Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Parlamentarii – șomeri au averi de invidiat

 Foștii deputați vâlceni au strâns în 4 ani câți alți-n 40

ÎMBURGHEZIÎII. Conform prevederilor legii pe care a votat-o vechiul Parlament, foștii parlamentari ar urma săprimească de la bugetele celor două Camere suma de 21.000 lei pe parcursul a trei luni. Deși se plâng că acum, de când nu mai sunt parlamentari, veniturile lor au scă zut la jumătate și o duc prost cu banii, declarațiile lor de avere relevăcu totul altceva: bogăție și prosperitate.

Noul sistem de votare, mult blamatul uninominal, a lăsat șomeri câțiva foști parlamentari vâlceni, care nu s-au mai înscris în lupta electoralăpentru alegerile parlamentare, convinși fiind că electoratul mult prea pretențios nu-i va mai alege nici în ruptul capului. Și uite așa, au rămas în afara Parlamentului României, tocmai ei deschizătorii de drumuri ai democrației în România, făuritorii de legi numai de ei interpretate și înțelese.

Ungureanu a pus bani cu toptanul la teșcherea

Petre Ungureanu este, indiscutabil, unul dintre cei mai plimbăreți politicieni, care a făcut un adevărat maraton pe eșichierul politic, în funcție de interesele de moment ce l-au guvernat. Petre Ungureanu, avocat de profesie, face parte din „clubul” foștilor deputați vâlceni destul de înstăriți. În declarația sa de avere, acesta menționeazăcă are un teren intravilan la Tulcea de 1.000 metri pătrați, unul Rm. Vâlcea de 500 metri pătrați și altul la Constanța, tot de 500 metri pătrați. De asemenea, ex-parlamentarul mai are două terenuri extravilane agricole: la Morărești Olt (46 hectare) și Dobrotiasa Olt (5,9 hectare). La capitolul clădiri, Petre Ungureanu a trecut o casăde locuit, în Rm. Vâlcea, de 370 metri pătrați, cu valoare de impozitare de 800 milioane lei, o casăde vacanțăla Tulcea (106 mp) a că rei valoare de impozitare se ridică la suma de 85 milioane lei și un apartament în Vâlcea, a că rui valoare impozabilăeste de 400 milioane lei. La bunuri mobile, putem spune că Ungureanu este chiar „avut”: el este proprietarul unui autoturism Cielo din 1997 cumpărat în rate, o Skoda Felicia, an de fabricație 2005, dobândităîn leasing. Și asta nu e tot. Avocatul-politician și-a cumpărat și o șalupă. La capitolul – „Hârtii de valoare deținute (titluri de stat, certificate, obligațiuni)” – democrat-liberalul declarăcă are 10 titluri de stat, emise de Ministerul Finanțelor în valoare de 3 miliarde lei și un fond privat de pensie la ING Nederlanden Rm. Vâlcea în valoare de 100 milioane lei. Debitele sale că tre BCR Rm. Vâlcea și Porsche Leasing sunt de 33.000 euro. Deputatul susține că nu are bijuterii sau obiecte de artăvaloroase.

Șomer de lux

Potrivit declarației sale de avere, Dumitru Becșenescu este unul dintre cei mai bogați vâlceni. La bunuri imobile, parlamentarul nu trece „decât” un teren intravilan, pentru care plătește un impozit de 1,4 milioane lei și un teren agricol de 230 metri pătrați a că rui valoare de impozitare se ridică la 39 mii lei, adică valoarea unei înghețate pe băț. La capitolul Clădiri, el stămult mai bine. Are o casăde locuit, cu valoare de impozitare de 2 miliarde lei și două apartamente a că ror valoare de impozitare se ridică la aproape 4 miliarde lei. La rubrica „Plasamente, investiții directe, împrumuturi acordate”, alesul înșirăcoloane întregi cu acțiunile și părțile sociale pe care le deține. Conform declarației sale de avere, acesta are părți sociale care depășesc suma de 1 miliard lei. În ceea ce privește veniturile realizate de Dumitru Becșenescu și soția sa în ultimul an, acestea depășesc suma de 7 miliarde lei. Becșenescu aratăîn declarația sa că nu are nici mașini nici bijuterii, nici obiecte prețioase. În schimb, parlamentarul nu a „suflat” nici un cuvânt, la rubrica bunuri mobile”, despre frumoasa și costisitoarea mașinăLexus pe care o are în „ogradă” și care valoreazăcâteva zeci de mii de euro bune.

Beneficiile foștilor parlamentari, care s-au obișnuit săcă lătorească mult în țară , nu vor trece brusc la sedentarism. Parlamentul le mai deconteazăfoștilor aleși șase că lătorii la clasa I cu avionul, trenul sau vaporul. Dacă aleg săcircule cu autoturismul personal, timp de 30 de zile o pot face pe banii Camerei sau Senatului, care le decontează9,5 litri de benzinăla sutăde kilometri. Aceste prevederi au fost introduse în 2006, iar unul dintre argumentele invocate a fost acela că parlamentarii nu beneficiazăde ajutor de șomaj.