Acasă Dezvăluiri CEZ-ul recuperează banii TVR

CEZ-ul recuperează banii TVR

REVOLTĂTOR. Un nou scandal stă pe cale să izbucnească în aceste zile în municipiul Râmnicu Vâlcea și care îi are protagoniști pe cetățenii orașului pe de o parte, iar de cealaltă partea furnizorul de energie electrică CEZ și Societățile Naționale de Radio și Televiziune.

  explicațiile despre cum ne-au fost deturnați banii de curent în conturile TVR sunt de-a dreptul halucinante

Totul a început odată cu emiterea ultimelor facturi la energia electrică în luna ianuarie pentru ultimele luni din anul 2011, când mii de vâlceni au rămas de-a dreptul interzi și. De și șitiau foarte bine că achitaseră la zi contravaloarea energiei electrice s-au trezitdatori și somați de către CEZ să achite urgent facturile altfel li se va tăia curentul. Începând de luni, 30 ianuarie, ghișeele CEZ au fost luate cu asalt de cetățeni în încercarea de a se lămuri cum vine treaba. Nu mare le-a fost mirarea când au primit explicații: ” Banii pe care dumneavoastră i-ați achitat în decembrie au fost folosiți pentru a plăti restanțele la taxa radio-tv, iar acum aveți de achitat curentul” , a fost răspunsul pe care l-au primit solicitanții. La întrebarea firească „De ce?” , casierul le-a spus simplu ” Pentru că așa a zis Boc.”

Contactați telefonic reprezentanții CEZ de la Craiova au spus următorul lucru: ” În contul restanțelor la taxa radio-tv, CEZ a mutat banii plătiți la factura electrică pentru acea taxă” . Roxana Mărgineanu, purtător de cuvânt al CEZ, ne-a dat acela și răspuns, vorbind de un anume paragraf din Codul Civil care permite unor creditori să recupereze creanțele altor creditori. Adică, CEZ a devenit recuperator pentru Televiziunea și Radio-ul Public și pur și simplu a deturnat niște fonduri. Acesta e cuvântul, a luat banii oamenilor plătiți pentru curent și i-a transferat celor două instituții media. Evident aici intră cetățenii care nu au dorit să plătească abonamentul radio-tv din varii motive.

Contract dubios între CEZ și TVR

Pe ce bază face asta CEZ-ul? Căutând pe internet iată ce am găsit noi: ” Societatea Română de televiziune vrea să achiziționeze „servicii de recuperare a creanțelor neîncasate la taxa pentru serviciul public de televiziune” , dar nu prin licitație, ci prin negociere. Valoarea contractului, care se va desfășura doar pe durata a 12 luni, este estimată la 10.875.000 de lei, plus TVA, adică aproximativ 3,289 milioane de euro. În documentația publicată de SRTV se arată că „procedura de contactare a debitorilor și de recuperare a creanțelor se va desfășura într-o manieră corectă, civilizată, cu respectarea prevederilor Legii 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.”

Cam miroase nu? Dar asta s-a întâmplat efectiv, exact ca în filmele cu mafioți, în care un boss plătește recuperatori pentru a- și rezolva creanțele. Păi, în acest caz, CET Govora sau alte societăți care au de încasat creanțe ar putea să apeleze și ei la CEZ pentru a- și recupera banii. Sau oricine care are datorii, băncile, de exemplu, unde românii au credite neplătite, ar putea foarte bine să apeleze la CEZ, că acolo, românul săracul trebuie să achite ” lumina” , că altfel i se oprește.

În orice caz ceea ce se petrece este extrem de grav, rolul CEZ în această poveste trebuie lămurit, iar românii trebuie să apeleze la instanță pentru că nu e normal să plătești energia electrică și să te trezești că acei bani sunt deturnați de furnizorul de energie electrică spre alte datorii pe care le ai pe nu șitiu unde. Iar contractul pe care TVR l-a făcut pe bani frumo și, pe banii noștri, cu CEZ-ul, este din nou extrem de dubios. Nu de alta, dar protestele din centrul Râmnicului s-ar putea muta foarte bine în fața CEZ-ului care s-a compromis prin această manevră!

VLAD SOARE

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.