Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Biserica ortodoxă nu mai trebuie subvenționată de statul român

De mulți ani politicienii din România tranzacționează voturi cu ajutorul preoților ortodoc și. De și oficial preoții nu mai au voie să facă politică nici să candideze la funcții de consilieri, primari sau parlamentari, aceștia intervin constant în cadrul oricărui proces electoral. România nu este prin Constituție un stat religios ci unul laic. Populația României nu este integral ortodoxă ci o parte însemnată aparține altor culte religioase. Cu toate acestea direct și indirect statul acordă sume imense cu predilecție BOR – cea mai bogată instituție din România. Oficial, majoritatea preoților au salariul minim. Cu toate acestea averile preoților sunt considerabile, au case luxoase, autoturisme, obțin constant venituri nedeclarate fiscului (deci ar putea fi urmăriți penal pentru evaziune fiscală). În România, în ultimii 20 de ani, s-a inaugurat o biserică ortodoxă la fiecare 5 zile. Preoții au ajuns să depășească 70 de mii. Vor beneficia și de pensii, de și contribuția lor la bugetul de stat este minimală. Studiază pe banii statului și apoi trăiesc o viață întreagă pe banii statului și ai milioanelor de cetățeni români.

Cine este Remus Cernea?

Ales parlamentar pe listele USL în Constanța la alegerile din decembrie, liderul Partidului Verzilor a obținut acest mandat după ce Victor Ponta a realizat că în orice colegiu electoral în care USL nu va obține peste 50% din voturi va pierde acel mandat. În aceste condiții trebuiau luate măsuri ca numărul candidaților să fie cât mai mic și după negocieri s-a ajuns ca pentru un mandat dat lui Cernea să se obțină ca Verzii să nu mai candideze la alegerile parlamentare de capul lor. Remus Cernea (n. 25 iunie 1974) este un activist român împotriva discriminării bazate pe credință sau religie, partizan al separării dintre Biserică și Stat și fondatorul asociației umaniste și seculariste Solidaritatea pentru libertatea de conștiință.

Este cunoscut pentru numeroasele acțiuni civice derulate în ultimii ani care vizează apărarea și promovarea drepturilor omului și în special apărarea libertății de exprimare și a libertății de gândire, conștiință și religie a fiecărui cetățean, indiferent de convingerile sau credințele acestuia, respectarea principiului democratic al separării dintre stat și biserică, sau respectarea dreptului de a alege și de a fi ales. În 1998 fondează Societatea Culturală Noesis, o organizație care a editat primele cărți on-line românești și enciclopedii multimedia dedicate culturii României. În 2009, este propus candidat la președinția României din partea Partidului Verde. Rezoluția propusă și elaborată de Remus Cernea, ” Threats to the status of science and social-humanistic disciplines in education” este votată la Washington DC în 8 iunie 2008 de Adunarea Generală a International Humanist and Ethical Union „cea mai importantă organizație umanistă mondială.

În 20 decembrie 2012, în calitate de deputat din partea alianței USL, a ales să depună jurământul în plenul Camerei doar pe Constituția României, optând pentru varianta prevăzută în legea jurământului de credință al parlamentarilor care face abstracție de formula religioasă.

Banii sunt ochiul dracului

Deputatul Cernea, care este și consilier al premierului, a inițiat un proiect legislativ care are o bază logică. Bisericile să fie sprijinite financiar direct de enoria și lor care pot ceda un procent din impozitul lor către cultul de care aparțin. Astfel BOR nu ar mai fi finanțată de stat. Stat în care trăiesc și musulmani și atei, și romano-catolici, greco-catolici, baptiști, adventiști, penticostali, evangheliști, protestanți, evrei etc. Numai că Biserica nu vrea să piardă cașcavalul dat pe moca de la buget la care se adaugă permanenta jecmănire a enoria șilor. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice, în 2013, Biserica primește de la stat 487, 4 milioane lei din care 276,9 milioane lei pentru salarizarea personalului clerical, 174,1 milioane lei pentru salarizarea personalului neclerical și 36,4 milioane lei sprijin pentru construcții, restaurări etc. Suma de 487,4 milioane lei reprezintă 0,2% din bugetul de stat pe 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul României pe 2013.Teoretic lui Victor Ponta, pe această criză, banii aceștia i-ar prinde foarte bine dacă ar rămâne în pușculița Guvernului. Numai că politic nu poate să fie de acord cu Remus Cernea. Nu poate pentru că parlamentarii USL, dar mai ales cei ai PSD, au colaborat la fiecare scrutin cu popimea ortodoxă și au beneficiat, mai ales în zonele rurale de influențele popilor capabili să spele creierele enoria șilor ( mai ales cei cu puțină carte).

În mod logic România nici nu  ar trebui să aibă un secretariat pentru culte religioase și nici să subvenționeze restaurări de clădiri bisericești sau construirea altora noi. De acest lucru ar trebui să se ocupe comunitățile locale. Deputatul Cernea face trimitere în proiectul legislativ la modelul german de finanțare a acestor culte religioase. Dar în lume sunt și alte modele și mai benefice societății ( dar în acela și timp neconvenabile Patriarhiei). În Canada, de exemplu, fiecare  Biserică funcționează ca o mică societate comercială. Ea trebuie să înregistreze în acte orice venit pentru orice serviciu religios sau donație, să achite impozite, impozite pe profit, să plătească chirii, taxe, să aibă personal angajat neprimind direct nici un dolar de la stat ci funcționând doar pe baza celor care au nevoie de această societate și care plătesc pentru serviciile ei. Către biserică trebuie să se îndrepte pentru a ajunge preoți cei care au chemare. În România s-a ajuns să se îndrepte cei care vor să trăiască pe picior mare sau foarte bine, dar fără să muncească. Statul nu mai poate și nici nu este normal să mai subvenționeze lălăielile unor sutane negre și nici întreținerea locașurilor în care aceștia fac banul grămadă speculând naivitatea unei populații atât de înapoiate încât consideră că numai Dumnezeu le poate rezolva problemele și că Dumnezeu are nevoie de biruri financiare de la ei pentru a-i ajuta. Dacă se ajunge la un vot secret, indiferent de declarațiile publice, ar fi normal ca parlamentarii vâlceni să sprijine inițiativa lui Remus Cernea. Ar fi un prilej bun să scape cumva de popimea care oricum le cere bani în plus la fiecare alegeri și care face tranzacție cu influența pe care o are în rândul populației.

RADU DUMITRESCU