Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Diabolicul plan de distrugere a Combinatului

COMPLICITATE. Devine evidentă complicitatea dintre membrii actualului Guvern și cei care conduc PCC (acționarul minoritar din OLTCHIM). Cu ajutorul altor guvernanți imbecili și trădători, PCC a ajuns să aibă acțiuni de 30 la sută din OLTCHIM în condițiile în care a plătit pe Bursă doar pentru maximum 5%. Restul le-a obținut prin inginerii. În compania poloneză-germană, sunt mulți oameni cu experiență în servicii secrete. Sunt oameni care șitiu să obțină informații, să le cumpere, să le folosească, să șiantajeze, să influențeze politicieni coruptibili sau prostovani.

Încă de anul trecut, guvernul Ponta a vrut să-i dăruiască PCC-ului combinatul la un preț de nimic. S-a băgat nebunul de Dan Diaconescu și a stricat joaca. Dar jocurile erau deja făcute. Aranjamentul pentru Oltchim a devenit transparent când Guvernul a refuzat. Inițial, privatizarea combinatului urma să se facă prin includerea în capitalul social a datoriilor către AVAS (1,12 miliarde lei). Procesul urma să dilueze serios minoritarii, având în vedere că societatea avea un capital de numai 34 milioane lei, iar pentru a-l evita PCC începuse să cumpere agresiv acțiuni în 2011 pentru a- și majora cota la 33% (împreună cu vehiculul de investiții Nachbar Services cu care acționează concertat) și a bloca în AGA decizia de majorare a capitalului social.

Strategii ale unor profitori de profesie

Cei din PCC aveau însă aranjate toate ploile. Orice s-ar fi întâmplat! Dacă cineva cumpăra totu și pachetul majoritar de la stat ar fi fost obligat prin lege să le facă o ofertă publică de preluare deoarece era un acționar nou cu peste 34% din acțiuni. În acel moment PCC ar fi vândut cu un câștig imens acțiunile sale deoarece oferta respectivului nu putea să fie mai mică decât media pe piața bursieră a acțiunilor din anul anterior. De aici se vede clar că atât polonezii cât și Ponta șitiau bine că Dan Diaconescu nu va cumpăra. Iar o firmă serioasă din afară nu voia să intre în acest joc deoarece documentându-se șitia ce fac cei de la PCC. Strategia a continuat. A fost înlăturat Constantin Roibu, personaj incomod acum și pentru trădătorii politici și pentru profitorii străini. A fost sfârtecat în presă. A fost executat împreună cu toți directorii săi, adică cu cei care s-ar fi putut opune măgăriilor ce urmau să vină. S-a început un proces de divizare a salariaților prin înființarea unui Sindicat paralel cu cel existent. S-a găsit și omul potrivit pentru postul de lider al acestuia. S-a început tărăboi mediatic cu declarații când ale unui lider, când ale altuia. Cetățenii din țară habar nu mai aveau cine este de la sindicat, câte sindicate sunt și, de fapt, ce vor acestea. S-a creat impresia că cei de la OLTCHIM mănâncă energia țării pe gratis sau iau salarii aiurea fără să muncească. Sute de jurnaliști au scăzut, prin emisiunile lor sau articolele publicate, valoarea acțiunilor OLTCHIM în ochii populației care urmărește meciurile mediatice. Guvernul a tras de timp în prejma alegerilor din decembrie. A luat pe nimic, adică pe promisiuni, voturile unei populații deja prostite de propaganda uselistă.

Tactica unui armean șiret

Mulți dintre cei care îl cunosc sau îl privesc pe Chițoiu spun că acesta este aerian, că a promovat doar pe pile politice și pe insistențele lui Crin Antonescu care oricum habar nu are de economie. Toți însă care îl cunosc pe Varujan Vosganian șitiu de ce este capabil acesta. De fapt, armenii sunt mereu capabili să facă bani mulți din bani puțini. Pentru ei normal, nu pentru stat, companii etc. Varujan și alții din spatele său l-au făcut pe Ponta. Premierul a evitat să vină la Oltchim, a vrut să scape de acest subiect, de această castană încinsă. Nu credem că șitie ce se poate face aici și ce se face. Aparent dintr-un cadavru economic ce trage să moară nu se poate mulge nimic. Aparent, pentru că în realitate unii trăiesc deja foarte bine. Muncitorilor li s-a băgat întâi în cap că vor fi trimi și în șomaj și că Oltchim nu mai poate fi salvat. Administratorii judiciari numiți în urma insolvenței (ce nu era necesară dacă statul făcea conversia datoriilor în acțiuni!) au declanșat mulgerea OLTCHIMULUI printr-o indemnizație uriașă de 50 de mii de euro pentru fiecare lună în care fac, de fapt, ce? Plus procentele din recuperări și din vânzări. Dar lichidatorii nu fac asta de capul lor. O fac cu acordul acționarilor,  adică a celor din Guvern și a celor de la PCC.

După ce câteva luni salariile se dau cu întârzieri și după circuri pe la televiziuni, vine acum brusc Varujan Vosganian cu o declarație atent pusă la cale: ” Salariații disponibilizați de la Oltchim vor primi aproximativ 1.800 „2.000 lei, lunar, timp de doi ani, cumulat din șiomaj și compensare. Se pot înscrie la masa credală și pot obține și salarii compensatorii. Vor putea avea un venit final mare. Noi sperăm însă ca aceste persoane să fie reintegrate odată cu privatizarea Oltchim” . Ei bine dacă ați fi salariat al OLTCHIM, angajat acolo pe pile, pe relații, pe intervenții politice ce ați face când ați auzi? Dar ce ați face dacă ați mai avea maximum 5 ani până la pensie și vi s-ar oferi brusc posibilitatea de a trăi 2 din acești ani fără a munci și cu un venit lunar consistent? Dacă ați fi unul din salariații fără mare experiență, dar și fără perspectiva de a găsi un loc de muncă în Vâlcea în care să luați mai mult decât salariul minim nu v-ar surâde ideea de a lua 18 milioane pe lună de la stat și a mai lucra cu ziua la negru pe unde puteți? Ei bine, tactica a fost bună. Deja mulți din OLTCHIM spun că ar pleca mâine dacă li se garantează acest venit pentru doi ani. Probabil mulți îl vor lua că doar nu îi plătește Vosganian sau Ponta de la ei din buzunare. Nici măcar cei de la PCC care sunt acționari, va plăti numai statul. Adică noi. Noi toți.

Cum pui mâna pe friptură și la și proștii să spele vasele

De câteva zile agențiile de presă, o parte a presei centrale și mulți cretinoizi din presa locală prezintă un fantastic plan al celor de la PCC pe care unii din breasla noastră, ori proști ori cumpărați, îl consideră soluție radicală de tip german.

Wojciech Zaremba: ” Propunem înființarea a 9 – 12 societăți SPV (Special Purpose Vehicle), ce vor fi deținute de Oltchim. Fiecare SPV va primi activele necesare și personalul adecvat, precum și o parte din datorii. Datoriile față de stat, către AVAS și companiile deținute de stat vor rămâne în compania de tip holding. Datoriile negarantate vor fi alocate companiei de Servicii Suport, fără furnizorii esențiali.” Astfel, noua structură a companiei cuprinde holdingul Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu SPV-urile de producție Soda (active în valoare de 67 milioane lei și 280 angajați), OXO (124 milioane lei, 280 angajați), Polioli (173 milioane lei, 400 angajați), Arpechim (372 milioane lei, 580 angajați), PVC și VCM (223 milioane lei, 60 angajați). PCC propune ca datoriile Oltchim către stat, respectiv către AVAS și Electrica, care reprezintă mai mult de jumătate din datoriile totale de aproape 800 de milioane de euro, să fie transferate unei entități separate, urmând ca restul creanțelor să fie distribuite SPV-urilor.

Zaremba a mai declarat că ulterior ar putea fi realizată o analiză a SPV-urilor, urmând să fie menținute doar cele rentabile, care ar putea fi privatizate separat.

Traducere. Pentru cei care nu înțeleg ce vrea PPC și care este planul. OLTCHIM va fi spart în mai multe firme. În cele în care PCC nu este interesat vor fi alocați exact salariații care trebuie disponibilizați și care vor ei acest lucru. Profesioniștii cei mai buni vor fi păstrați în societățile de care PCC este interesat. Datoriile vor fi mutate în ceva neclar de care răspunde de fapt statul. În primă fază se va scăpa de activele neinteresante care vor rămâne să fie dezmembrate și vândute de Piperea și ai lui pentru a- și recupera cei 50 de mii de euro lunar extrem de munciți cum spune acest profitor. Sindicatele nu vor mai conta în curând. Micșorate ca număr de membri, oameni mulțumiți de primirea compensatoriilor cei răma și puțini și risipiți prin firme. Profesioniștii își vor lua salariile de la PCC. Care va avea grijă să pună mâna pe fabricile care de fapt sunt rentabile și pe care le dorește. Citiți ultima frază din declarația lui Zaremba. Vor fi privatizate separat, dar nimeni nu va intra în competiție pentru ele cu un PCC sprijinit de Guvern. De fapt, de liberali. De o parte din ei. Probabil cei armeni, masoni și… complici la sfârtecarea Oltchim!

RADU DUMITRESCU