posesia cărora ne aflăm, am putut trage concluzia că la Banca Transilvania amatorismul juridic este emblematic. Astfel, în cazul oferirii dreptului de preemțiune, primăriei Râmnicului i s-a făcut notificarea, dar nu s-a cunoscut că termenul de respectarea acesteia trebuie să fie de 15 zile lucrătoare, iar de prima și ultima zi nu se ține cont, astfel că se ajunge la 17 zile lucrătoare. Diletantismul celui/celor care trebuia să cunoască acest lucru i-a făcut pe ” comercianți” să legalizeze la notariat tranzacția, în interiorul celor 17 zile, fapt ce a condus la anularea vânzării-cumpărării, primul beneficiar al preemțiunii, Primăria Râmnicului, solicitând prioritatea în cea de-a 16-a zi. Apoi, aplicându-se prevederile legii insolvenței, la data declanșării procedurii (3.08.2010) orice acțiune judiciară și extrajudiciară se suspendă, astfel că Banca Transilvania nu mai poate să- și valorifice clauza penală privind încasarea dublului sumei cu care a plătit imobilul cumpărat (ilegal), din strada Gabriel Stoianovici, conform clauzei secrete. Din păcate, nici în această situație, juristul Băncii Transilvania nu a cunoscut că recursul conform Legii procedurii de insolvență este de 7 zile de la data deschiderii procedurii (3.08.2010 „16.08.2010), fiind un termen special. Și, din necunoașterea legii, nu s-a făcut recurs, de și Centrala Băncii Transilvania a sesizat sucursala de la Vâlcea că în Buletinul național de insolvență a fost comunicată deschiderea procedurii la SC ROVIMET SA. Ca urmare, Banca Transilvania va deveni chiriaș în imobilul administrat judiciar de Cabinetul individual Anghel Iuliu Stegaru, existând posibilitatea să piardă cei peste un milion de euro. Ca urmare, lichidatorul bucureștean va putea stabili o nouă valorificare a imobilului, în vederea acoperirii pasivului ROVIMET, urmând ca Banca Transilvania să se înscrie la masa credală cu contravaloarea imobilului (1,150 mil. euro). Și cum această bancă nu mai are nicio garanție reală, ea a devenit un simplu creditor chirografar, situându-se, în urma valorificării activelor, pe penultimul loc, în momentul repartizării creanțelor.
Iar Crinu tot nu scapă!
De la această dată, Crinu Popescu va răspunde cu averea personală, administrativ, penal și delictual pentru motivele care au dus la declararea procedurii de insolvență. În practică, se observă că prin valorificarea activelor, nu se acoperă niciodată pasivul patromonial. În cazul în care și la ROVIMET se întâmplă acest lucru ( și se va întâmpla pentru că ” rău făcut” „cu primarul Gutău, ” răul va găsi” delatorul cu nume de floarea morții), Adunarea Generală a creditorilor va hotărî angrenarea răspunderii personale a administratorilor și a acționarilor.
Aproape de final
Situația lui Crinu Popescu a devenit dezastruoasă. Rămas fără prieteni, cu un echilibru instabil în familie, fără bani și fără imagine publică favorabilă, puterea și existența lui este subunitară. Una din ma șinile sale de lux i-a fost luată de Leassing Å¢iriac și, acum, se mai plimbă, pe ringul municipiului Rm. Vâlcea, cu un jeep Porsche Chayanne (B 05 FBB) care consumă 20 litri de benzină la 100 km. Deci, Crinule, mai e deloc, mai e un pic, până la a fi marele NIMIC.
• Romeo POPESCU
Lasă un comentariu