Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

125 de ani de la naşterea celebrului Charlie Chaplin

Pe 16 aprilie 1889, în urmă cu exact 125 de ani, se năştea cel care avea să revoluţioneze cinematografia, marele Charlie Chaplin.

Chaplin s-a născut în East Street, Walworth, Londra. Ambii săi părinţi au fost cântăreţi şi actori şi, deşi aceştia au divorţat înainte că Charles să împlinească trei ani, se pare că a învăţat câte ceva de la fiecare. Copilăria lui Chaplin a fost marcată de o sărăcie cruntă, lucru ce a influenţat puternic creaţia sa, în special personajele din primele filme regizate de el.

Sir Charles Spencer „Charlie” Chaplin a devenit unul dintre starurile de film cele mai cunoscute din lume, înainte de sfârşitul Primul Război Mondial.

În 1908 s-a alăturat companiei teatrale a lui Fred Karno, din care făcea parte şi Stan Laurel. În 1912 trupa a plecat într-un turneu în Statele Unite, iar Chaplin a decis să rămână acolo. După un an, producătorul Mack Sennett l-a luat la Keystone Studio, care se mândreau deja cu nume precum Roscoe „Fatty” Arbuckle, Mabel Normand, şi Mack Swain. Dar Chaplin i-a surclasat pe aceştia, reuşind să facă 35 de filme într-un singur an.

Chaplin a folosit mima şi alte rutine vizuale de comedie, şi a continuat şi în epoca de recepţie, deşi filmele sale au scăzut în frecvenţa pe la sfârşitul anilor 1920. Rolul său cel mai faimos a fost cel din „The Tramp”. Din aprilie 1914 a scris şi condus cele mai multe dintre filmele sale, prin 1916 s-a ocupat cu producţia filmelor şi cu compunerea muzicii. Cu Mary Pickford, Douglas Fairbanks şi DW Griffith, a înfiinţat United Artists, în 1919.

În spatele camerelor de filmat, viaţa personală a lui Chaplin era deseori pe prima pagină a ziarelor. S-a căsătorit de patru ori, de trei ori cu partenerele sale din filme, iar în 1943 a fost acuzat de altă femeie că este tatăl copilului ei. În acelaşi an, s-a căsătorit cu Oona O’Neill, fiica în vârstă de 18 ani a dramaturgului Eugene O’Neill, o căsătorie care a dat naştere multor controverse. La vremea respectivă, Chaplin era în vârstă de 54 de ani.

Charlie Chaplin a murit în somn, la 25 decembrie 1977, în Elveţia. Trupul lui neînsufleţit a fost furat, la 1 martie 1978, de nişte mecanici elveţieni care urmăreau să-i stoarcă familia de bani. Din fericire, poliţia a găsit sicriul care a fost îngropat sub o placă de beton imposibil de dat la o parte.

La doar două luni după ce a murit, trupul actorului de comedie a fost furat din cimitirul din Elveţia unde se afla în 1978, ceea ce a condus la declanşarea unei investigaţii. Hoţii i-au cerut văduvei sale o răscumpărare de 600.000 de dolari. Autorităţile i-au arestat pe doi dintre cei implicaţi, care i-au condus la locul în care se afla trupul lui Chaplin. Cei cinci au fost condamnaţi, în cele din urmă, iar Charlie Chaplin s-a odihnit în pace de atunci.