Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dănicei sau „Alaska” de Vâlcea

• singura localitate care aparţine şi nu prea aparţine judeţului Vâlcea

În 1968, judeţul Vâlcea a primit în dar o localitate izolată – Dănicei. Ca să ajungi din Dănicei la reşedinţa de judeţ, nu ai decât să traversezi fie prin judeţul Argeş, fie prin judeţul Olt. Telefonia, apele şi alte servicii utilitare ale localităţii sunt pe raza judeţului Olt. Singura legătură a comunei Dănicei cu Râmnicului este doar cu numele. Iar singura şansă pentru a se rezolva această anomalie, rămâne, un drum forestier care ar putea fi reabilitat şi transformat în drum judeţean, prin comuna Nicolae Bălcescu. Dar nu există voință politică.

Judeţul Vâlcea deţine un paradox sau poate accesa una din poziţiile prime ale Cărţii recordului printr-un aspect care ţine de administraţie publică. Şi asta în sensul că, potrivit legilor statului român, atunci când sunt definite unităţile administrativ teritoriale acestea iau în considerare mai multe criterii care ţin de tradiţii şi obiceiuri comune, cultură dar şi apropierea sau legătura directă cu centrul. În cazul stabilirii unei comune, de exemplu, şi a apartenenţei acesteia unui judeţ, se ia în calcul şi comunicarea directă cu reşedinţa. În 1968, proaspătul Consiliu de Miniştri al României, nu prea a luat în calcul niciunul din aceste criterii de ordin sociologic.

Alaska Vâlcii

Astfel, în judeţul Vâlcea, împărţirea administrativ-teritorială a oferit o anomalie, iar această se numeşte comuna Dănicei. Un fel de Alaska a Vâlcii. De ce? Foarte simplu şi într-un fel chiar amuzant. Pentru locuitorii comunei Dănicei legătura rutieră cu capitala de judeţ – Râmnicu Vâlcea – se face doar trecând prin Argeş sau Olt. Altfel spus pentru a ajunge la Râmnicu Vâlcea, un localnic fie merge prin Cuca (AG) şi apoi reintră pe DN7 în Vâlcea, fie merge prin Vitomireşti (OT) ca să reintre prin Drăgăşani în Vâlcea. Situaţie foarte anapoda, în condiţiile actuale, deoarece, apar noi taxe auto sau alte tipuri de plăţi ale uzufructului care se achită direcţiilor celor două judeţe vecine Vâlcii. Altfel spus, comuna Dănicei este izolată de judeţul mamă, fapt care duce atât la legarea ei cam în toate sistemele de utilităţi – curent, apă sau telefonie – la alte judeţe. Trebuie precizat că în sistemul Romtelecom, prefixul localităţii este 0249, specific judeţului Olt şi nu Vâlcii, care este, după cum ştim, 0250. Până în 1989, situaţia era hilară, când erau acele centrale cu manetă. Primarul trebuia să vorbească cu Râmnicul prin centrala din Slatina. În prezent şi situaţia alimentării cu apă este una și mai delicată, staţia de pompare aflându-se în Vitomireşti – Olt şi au fost probleme destul de mari, timp de ani buni, până a fi remediată şi nici acum localnicii nu ar putea spune că totul este în regulă. Mai ales că acea falie deluroasă pornind chiar de la Deduleşti spre Cuca este una destul de aridă.

Tocmai la… mama dracului!

Apropo, de folclorul popular, în judeţul Argeş, dată fiind dispunerea comunei Cuca şi a satului component Măcăi, destul de îndepărtate de Piteşti, a apărut expresia care s-a universalizat… „tocmai la Cuca Măcăii”. Păi, respectiva dispunere zonală este parfum pe lângă izolata localitate Dănicei faţă de Râmnicu Vâlcea. Primarul localităţii vâlcene, Dumitru Pirneci, spune că există o variantă de drum forestier care ar putea fi reabilitat şi transformat în drum judeţean, prin comuna Nicolae Bălcescu. Dar nu există voință politică. Un astfel de drum ar reduce la jumătate distanţa dintre Dănicei şi Râmnicu Vâlcea și „ar include şi mental localitatea în spaţiul vâlcean”. La Râmnic, însă se ridică din umeri pentru că nu sunt fonduri, iar prefectul de Vâlcea, cel care răspunde direct de comunicare în teritoriu pe linie administrativ – teritorială, mai mult se gândeşte la desfiinţarea comunei decât la legarea acesteia de capitala administrativă. Până una alta, comuna vâlceană, Dănicei, rămâne, astfel, un paradox, sau o pată de culoare a judeţului, singura localitate care, rutier şi utilitar, nu aparţine de Vâlcea. Doar administrativ.

VLAD SOARE