Acasă Arhiva Agentiile imobiliare au fost luate la puricat

Agentiile imobiliare au fost luate la puricat

      Inspectorii de la Oficiul pentru Protecția Consumatorului Vâlcea au controlat în cursul săptămânii trecute 68 de societăți comerciale și au constat abaterile la 35 dintre acestea, sancțiunile date fiind în valoare de 5.900 RON. De asemenea inspectorii OPC au cercetat și soluționat 11 reclamații. Una dintre reclamațiile primite se referea la condițiile insalubre în care este produsă pâinea la o brutărie din Bălcești. Aici, într-adevăr, inspectorii au descoperit că pâinea era depozitată în condiții igienico-sanitare neconforme cu legile, pâinea nu avea o calitate corespunzătoare, iar în interiorul brutăriei nu existau informații cu numărul de telefon al consumatorului. În acest caz inspectorii au dat o amendă în valoare de 1000 de RON și au dispus măsuri de remediere a abaterilor într-un timp cât mai scurt.

De asemenea, în această săptămână inspectorii au controlat  25 de agenții imobiliare din care 13 au fost amendate deoarece au introdus clauze abuzive în contractele de închiriere sau de vânzare de imobile. Una dintre aceste clauze se referă la renunțarea la contract a uneia dintre părți. La unele agenții imobiliare, aceasta clauza era „îmbogățită” adică cel care renunța la contract (cel care închiria sau renunța la vânzarea imobilului prin intermediul agenției) era obligat să plătească despăgubiri de 3 ori mai mari decât comisionul agenției. Pentru comisionul pe care o agenție imobiliară îl ia nu există limite în lege, dar în general, se încearcă menținerea unui comision mic.

Una dintre agențiile imobiliare care a introdus o clauză abuzivă  în contractul de închiriere sau de vânzare-cumpărare este SC ALGESIB SRL. Clauza prevedea despăgubiri pe care trebuia să le dea proprietarul unei case dacă încheia tranzacția fără intermedierea agenției. Societatea a fost amendată cu 5 milioane de lei vechi și s-a dispus remedierea abaterilor. O altă agenție imobiliara amendată de inspectorii oficiului pentru protecția consumatorului este SC ELMADAN SRL. Aceasta nu își informa corespunzător clienții despre condițiile de închiriere sau vânzare-cumpărare a unor imobile. Amenzile aplicate celor 13 societăți imobiliare la care s-au găsit abateri de la lege s-au dat amenzi în valoare totală de 3600 RON și au fost dispuse  măsuri de remediere a contractelor.

                                                                                               ” Cristina PÎRVU

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.