Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO: IATĂ CUM ARATĂ chilia Părintelui Arsenie Boca

Chilia Părintelui Arsenie Boca se află pe versantul vestic al căldării Valea Sâmbetei, în dreptul cabanei „Valea Sâmbetei”, la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri. Până la cabana „Valea Sâmbetei” se ajunge de la Complexul Sâmbăta în aproape două ore de mers pe jos, pe poteca marcată cu triunghi roşu.

Chilia părintelui se află în munţii Făgăraş, pe Valea Sâmbetei, aproape de Cabana Sâmbăta. Chilia părintelui a rămas până acum un loc de pelerinaj unde credincioşii se roagă, pun o floare sau aprind o lumânare.

Chilia de pustnic de pe Valea Sâmbetei, este un loc aproape inaccesibil, săpat în jgheabul unor pereţi prăpăstioşi de stâncă. Părintele a sculptat aici chipul Maicii Domnului, transformând sălbăticia munţilor în altar de rugăciune şi meditaţie.

În anul 1943, Preasfinţitul Părinte terasează stânca, foarte abruptă pe această parte a muntelui. În interiorul masivului de piatră, el scobeşte o deschizătură pe care o lărgeşte în interior, cu intenţia de a realiza o chilie în inima muntelui. Părintele nu a săpat singur chilia, aşa cum se crede, ci au fost mulţi oameni care l-au ajutat.

În interiorul masivului, a „scobit” o deschizătură cu înălţimea 1.65-1.75 metri şi lăţimea de 0.80 metri, pe care a lărgit-o în interior, cu intenţia de a realiza o chilie în inima muntelui. Ivindu-se fisuri în stâncă, construieşte o schelă suspendată în faţă, spre cursul văii, şi sapă o deschidere boltită de aproape 2 metri, înaintează cam 1 metru, după care lucrarea se opreşte. Chilia e un început, un hol din care urma să se desfacă o cameră în stânga. A renunţat pentru că a constatat că se infiltrează apa.