Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

S-a deschis Centrul Cultural Românesc „Sf. Antim Ivireanul” în Parla, Spania

În săptămâna 17-22 septembrie 2018, o delegație a Bibliotecii Județene “Antim Ivireanul” Vâlcea condusă de conf. univ. dr. Remus Grigorescu, managerul instituției, s-a deplasat la Parla, în scopul amenajării și deschiderii Centrului Cultural Românesc “Sf. Antim Ivireanul” din Parla. Evenimentul de inaugurare a avut loc sâmbătă, 22 septembrie, începând cu ora 11.00, la sediul centrului situat pe Calle Sancha Barca, nr. 1, în localitatea Parla, comunitatea Madrid, Spania.

Alături de delegația Bibliotecii Județene “Antim Ivireanul” Vâlcea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale (consilieri locali ai municipiului Rm. Vâlcea –Ionuț Eduard Nuică, Dumitru Vâlcu, Nicolae Stelian) și centrale, precum și membri ai Corpului diplomatic și consular al României pe teritoriul Spaniei. Au rostit alocuțiuni:
• domnul Luis Martinez Hervás, primarul municipiului Parla, comunitatea Madrid, Spania
• domnul Dragoș Viorel Radu Țigău, ministru plenipotențiar, șef al Consulatului României la Castellon de la Plana, Regatul Spaniei (a transmis mesajul domnului Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe)
• domnul Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea
• domnul Tudor-Tim Ionescu, consilier general al Primăriei municipiului București
• domnul Florin Linteși, consilier local al Primăriei municipiului Rm. Vâlcea (a transmis mesajul domnului Mircia Gutău, primarul municipiului Rm. Vâlcea)
• domnul Remus Grigorescu, managerul Bibliotecii Județene “Antim Ivireanul” Vâlcea
• doamna Svetlana Preoteasa, managerul Bibliotecii Metropolitane București
• domnul Vasile Eugen Barz, preot la Biserica Parohială Ortodoxă Română “Sf. Muceniță Anastasia Romană” din Parla, protoieria Madrid.

În deschiderea evenimentului a avut loc o slujbă de Te Deum, oficiată în două limbi, română și spaniolă, urmată de intonarea imnului național al României. Programul evenimentului a continuat cu festivitatea de deschidere a bibliotecii înființate în cadrul centrului, după care, cei prezenți s-au bucurat de momente cultural-artistice de excepție susținute de Formația vocal-instrumentală a Arhiepiscopiei Râmnicului, coordonată de preot prof. dr. Siluan Dumitru Scurtu și un recital extraordinar al sopranei Monica Valentina Scurtu.

Desfășurat în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română “Sf. Mc. Anastasia Romana” din Parla, proiectul Centrul Cultural Românesc “Sf. Antim Ivireanul” din Parla urmărește sprijinirea românilor din Spania în procesul integrării în comunitatea gazdă și facilitarea accesului acestora la valorile și cultura românească. De asemenea, Centrul Cultural Românesc „Sf. Antim Ivireanul” din Parla îi sprijină pe cei care doresc să se întoarcă în România, oferindu-le informații despre specificul, legislația și uzanțele românești.

Centrul Cultural Românesc “Sf. Antim Ivireanul” din Parla pune la dispoziția locuitorilor români din regiunea Madrid o bibliotecă având un fond de cel puțin 3000 de cărți și documente periodice în limba română, o expoziție de obiecte tradiționale românești și echipamentele necesare comunicării la distanță. Activitățile centrului se concentrează pe păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase și lingvistice a românilor din Spania. Comunitatea românilor din Parla va lua parte la acțiuni de celebrare a marilor evenimente din istoria României și la rememorarea momentelor care au marcat devenirea noastră ca stat european. Centrul contribuie, de asemenea, la cultivarea limbii române pentru copiii și tinerii care s-au născut sau trăiesc de mult timp în Spania, încurajând exprimarea culturală și spirituală a românilor.
În aceeași măsură, proiectul se desfășoară sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 și a simbolului unificării în “cuget și-n simțiri” a românilor de pretutindeni și își propune să contribuie la creșterea sentimentului de mândrie națională a românilor din Spania și la promovarea valorilor românești.