Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mituitorul de serviciu

INFRACTOR. Zilele trecute, a încercat să dea mită unui membru al Consiliului de Administrație al unei obști de moșneni din comuna Vaideeni pentru obținerea unor facilități și a fost arestat. Numai că, ceea ce mulți nu șitiu este că Dumitru Dan Droașcă, că nu este la primul caz de mituire, el dându-i mită și polițistului de la Permise, care a fost arestat acum câteva luni de zile. În dosarul polițistului, însă, Droașcă a avut un noroc chior și s-a transformat în denunțător. Dar cum ” ulciorul nu merge de multe ori la apă” și cum omul nu a scăpat de vechile metehne, acum a ajuns în spatele gratiilor.    

 CLAUDIA STANCIU

claudia.stanciu@voceavalcii.ro

Cazurile de dare de mită sunt rar sancționate de oamenii legii. Asta pentru că, mituitorii, de obicei, se transformă în denunțători și scapă de pedepsele legii. Ei bine, în județul Vâlcea, după mai multe arestări pentru luare de mită a apărut și cazul unui individ care a fost ” dat în gât” – cum se spune popular – pentru că a încercat să dea mită. Este vorba despre un anume Dumitru Dan Droașcă, care a picat în plasa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. El a fost prins în flagrant, în timp ce încerca să dea mită 7.500 lei (o tranșă din suma totală de 25.000 de lei) unui membru al Consiliului de Administrație al unei obști de moșneni din comuna Vaideeni. De fapt, Dumitru Dan Droașcă avea nevoie de susținerea lui O.D., care pe lângă membru al obștii este și vicepreședinte, pentru a obține aprobarea în vederea achiziționării unui parchet de material lemnos. Problema a fost că pentru acest pachet de material lemnos era nevoie de organizarea unei licitații, însă Droașcă a încercat să îl obțină prin încredințare directă, încercând să-l mituiască pe vicepreședintele obștii de moșneni din Vaideeni. Manevra nu i-a mers, pentru că O.D. a refuzat să se transforme într-un infractor și l-a denunțat. ” Probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a relevat faptul că inculpatul a oferit denunțătorului D.O., membru al Consiliului de Administrație al unei obști de moșneni din comuna Vaideeni, jud. Vâlcea, care deține și calitatea de vicepreședinte al asociației, suma de 25.000 lei, pentru ca în schimb acesta să îl susțină în Consiliul de Administrație în vederea achiziționării unui parchet de material lemnos, pe de o parte, prin negociere directă, fără a se organiza licitație, așa cum prevede statutul obștii, iar pe de altă parte, pentru a obține un preț cât mai avantajos” „se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Astfel s-a produs flagrantul, iar Dumitru Dan Droașcă a fost prins în timp ce dădea mită. Bărbatul a fost imediat ridicat de mascați, el fiind prezentat instanței de judecată a Tribunalului Vâlcea, care a dispus arestarea sa pentru 29 de zile.

Nu e la prima mită

Nu mare ne-a fost surpriza să constatăm că mituitorul Droașcă mai este implicat într-un alt dosar penal. Este vorba despre dosarul de corupție în care este implicat polițistul de la Permise, Liviu Dumitru Dan, iar aici Droașcă este parte vătămată. Ceea ce ne-a atras atenția este că, printre acuzațiile care i se aduc, polițistul mai este acuzat și de luare de mită, iar cum Droașcă este ” victimă” , este simplu de presupus că și aici el a ” dat cu banul” . Norocul sau împrejurările au făcut ca Droașcă să se transforme în denunțător, el dând declarație împotriva polițistului. Dar soarta s-a întors însă împotriva sa, pentru că, în final, și el a ajuns în spatele gratiilor.