Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bătrânii din 16 localităţi din Vâlcea, BATJOCORIŢI de o firmă de CATERING

Programul guvernamentul Mese Calde, finanţat prin fonduri europene, la Vâlcea, s-a dovedit a fi o metodă de căpătuială pentru unele firme de catering din judeţ. Găselniţa de a ajuta pensionarii de peste 75 de ani cu venit minim și persoanele fără adăpost, oferindu-le o masă caldă, dovedește
Despre ce este vorba? Aproximativ 130 de milioane de euro, atrași din fonduri europene se vor regăsi îm mese calde pentru pensionari în perioada următoare. Concret, cardurile sunt oferite de Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene, ca parte a Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD), finanțat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). Conform legii, beneficiarii primesc un card asemănător cardului bancar. Însă nu va funcționa întocmai ca un card bancar, ci va fi încărcat lunar cu suma de 180 de lei.

O firmă din Horezu le-a luat cardurile bătrânilor şi îi taxează dublu

„Vă semnalez câteva lucruri care sunt foarte urâte şi umilitoare la adresa bătranilor noştri şi asa foarte încercati de această pandemie. Ca sa intelegeti aspectele semnalate va fac o scurta descriere a programului. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a venit în sprijinul pensionarilor cu vârsta de peste 75 de ani și cu 704 lei veni pe lună.
Primăriile au transmis atât tichetele către pensionari cât și informații cu privire la unitățile autorizate, acolo unde acestea se pot utiliza. Batranii pot alege orice societate comerciala din lista celor autorizati. https://www.edenred.ro/ro/comercianti-parteneri (alegeti Edenred Mese Calde din lista).
Initial lista de parteneri autorizati inscrisi in program a fost mai mica . Listele cu cei care puteau sa furnizeze aceste servicii de catering catre batrani au fost transmise catre primarii.
Primariile au distribuit cardurile esociale impreuna cu lista celor autorizari in acel moment.
Societatea BIS FORWARD SRL care are sediul in Horezu apare pe lista initiala transmisa de primarile de pe raza a 16 localitati. Toate bune si frumoase pana cand societatea in cauza a facut „rost” de datele personale ale batranilor care beneficieaza de aceste carduri. Protecția datelor în conformitate cu RGPD trebuie sesizata.
Batranii sunt cautati acasa ,pentru ca societatea are toate datele personale ale acestora si indusi in eroare ca ei sunt singura firma autorizata de „guvernul Romaniei „care pot sa livreze aceasta mancare. Cele 4 masini de livrare sunt inscriptionate cu insemnele uniunii europene si nu este scris nicaieri numele firmei care face livrarea de fapt.
Batranii sunt mintiti ca mancarea este de la primarie si ca sunt obligati sa o primesca desi aceasta este la suprapret (la un pret aproape de 2 ori fata de cat valoreaza). La unii batrani le au oprit cardurile facand ei singuri decontarea fara sa mai fie nevoie de prezenta cuiva . Batranilor li se spune ca ei sunt singura firma autorizata de „guvernul Romaniei „care pot sa livreze aceasta mancare.
Consider ca suntem oameni cu totii si trebuie sa avem grija unii de altii si este strigator la cer cum unii pot face banii pe seama unor batrani avand si sunstinerea celor care ar trebui sa-i protejeze”. ne-a transmis un cititor.

Oamenii s-au revoltat pe reţelele de socializare

Pe reţelele de socializare, oamenii s-au revoltat şi au comentat vizavi de situaţia creată de firma din Horezu, care vrea să se căpătuiască pe spatele bătrânilor. Pe grupul Horezu – al meu, al tău, al nostru, oamenii se arată indignaţi de modul cum înţeleg unii să se căpătuiască.
„Să vă fie ruşine!!! Oameni de joasă speţă ce sunteţi. Cum puteţi dormi noaptea, ştiind că furaţi şi păcăliţi nişte oameni amărâţi??? Să nu vă mai prind la poarta bunicilor mei. De unde aveţi datele lor? Oamenii sunt liberi să aleagă de unde vor să cumpere, nu-i mai minţiţi voi că sunteţi singurii autorizaţi. Pentru ce le luaţi cardurile oamenilor? Vreţi să fiţi siguri că nu cumpără din alte părţi? Este ilegal să le ţineţi cardurile. Îi prostiţi că sunt bătrâni”, se arată într-un comentariu.
Aşadar, o măsură bună a guvernului, care ar fi trebuit să vină în sprijinul bunicilor noştri s-a transformat într-o mare cacealma. Cine se interesează de aceşti bătrâni? Cât de bine știu bătrânii să utilizeze carduri? Și, în contextul pandemiei, cât de benefică este interacțiunea de acest tip? Deocamdată, nimeni nu are răspunsuri. Ceea ce este clar, în 16 localităţi din judeţul Vâlcea, printre care amintim Alunu, Berbeşti, Horezu, Grădiştea, Mateeşti, Vaideeni, Tomşani, Slătioara, Cernişoara, Livezi, Sineşti, pensionarii sunt păcăliţi cu meniuri la suprapreţ de către unii comercianţi care se cred şmecheri.