Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: Mausoleul din Halicarnas – Una din cele 7 minuni ale lumii

Mausoleul poartă numele guvernatorului local Mausol, care a fost guvernatorul (satrapul sau regele) provinciei elenistice Caria (377-353 i.Ch.) pentru care fusese destinat, ca mormânt-templu. Acest monument arhitectural a fost considerat una dintre cele şapte minuni ale lumii antice. Mausoleul din Halicarnas (azi Bodrum, Turcia) a fost opera arhitecţilor Pytheos şi Satyros şi a sculptorilor Scopas şi Timotheos.

Mausoleul a fost terminat în anul 350 I.Hr., la 3 ani de la moartea regelui şi la un an după moartea Artemisiei. Pentru 16 secole, Mausoleul a rămas într-o stare bună, până când a avut loc un cutremur care a cauzat daune acoperişului şi coloanelor.
cultura - mausoleu 2
La începutul secolului XV, Cavalerii din Ordinul Sfântului Ioan de Malta au invadat regiunea şi au construit un castel masiv al cruciaţilor. Pentru fortificare, au folosit pietrele Mausoleului. Până în anul 1522, fiecare bloc de piatră a fost folosit pentru alte construcţii.

Câteva statui care au supravieţuit până în ziua de azi sunt expuse la British Museum din Londra. Pe locul Mausoleului, numai fundaţia a mai rămas, acolo unde se afla odată una dintre cele 7 minuni ale lumii.