Acasă Arhiva Aventura comunitara

Aventura comunitara

În Râmnic, polițiștii comunitari insuficienți pentru nevoile cetățenilor râmnicenii ar avea nevoie peste 200 de polițiști comunitari săse simtă în siguranțăpe străzile orașului ” în momentul de Față pe străzi, patruleazădoar 170, dintre care peste 80 deservesc paza și ordinea publică la obiectivele importante din municipiu. Directorul Poliției Comunitare Rm. Vâlcea, Alecu Deaconu ne-a declarat că tot din cei 170 de polițiști, 60 asigurăpaza și ordinea la toate serviciile care aparțin de Primăria Râmnicului. ” pentru paza și liniștea cetățenilor, rămân doar 44. Insuficienți, spune el ” Poliția comunitarăsperăca, până la sfârșitul anului, să-și mărească efectivul de agenți, motiv pentru care, în data de 8 septembrie acestui an, au fost scoase la concurs 20 de posturi

Conform calculelor Primăriei, râmnicenii ar avea nevoie peste 200 de polițiști comunitari săse simtă în siguranțăpe străzile orașului. În momentul de Față însă , pe străzi, patruleazădoar 170, dintre care peste 80 deservesc paza și ordinea publică la obiectivele importante din municipiu. Directorul Poliției Comunitare Rm. Vâlcea, Alecu Deaconu ne-a declarat că tot din cei 170 de polițiști, 60 asigurăpaza și ordinea la toate serviciile care aparțin de Primăria Râmnicului. Astfel, pentru paza și liniștea cetățenilor, rămân doar 44. Insuficienți, spune el. Poliția comunitarăsperăca, până la sfârșitul anului, să-și mărească efectivul de agenți, motiv pentru care, în data de 8 septembrie acestui an, au fost scoase la concurs 20 de posturi. Ultima zi de depunere a actelor este 7 septembrie. Prima probă, eliminatorie, este sportul. Un fel de „test al focului”, După cum spune directorul Alecu Deaconu, pentru că aici, începe de fapt, trierea candidaților. Foarte mulți pică . Apoi, viitori agenți trebuie săsusținătestele orale și scrise. Ultimul „hop” este proba interviului, unde comisia de evaluare încearcă să-și formeze o idee despre cât de potrivit este candidatul pentru a deveni polițist comunitar.  Chiar și așa, este foarte posibil ca, în urma examenului, numărul acestora sănu se mărească cu prea mulți, deoarece, puțini sunt cei care reușesc sătreacă de examenele impuse de lege.

        Dosarul

       Primele condiții pe care pretendenții la funcția de polițist comunitar trebuie săle îndeplinească sunt deținerea unei diplome de bacalaureat, cazier curat și sănu fi făcut poliție politică . La dosar, aceștia trebuie sămai includăavizele de la un cabinet de medicina muncii care săateste că sunt apți din punct de vedere fizic și psihic pentru viitoarea meserie și recomandare de la ultimul loc de muncă . Conform unui ordin comun al Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății, examenul medical și psihologic trebuie făcut înainte de examenul, concursul sau proba practică pentru angajare.

Cei care doresc săîmbrățișeze această meserie, se pot înscrie la concurs decât dacă dețin un atestat de calificare agent pază. „În Râmnic existăfirme care califică agenți de pază. Este vorba de Tadec, Gardienii SRL, Prudent, etc” a precizat Alecu Deaconu. Candidații întâmpinăcele mai mari probleme, la partea teoretică . În opinia șefului polițiștilor comunitari, „ea scârțâie”. „În timpul perioadei de probă, de trei luni, avem o instruire practică cu toți agenții care au susținut examenul. De obicei, „bobocii” sunt trimiși în patrule, alături de cei experimentați pentru a se iniția în meserie. De asemenea, le-am dat tuturor telefoane mobile, ca să măsune dacă apar probleme. Telefonul meu este deschis 24 de ore din 24. În plus, am considerat potrivit sădăm oamenilor că rți de vizită, cu numele, numărul de telefon și adresa polițiștilor care deservesc zona în care locuiesc” a mai adăugat el.

        Poliția Comunitarăface economii la sânge

        Deși poate părea deplasat, această instituție nu are femeie de serviciu, iar directorul își conduce singur mașina. Nu și-a permis un șofer. Bugetul e destul de mic. El preferăsăinvestească banii, mai degrabă, în dotare. În prezent, parcul auto al Poliției Comunitare numără6 autoturisme. Suficiente, spune el, pentru nevoile agenților.  „Sigur, e loc și de mai bine. În mod normal, ca săacoperim nevoile cetățenilor, ideal ar fi săavem câte o mașinăpentru fiecare patrulă. Dar nu ne plângem „ spune Alecu Deaconu. Dintre cei 170 de polițiști comunitari, 25 sunt polițiști femei. O meserie foarte potrivităși pentru doamne, spune el. Atunci când pleacă pe teren, polițiștii trebuie săfacă Față și situațiilor inedite. Cele mai multe probleme le au cu cei care tulburăliniștea publică . Scandalagii, cum le spune Alecu Deaconu. Dar asta nu e tot. În plus, trebuie sădea curs și sesizărilor, unele dintre ele fiind dintre cele mai ciudate. Iatăcum sunăcâteva dintre ele: „Acesta își pune parchet și nu mălasăsădorm noaptea” sau „Vecinul meu are mașina parcatăîn fața blocului și măderanjeazăcă l-a apucat reparatul la ea „.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.