Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SMURD a ajutat peste 700 de persoane

 Anul trecut,

SUCCESE. SMURD a fost salvat viața a 18 persoane, în cursul lunii decembrie a anului trecut și a altor 4 persoane în prima lunăa acestui an. Deși, insuficiența medicilor specialiști în medicina de urgențăîngreuneazăconsiderabil activitatea SMURD, puținii medici pe care Spitalul Județean de UrgențăVâlcea îi are, au salvat viața a peste 700 de persoane în cursul anului trecut.

La mijlocul lunii septembrie a anului trecut, a avut loc inaugurarea Serviciului Mobil de UrgențăReanimare și Descarcerare (SMURD) Vâlcea. Acest serviciu își desfășoarăactivitatea ca parte componentăa Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU) în Râmnicu Vâlcea, Drăgășani și Brezoi. Cu ajutorul Ministerului Sănătății Publice, SMURD Vâlcea, a fost echipat cu trei autospeciale pentru intervenții în situațiile de urgență. De asemenea, 34 se angajați ai ISU „General Magheru” au fost instruiți pentru acordarea primului ajutor medical, pentru efectuarea procedurilor de descarcerare precum și pentru efectuarea altor tipuri de operațiuni de salvare.

Trebuie menționat faptul că ambulanțele sunt dotate cu butelii de oxigen, tubulaturăpentru oxigen, aspirator de secreții, tărgi, scaune de transport pacienți, saltea vacuum, mască de resuscitate, defibrilator semiautomat, balon de resuscitare, stetoscop, folie izotermă, materiale pentru curățare și dezinfecție, trusămedicalăde prim ajutor și alte accesorii necesare pentru a putea interveni eficient în situații de urgență. Datorităacestei aparaturi, SMURD a salvat viața a 18 persoane, în cursul lunii decembrie a anului trecut și a altor 4 persoane în prima lunăa anului 2009.

SMURD acordădoar primul ajutor

Deși, insuficiența medicilor specialiști în medicina de urgențăîngreuneazăconsiderabil activitatea SMURD, puținii medici pe care Spitalul Județean de UrgențăVâlcea îi are, au salvat viața a peste 700 de persoane în cursul anului trecut.

În situația în care SMURD nu are medic, ambulanța de la UPU poate trimite un medic, dar asta în cazul în care este o situație mai complexăîn care este nevoie de două ambulanțe sau chiar mai multe. Dacă o ambulanțăde-a spitalului a ajuns înaintea SMURD-ului la un accident, aceștia intervin numai dacă li se cere ajutorul și, în mod special, pentru descarcerare. Neavând medici suficienți serviciul mobil intervine doar în cazurile minore pentru că acest serviciu nu poate substitui ambulanța spitalului.

Este binecunoscut faptul că SMURD este operațional în numai 11 județe din țară . Acest lucru din cauza complexității acestui serviciu, pregătirii profesionale necesară medicilor, dar și pregătirii organizatorice.

Intervenții de succes

De asemenea, din cele peste 700 de intervenții, SMURD a intervenit la 305 incendii ce au avut loc în primele 11 luni ale anului trecut, a acordat ajutor medical de urgențăla 50 de persoane, a participat la 47 de descarcerări. Totodată, a acordat asistență la 34 de persoane, dintre care 2 intenționau săse arunce în gol, 3 au avut accidente de muncă , 16 au rămas blocate în locuințe, 7 s-au înecat, 3 au avut nevoie de transport la ambulanță, iar 3 au fost scoase de sub moloz în urma unor prăbușiri de teren. SMURD a ajuns și la halda de steril de la Mateești, unde a ajutat 26 de persoane și împreunăcu angajații ISU au evacuat 8 gospodării.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2007, numărul situațiilor de urgențăa crescut de la 546 în 2007, la 654 în anul 2008.

La intervențiile, din perioada 01.01.2008 – 30.11.2008, au fost salvate și/sau asistate 169 de persoane: 150 adulți și 19 copii. Din păcate, ca urmare a situațiilor de urgență, au murit 34 de persoane (11 în incendii, 8 în accidente de mașină, 7 înecate, 7 persoane găsite moarte,1 -ardere necontrolată) și 107 au fost rănite (11 în incendii 26 accidente de mașini, 46 la cazurile SMURD, 10 la asistență de persoane, 14 alte situații). În timpul gestionării situațiilor de urgențăau fost salvate 307 de animale.

SMURD pe teren

În data de 18 decembrie 2008, la ora 11.20, SMURD a fost chemat de Constantin P., de 60 ani, pe strada Știrbei Vodă, din Rm. Vâlcea. Când ambulanța SMURD a ajuns, medicii au constatat că bărbatul prezenta un traumatism cranio-cerebral în urma unui accident. I-au acordat primul ajutor și au stat alături de el până la sosirea ambulanței spitalului. În aceeași zi, la ora 14.05, SMURD a fost solicitat la deblocarea unei bătrâne de 86 de ani. Maria N., avea tijăla un picior și că zuse pe holul din apartamentul său aflat pe strada Matei Basarab din municipiu. Apartamentul se afla la etajul 1 și pentru că nu s-a putut ridica sădeschidăușa echipajului SMURD, aceștia au fost nevoiți săintre în casa bătrânei pe geamul de la baie. În jurul orei 14.44, un alt echipaj SMURD a ajuns la locuința Ecaterinei O., de 70 ani, din Mitrofani. Femeia avea că ile respiratorii obstrucționate pentru că se înecase cu o bucatăde carne. După acordarea primului ajutor, bătrâna a fost dusăla spitalul din Drăgășani.

Ajutor pentru dependenții de insulină

În data de 19 decembrie 2008, un echipaj SMURD a ajuns la deblocarea Viorică i P., de 59 ani, din Rm. Vâlcea. Femeia se afla în stare de inconștiențăîn apartamentul ei de pe strada Aleea Bradului. Fiind dependentăde insulinăViorica P. a avut nevoie de primul ajutor, iar medicii au stat alături de ea până la sosirea ambulanței Spitalului Județean Vâlcea.

În data de 23 decembrie 2008, la ora 19.45, SMURD a ajuns la că tălin C., de 23 ani. Tânărul avusese un accident de mașinăîn localitatea Runcu. Și lui i s-a acordat primul ajutor pentru că avea dureri la umărul stâng și în zona toracică , apoi a fost transportat la UPU Vâlcea. În mașinăse mai afla o persoanăcu hemoragie în zona occipitalăcare a fost preluatăde SMURD.

În aceeași zi, la ora 21.55, Șandru F., de 48 ani, a fost transportat de SMURD la UPU Vâlcea pentru că avea o plagăprin tăiere la antebrațul stâng. I-a fost aplicat un pansament compresiv.

SMURD – primii la accidentele rutiere

În data de 24 decembrie 2008, la ora 01.15, Dragoș C, de 21 ani, a primit primul ajutor la Dăești pentru că avea o echimozăperi-orbital stâng și o plagă. La ora 9.53, Constantin F., de 28 ani, a fost preluat de SMURD de pe Calea lui Traian După ce fusese implicat într-un accident de circulație. Ionuț F., de 27 ani, a fost ajutat de un echipaj SMURD, în jurul orei 11.37, la Bunești necesitând un masaj cardiac. În aceeași zi, echipajul a ajuns și la Gabriela M., de 17 ani, în Budești. În jurul orei 18.06, tânăra era conștientă, dar avea dureri mari de cap și la piramida nazală. Se pare că fusese lovităde o mașinăcare a abandonat locul accidentului. Ea a fost transportatăla urgențe.

Crăciun plin de evenimente neplăcute

În ziua de Crăciun, la ora 2.19, SMURD a ajuns la Bujoreni, unde Mihai B., de 69 ani, intrase în comăalcoolică și a fost găsit leșinat pe pat în locuința sa. La ora 11.45, Petre S., de 64 ani, a fost scos din apele râului Lotru de un echipaj SMURD. Bărbatul se înecase, iar corpul său a fost tras la mal. La ora 16.17, Ioana C., a beneficiat de primul ajutor După ce avusese un accident rutier. Ea a fost găsităpe strada Matei Basarab întinsăpe carosabil.

În data de 29 decembrie 2008, la Lucia R., de 53 ani, din Budești, a ajuns un echipaj SMURD în jurul orei 12.00. Femeia acuza dureri la umărul drept și mai multe afecțiuni medicale. Ea a fost găsităîn curtea casei sale, iar ambulanța a transportat-o la UPU Vâlcea. La ora 14.09, Maria G., de 55 ani, a fost luatăde un echipaj SMURD și transportatădin Sutești la Rm. Vâlcea. Femeia avea o plagădeschisăla mâna dreaptă. I s-a aplicat un guler cervical și i-a fost pansatărana.

S-a aruncat de la etajul 4 și a trăit

La 30 decembrie 2008, SMURD a ajuns la Florin M., de 43 ani, din Rm. Vâlcea care se aruncase de la etajul 4, din apartamentul său situat pe strada Rapsodiei. Bărbatul era întins pe spate în fața blocului. Se afla în stare de inconștiențăși avea un politraumatism cu fracturădeschisăla nivelul gambei drepte. I s-a aplicat un guler cervical și i s-a administrat oxigen cu ajutorul tubului, apoi a fost transportat cu targa la salvarea care sosise. În momentul în care SMURD a acordat primul ajutor, bărbatul trăia.

Început de an nefast

Și în ultima zi a anului trecut, SMURD a fost la datorie. În jurul orei 8.14, în Rm. Vâlcea, a fost ajutat Constantin N., de 54 ani. Bărbatul era că zut pe trotuar având o fracturădeschisăla gamba dreaptă. I s-a imobilizat cu atelăpiciorul și a fost transportat la UPU. În aceeași zi, la ora 21.26, Ovidiu V., de 22 ani, a beneficiat de primul ajutor acordat de SMURD. Tânărul avusese un accident de circulație la Milcoiu. Medicii au stabilit că avea multiple plăgi superficiale la fațăși l-au transportat la UPU.

Vineri, 2 ianuarie a.c., la ora 17.16, SMURD a avut o solicitare la Brezoi. Mădălina I., de 13 ani, din Valea lui Stan a suferit un accident și a fost preluatăde medicii care i-au acordat primul ajutor. Fetița avea dureri de cap, de gât și mai multe plăgi. I-au fost pansate rănile și i s-a aplicat și un guler cervical. La ora 22.31, Alexandru C., de 3 ani, din Păușești-Măglași a fost adus de mama sa la SMURD. Copilul avea amețeli și i-a fost administrat oxigen, apoi transportat la spitalul Brezoi.

Planuri de viitor

Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, colonelul Adrian Mesescu a afirmat că Ministerul Internelor și Reformei Administrative lucreazăla un plan privind dotarea cu elicoptere a serviciului SMURD. Astfel, MIRA creeazăstructurile organizatorice pentru ca acest plan săfie pus în aplicare cât mai curând. Cel mai apropiat centru care va beneficia de un elicopter SMURD va fi la Craiova, iar în cazurile de importanțămajorăVâlcea va apela la ajutorul lor. „Nu cred că județul nostru va avea propriul elicopter SMURD. Poate peste câțiva ani, dar totuși măîndoiesc. până atunci, vom depune tot efortul pentru că ne aflăm în slujba cetățeanului”, a mai spus colonelul Mesescu.