Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Hacker vâlcean, pe lista „most wanted” a FBI

FRAUDĂ. Vâlceanul făcea parte dintr-o grupare infracţională specializată în fraude electronice, iar alături de „colegii” săi a reuşit să-i prăduiască pe americani de peste 3 milioane de dolari. Agenţii FBI au emis mandate de arestare pentru şase hackeri români, printre care se află şi vâlceanul din Orleşti, Daniel Dumitru Bosogioiu – zis şi „Ioghi”.

Hackerii români au ajuns spaima americanilor. Fraudele informatice de milioane de dolari au pus pe jar autorităţile Statelor Unite, care, de câţiva ani, au început o colaborare cu procurorii şi poliţiştii din România pentru a-i prinde pe cei care atentează la buzunarul cetăţenilor americani. Agenţii FBI sunt atât de porniţi pe hackerii români, încât au decis să înceapă o partidă de „vânătoare” împotriva lor. Aşadar, nu este de mirare că Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că FBI a inclus pe lista de «most wanted» cinci români care sunt acuzaţi de fraude de milioane de dolari realizate pe internet. Printre aceştia se numără şi vâlceanul Daniel Dumitru Bosogioiu, dar şi alţi cinci tineri români, Nicolae Popescu, considerat liderul reţelei, Răzvan Dragomir, Ovidiu Vlad Cristea, Daniel Alexe şi Tudor Barbu Lăutaru. Cei şase tineri au fost puşi sub acuzare de procurorii americani pentru că făceau parte dintr-o grupare organizată specializată în fraudă electronică prin intermediul unor site-uri precum Ebay.

„Ioghi”, hackerul vâlcean care i-a speriat pe americani

Vâlceanul Daniel Dumitru Bosogioiu, de 32 de ani, este din Orleşti, iar americanii l-au asociat cu liderul grupului, Nicolae Popescu. Agenţii FBI au reuşit să-i intercepteze pe cei doi discutând despre diferenţele dintre legea federală şi cea statală. Hackerii au fost ascultaţi când discutau cum să evite prinderea lor de către FBI, considerând că americanii nu vor obţine extrădarea din România.

Gosogioiu, zis şi „Ioghi”, se află încă în libertate, însă pe numele său a fost emis un mandat de arestare de către FBI. Mai mult, aşa cum spunea, agenţii americani l-au pus pe lista celor mai „râvniţi” infractori, făcându-i şi o descriere pentru a reuşi prinderea lui mai repede. Astfel, americanii îl descriu pe hackerul vâlcean ca fiind un bărbat brunet, cu ochii căprui, de 1,74 cm şi 70 de kilograme. Ei menţionează că Bosogioiu vorbeşte limba engleză cu accent şi este posibil să circule liber prin Europa.

Fraude de 3 milioane de dolari

Trebuie menţionat că hackerii români au fost depistaţi în urma unei ample acţiuni a FBI şi a Interpol, ce a avut loc în data de 5 decembrie 2012. Modul lor de operare era unul folosit de mulţi infractori informatici, postând anunţuri fictive pe site-uri de comerţ online, cum ar fi Ebay, Cars.com, AutoTrade.com sau CycleTrader.com, şi fraudând sute de americani. Paguba se ridică la peste 3 milioane de dolari. Printre bunurile pe care le puneau în vânzare se numără: maşini, motociclete, bărci, dar şi alte produse scumpe – preţurile variau în general între 10.000 şi 45.000 de euro. Infractorii le trimiteau victimelor certificate de garanţie fictive, pentru a-i păcăli să plătească banii. Ei ajungeau până acolo încât inventau tranzacţii cu dealeri auto şi chiar au creat site-uri false pentru astfel de dealeri auto falşi, pentru a ademeni victimele. După ce „păcăliţii” cumpărau produsele, banii ajungeau în conturile membrilor reţelei, prin intermediul băncilor americane. Nu-i de neglijat nici detaliul că hackerii români au folosit paşapoarte false pentru a deschide conturile bancare. Din aceste conturi, banii erau transferaţi în Europa, către alte persoane membre ale reţelei.

Pe numele românilor autorităţile americane au emis mandate de arestare, iar agenţii FBI au solicitat ajutor Interpolului pentru identificarea hackerilor care sunt încă în libertate, menţionând că doar unul din cei şase se află în arest în acest moment.