Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Politist valcean, cercetat pentru luare de mita

    ” Sub lupa Direcției Generale Anticorupție ” asupra subcomisarului Emil Gherghina planează suspiciuni cum că ar fi primit de la câțiva cetățeni chinezi, cu diferite ocazii, sume substanțiale în valută pentru prelungirea dreptului de ședere a unei chinezoaice, căsătorită în România

 

      Pe zi ce trece, în ograda Inspectoratului Județean de Poliție, începe să se aleagă bobul de neghină. De la începutul anului și până în prezent câțiva polițiști vâlceni au fost acuzați de luare de mită, unii dintre ei fiind arestați. Ultimul caz de acest gen l-a vizat pe subcomisarul Emil Gherghina de la Biroul pentru Străini Vâlcea, că ruia i s-a întocmit dosar penal pentru luare de mită. Totul a început de la o sesizare a Autorității pentru Străini că tre Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI). Astfel, Gherghina a fost luat în colimator de forurile superioare. În acest caz, cercetările sunt în plină desfășurare, dar până acum ofițerii de la Biroul Anticorupție Vâlcea au concluzionat că Gherghina ar fi pretins și primit mai multe sume de bani de la diverși cetățeni chinezi pentru prelungirea unei vize de ședere a unei chinezoaice, că sătoriă în România. În data de 2 august 2005, subcomisarul ar fi primit de la o chinezoaică , cu reședință în Rm. Vâlcea, 500 USD pentru obținerea dreptului de ședere în România. Se pare că relația de afaceri dintre polițist și chinezoaică dura de mai mulți ani, deoarece ofițerii Anticorupție au concluzionat că în anul 2003, Gherghina primise de la aceeași persoană suma de 2.000 USD, iar în 2004 doar 1.000 USD. Se pare că sumele de bani au ajuns în buzunarul polițistului, pe filiera unor cetățeni chinezi, cunoștințe de-ale soției lui Gherghina. Pentru că în anul 2005, subcomisarul nu a mai reușit să prelungească viza de ședere pentru chinezoaică , a înapoiat cei 500 USD, motivând că nu vrea să aibă probleme cu chinezii.

      Polițist cu probleme de imagine

      Anul trecut, subcomisarul Emil Gherghina s-a aflat în atenția autorităților, După ce prefectul Anuța Handolescu a primit o sesizare cu privire la activitatea firmei soției polițistului. „Vizitați” de Garda Financiară , soții Gherghina au dat din colț în colț, nereușind să justifice întreaga marfă ce se afla expusă spre vânzare într-un stand din complexul Union. Cu acea ocazie, comisarii Gărzii Financiare au confiscat mărfuri în valoare de 203 milioane lei vechi și au descoperit un număr de patru facturi fiscale folosite pentru aprovizionarea mărfurilor au fost tipărite pe hârtie ce nu prezintă melanjul fluorescent vizibil în spectrul ultraviolet ca element de securizare. Astfel, cele patru facturi însumează 160 milioane lei, iar comisarii gărzii financiare au concluzionat că ele nu îndeplinesc calitate de documente legale de proveniență deoarece nu au fost tipărite pe hârtie autocopiativă cu elemente de securitate. Ceea ce i-a mirat pe comisarii veniți în control a fost faptul că pe toată durata verifică rii de Față a fost și Emil Gherghina, plecat din timpul programului de la serviciu. Ulterior, s-a aflat că subcomisarul a fost învoit de șeful său.

      Emil Gherghina va fi nevoit să se înfățișeze în fața judecă torilor Curții de Apel Pitești, instanța competentă să judece cauza, sub acuzația de luare de mită.

Magda Tolea