Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bilanțul Protecției Consumatorului după controalele la azilele de bătrâni. 3 unități au fost oprite temporar, iar azilul de bătrâni CASANOVA a fost închis temporar

În perioada 10.07.2023-12.07.2023, comisarii din cadrul CJPC Vâlcea, membrii desemnați în echipe mixte de control alături de reprezentanții altor entități, au desfășurat 38 acțiuni de control la centrele rezidențiale publice și private destinate persoanelor vârstnice,  centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizbilități și cele destinate copiilor, ce își desfășoară activitatea pe raza județului Vâlcea, în echipe  mixte de control, în baza Ordinului Prefectului nr. 364/10.07.2023.

Comisarii CJPC Vâlcea au încheiat 13 procese verbale de constatare; 25 procese verbale de constatare a contraventiei, prin care s-au aplicat 21 amenzi contraventionale in valoare de 73000 lei si 16 avertismente. Au fost dispuse măsuri de oprire temporară a prestării seviciilor pentru 3 unități economice și a fost propusă și o sancțiune de închidere temporară a unității (la căminul pentru persoane vârstnice BIO Casanova , aparținând ONG Casanova).

Referitor la abaterile constatate , înțelegem să evidențiem câteva aspecte notabile, astfel:

  • La Centrul pentru persoane vârsnice Bio Casanova, aparținând  ONG Casanova Rm.Vâlcea– lipsa condițiilor igienico-sanitare la prestarea serviciilor de cazare (camere neigienizate, pe parchet au fost găsiți gândaci și insecte moarte),geamurile nu prezentau plase pentru protecție antiinsecte, paturile erau acoperite cu lenjerie de diverse culori, depreciată, unele paturi neavând protecție suplimentară pentru saltele și perne), mobilierul din camere și din grupurile sanitare (măștile pentru chiuvetă) era depreciat, degradat,uzat. S-a aplicat o amendă in valoare de 3000 lei și s-a dispus măsura de oprire temporară a prestării serviciilor pentru 8 camere, cu propunerea de mutare a beneficiarilor în alte  camere libere și curate . A doua zi, la reluarea controlului, s-a constatat că beneficiarii nu au fost mutați din camerele cu abateri, abaterile nefiind remediate. Lipsa condițiilor igienico-sanitare era evidentă în camerele verificate, ocupate de beneficiari, fiind insuficient curățate, cu urme de insecte moarte pe paviment, cu praf și insecte moarte pe sub paturi, iar pe holuri s-a constatat  prezența unui miros greu respirabil, pestilențial, holurile nefiind aerisite și igienizate. Deși în blocul alimentar  era suspendată activitatea, s-a constatat că in continuare era folosită bucătăria pentru prepararea  diverselor feluri de mâncare, pentru cina din ziua anterioară ( 10.07.2023) și la micul dejun și prânz (11.07.2023). Constatând cele mai sus menționate,  a mai fost aplicată o amendă în valoare de 10000 lei și s-a propus sancțiunea complementară de închidere temporară a unității.
  • La Fundatia Româna ALUTUS Rm.Vâlcea – Centru rezidential pentru varstnici ,,Relax balneo,,- produse și proceduri nesigure în blocul alimentar al unității, cele două combine frigorifice și o ladă frigorifică erau neigenizate, cu urme de praf și resturi alimentare. În frigidere s-au găsit produse alimentare, , care erau folosite la prepararea hranei pentru beneficiarii centrului, fară elemente de identificare și caracterizare și cu data durabilității minimale depășită. A fost aplicată o amendă în valoare de  5000 lei și s-a dispus măsura de oprire definitivă de la utilizare a produselor alimentare cu deficiențele mai sus menționate.
  • DGASPC  Vâlcea – Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoanele adulte cu dizabilități Măciuca – proceduri nesigure în blocul alimentar (utilizarea unor ustensile neconforme și mobilier de bucatarie metalic cu pete de rugină, lipsa document de verificare metrologica pentru cantarul folosit). Lista meniu afișată în unitate nu respecta prevederile Reg.UE 1169/2011 și a OPANPC nr.163/2021 privind evidentierea preparatelor cu potential alergen la preparatele culinare. Au fost aplicate 2 amenzi în valoare de  6000 lei și s-a dispus remedierea deficiențelor mai sus menționate.
  • UAT SCUNDU – Cămin persoane vârstnice com.Scundu – în blocul alimentar s-a constatat utilizarea ustensilelor de bucătarie neconforme, aragaz cu urme de uzură excesivă, pete de grăsime și rugină, veselă ciobită, lipsă coșuri de colectare a gunoiului menajer cu acțonare la pedală, peretii și pavimentul din blocul alimentar cu pete de murdărie și stropi de grăsime. În unele camere s-a găsit lenjerie uzată, pătată, saltele fără huse de protecție, pervaz și perete murdare, obiecte de mobilier (noptiere) uzate, degradate. Au fost aplicate 2 amenzi in valoare de 10000 lei și s-au dispus măsuri de remediere a deficiențelor constatate. La data prezentei deficiențele au fost remediate.