Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

IPJ VÂLCEA: Poliţiştii vinovaţi de evadarea infractorilor, daţi pe mâna procurorilor

Au trecut mai bine de două luni de când doi infractori au reuşit să evadeze din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea. Evadaţii au fost şi prinşi, dar şi condamnaţi pentru fapta lor, iar măsurile împotriva poliţiştilor care se fac vinovaţi au întârziat să apară.

Deşi erau aşteptate măsuri disciplinare de la IGPR, în ceea ce-i priveşte pe vinovaţi, în frunte cu şeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, comisarul – şef Ilie Vătafu, până acum nu s-a întâmplat nimic. Inspectorul-şef al IPJ Vâlcea, comisarul – şef Nicolae Sărdărescu, ne-a mărturisit că întreaga procedură a stagnat, din cauza lipsei normelor de punere în aplicare a statutului poliţiştilor.

„Măsuri disciplinare nu au fost luate încă. Asta pentru că s-a modificat statutul poliţistului, dar încă nu s-au emis normele de punere în aplicare. Din această cauză nu s-a putut lua nicio măsură cu poliţiştii de la arest, în urma evadării celor doi infractori. Mai exact, este suspendată cercetarea până la apariţia normele” – ne-a declarat şeful Poliţiei Vâlcea.

În schimb, poliţiştii Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă au fost daţi pe mâna procurorilor, pe numele lor deschizându-se un dosar în care sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu. Dosarul se află la Curtea de Apel Piteşti şi este încă în cercetare.

Poliţiştii de la „Arest” se fac vinovaţi de evadarea a doi infractori, care au reuşit să scape, în data de 14 aprilie 2015, chiar din celula în care erau băgaţi. Daniel Cîrjă – 38 de ani şi George Culiman – 28 de ani, au rupt un obiect metalic dintr-un pat, au dislocat faianţa şi mai multe cărămizi din peretele exterior al clădirii, au forţat grilajul şi au făcut o gaură prin care au putut să fugă. Întreaga lor „escapadă” a fost filmată de camerele video din curtea interioară a Poliţiei Vâlcea, însă poliţiştii de la Centrul de Arest Preventiv se pare că erau preocupaţi cu altceva şi nu au observat nimic, nici măcar când evadaţii au sărit gardul spre Şcoala Generală nr. 4. Întreaga operaţiune de evadare a avut loc între orele 21.00 şi 03.30, iar poliţiştii nu au observat dispariţia infractorilor decât la ora 07.00 dimineaţa.