Acasă Arhiva 2 Vâlcea ar putea avea prefect de la PSD

Vâlcea ar putea avea prefect de la PSD

Gigi Matei, Costi Rădulescu, Ștefan Prală, Sorin Ghiță, Nicolae Spiridon sunt doar câteva personaje pesediste care visează la funcția de prefect de Vâlcea

Unul dintre subiectele „fierbinți” din cadrul negocierilor PD-L – PSD a fost desemnarea prefecților. După îndelungi dezbateri, negociatorii au ajuns la concluzia că cea mai bunăformulăde coabitare ar fi să-și împartăprefecturile din toată țara. La împărțirea lor, s-a aplicat „legea lui Dragnea”, După care prefectul vine la pachet cu președintele consiliului județean.

PD-L și PSD și-au împărțit, zilele trecute, sferele de influențăîn județe pe principiul prefectul – garantul puterii baronului local. Cele două tabere au că zut de acord săaplice regula propusăde baronul PSD de Teleorman, Liviu Dragnea: în județele în care unul dintre cele două partide are președintele consiliului județean, săprimească și prefectul. „Legea lui Dragnea” ar urma săîntărească puterea baronilor uninominali ai PSD și PDL în teritoriu, dar și săpolitizeze la vedere funcția prefectului, aparent înalt funcționar public. Algoritmul de împărțire a prefecților i-a mulțumit și pe PSD-iști, și pe PDL-iști. Astfel, social-democrații ar urma săia din start 17 prefecturi și să-și consolideze influența la Constanța, în Vrancea, Teleorman, Bacă u, Vâlcea și Iași. După înțelegerea deja perfectată, democrat- liberalii își vor desemna prefecți în 14 județe – între care Arad, Cluj, Alba, Caraș-Severin, Neamț -, celelalte 10 plus municipiul București câștigate de PNL, UDMR sau FDRG urmând săse împartăîn mod egal.

Pesediștii vâlceni, cu ochii pe Prefectură

Imediat cum s-a cristalizat posibilitatea ca PSD săintre la guvernare alături de PD-L, în sânul organizației PSD Vâlcea a început lupta pentru putere. Postul cel mai râvnit este cel de prefect și, deja, mai mulți pesediști și-au manifestat dorința de a ocupa înalta demnitate. Surse din PSD ne-au informat că cei care se bat pentru demnitatea de prefect sunt: Gigi Matei, Costi Rădulescu, Ștefan Prală, Sorin Ghiță, Nicolae Spiridon și suntem convinși că lista este mult mai mare. În dorința lor, Ștefan Pralăși Sorin Ghițăse bazeazăpe rezultatele foarte bune obținute la alegerile din noiembrie. Chiar dacă nu au ieșit parlamentari cei doi au obținut scoruri foarte bune în colegiile unde au candidat, având contracandidați redutabili ca Emilian Frâncu sau Sorin Zamfirescu. Secretarul executiv al PSD Vâlcea, Dumitru Persu, a ținut săprecizeze că nu-și dorește funcția de prefect, el fiind mai mult decât mulțumit cu cea de vicepreședinte CJ: „Eu în nici un caz nu vreau. Am făcut o promisiune la alegeri locale și am spus că dacă ies vicepreședinte nu mai candidez pentru nicio funcție. Probabil că va fi o competiție internă, iar conducerea partidului de la Vâlcea va hotărî ce nominalizați va trimite la București” – a spus Persu.

Despre colaborarea cu PD-L la guvernare, Dumitru Persu a mai adăugat: „După ce se va încheia pactul cu PD-L-ul, probabil că se va transmite în teritoriu. Noi îl avem deja realizat la Vâlcea, dar probabil că îl vom reactualiza în funcție de ceea ce s-a hotărât la nivel central. O săne împărțim portofoliile, inclusiv la instituțiile descentralizate și o sătrecem la treabă. Treaba cu prefectul este una mai complicatăpentru că deocamdată, După legislația actuală, prefectul este înalt funcționar public și nu poate fi dat afară. În cel mai fericit caz, prefectul poate fi mutat. Bănuiesc că se va emite o ordonanțăsau hotărâre de guvern prin care prefecții și subprefecții vor deveni personaje politice. Mai ales că sunt reprezentanții guvernului în teritoriu și ar trebui săaceeași culoare politică ca și guvernul”.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.