Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

30 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl

Data de 26 aprilie 1986 a insemnat o zi neagra pentru aproape un milion (985.000) de oameni care au murit din cauza contaminarii radioactive produse dupa accidentul de la centrala nucleara din Cernobil, dupa cum se arata intr-un studiu publicat in 2010 la New York.

Din datele publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS) si de International Atomic Energy Agency(IAEA), numarul de persoane bolnave in urma accidentului de la Cernobil ar fi fost de 200.000 si 9.000 de decese.

Din 1986 si pana in prezent, numarul copiilor nascuti sanatosi, din parinti iradiati, a scazut de la aproximativ 80%, la 20%. Dupa accidentul de la Cernobil, rapoartele medicale mentioneaza cresterea mortalitatii infantile, pierderi de sarcina, copii nascuti cu malformatii si suferind de afectiuni respiratorii, digestive, neurovegetative, osoase si musculare, reproductive, hematologice, cardiovasculare, urinare precum si tumori maligne si benigne.

Acest accident a afectat grav si mediul, dar foarte grav este ca multe persoane de pe glob s-au imbolnavit consumand alimente produse in zonele contaminate radioactiv, din URSS, care au fost exportate.

Romania nu a scapat de efectele accidentului de la Cernobil. Medicii leaga cresterea numarului de cazuri de cancer, mai ales cel tiroidian de acest dezastru.

In plin regim comunist, catastrofa a fost relatata succint in presa vremii.

Scurt istoric: Pe 26 aprilie 1986, doua explozii au zguduit reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobal. Intr-un test de siguranta, din cauza unei proceduri gresite, reactorul a luat foc si produsele fisiunii radioactive au fost aruncate in atmosfera in urma unei violente explozii.

Incendiul nu a putut fi stins 10 zile si s-au raspandit in atmosfera cantitati uriase de substante radioactive care au afectat trei sferturi din Europa si numeroase alte regiuni de pe glob.