Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Traseismul politic pe ultima suta de metri

        ” Mai puțin de jumătate din primarii vâlceni și-au declarat apartenența politică ” gura târgului vorbește că democrații și liberalii sunt campioni în materie de racolări ai aleșilor locali. Cu toate acestea, conform declarațiilor privind apartenența politică a primarilor, consilierilor locali și județeni, un singur edil-șef Dumitru Drăghici (Sălătrucel) a trecut, oficial, de la social-democrație la liberalism, mai vechea sa dragoste ” cel de-al doilea primar care a ales să-și părăsească doctrina este Constantin Lițoiu (Zătreni), care din pesedist convins, a devenit independent ” pe lângă liberali și democrați un alt veritabil „aspirator” de aleși locali este Partidul Conservator (PC), care a avut mare grijă să ia sub aripa-i protectoare, mai toți viceprimarii vâlceni

 

          Noul statut al aleșilor locali prevede că până la 10 august persoanele care cad sub incidența acestuia să declare public partidul pe listele că ruia și-au câștigat mandatul, urmând ca cei care refuză să-și facă cunoscută apartenența politică să fie sancționați cu pierderea mandatului. Primarii, viceprimarii, consilierii județeni și locali nu vor mai putea să migreze dintr-un partid în altul După 10 august a.c., pentru că de la această dată intră în vigoare modifică rile adoptate de Parlamentul României privind Statutul aleșilor locali, prin care se încearcă stoparea migrației politice.
Potrivit textului legii, „calitatea de consilier local sau consilier județean încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului” și în cazul în care aleșii pierd calitatea de „membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a că rei listă a fost ales”. Singurul lucru pe care-l mai pot face aleșii locali, în cazul în care-și pierd mandatul, este atacarea în contencios administrativ a deciziei de înlocuire sau a sancțiunii generate de refuzul de a-și declara apartenența politică . Prevederea nu-i vizează pe cei care au candidat sau se declară independenți. Ei vor putea să aleagă, și După expirarea termenului legal, dacă rămân independenți sau se alătură unui partid. Așadar,  următoarele zile vor consemna, cu siguranță, ultimele manifestări de „prostituție politică „.

          Primarii vâlceni nu se grăbesc să-și declare apartenența politică

          La Vâlcea, doar 26 primari din cei 89, și-au declarat, până -n prezent, apartenența politică . Restul au preferat să păstreze „misterul”, așteptând probabil data limită prevăzută de lege pentru a completa declarațiile sau încercând să tragă de timp, pentru a se hotărî pe ultima sută de metri să sară în barca altui partid. Încă nu s-au terminat jocurile politice. Gura târgului vorbește că democrații și liberalii sunt campioni în materie de racolări ai aleșilor locali. Cu toate acestea, conform declarațiilor privind apartenența politică a primarilor, consilierilor locali și județeni, un singur edil-șef Dumitru Drăghici (Sălătrucel) a trecut, oficial, de la social-democrație la liberalism, mai vechea sa dragoste. Cel de-al doilea primar care a ales să-și părăsească doctrina este Constantin Lițoiu (Zătreni), care din pesedist convins, a devenit independent. Pe lângă liberali și democrați un alt veritabil „aspirator” de aleși locali este Partidul Conservator (PC), care a avut mare grijă să ia sub aripa-i protectoare, mai toți viceprimarii vâlceni.

          Cei mai harnici în depunerea declarațiilor privind apartenența politică s-au dovedit a fi consilierii județeni. Potrivit site-ului Consiliului Județean (CJ) Vâlcea, toți consilierii județeni și-au depus declarațiile privind apartenența politică . Singura modificare este aceea că Mihai Sporiș care a anunțat cu ceva timp în urmă că părăsește PSD-ul a decis să rămână consilier județean independent. Există însă și cazuri de primari, despre care s-a scris, nu o dată, că au semnat adeziuni la un alt partid, cu mult înainte de apariția legii migrației politice. Unii dintre ei, chiar au recunoscut. Cu toate acestea, nu și-au declarat apartenența politică , preferând să mărească „suspansul”. Este și cazul primarului  Aurel Ștefan, primarul orașului Berbești despre care se știe foarte bine că a renunțat la doctrina social-democrată, „convertindu-se”, peste noapte, la conservatorism.  

Nu mai este nici un secret pentru nimeni că PSD este cel mai afectat de migrația politică , aproape jumătate dintre aleșii săi locali preferând să părăsească partidul După 2004. Mai mult, acum pe ultima sută de metri, pesediștii vâlceni încearcă să-i convingă pe dezertori să se răzgândească , interpretând modifică rile Legii statutului aleșilor locali. Totuși, PSD rămâne și el interesant, ce-i drept, pentru aleșii partidelor de buzunar. Oricum, subiectul migrației politice s-a închis odată cu depunerea declarațiilor de apartenență.

Olivia Pirvu