Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarii au rămas fără bani pentru ,,corn și lapte”

Criza, bat-o vina!

fără BUGET. Primarii din 19 localități vâlcene intraserăîn panică săptămâna trecutădin cauza programului ,,Laptele și cornul”, program pentru care Guvernul nu a livrat încă banii. Cei 19 au contracte de atribuire directăcu furnizorii de produse lactate și panificație cu firme din zonă, care au rămas neplătite din cauza întârzierii bugetului. Primarii se tem că vor fi obligați să-și găsească singuri sursa de finanțare pentru continuarea programului. Vicepreședintele CJ, Dumitru Persu, susține că teama primarilor este nejustificatădeoarece Consiliul Județean va aproba sumele necesare pentru acest program, cât și bugetul instituției pe 2010 în cadrul ședinței din data de 26 februarie.

Anul trecut, 19 primării vâlcene au încheiat contracte de atribuire directăcu furnizorii de produse lactate și de panificație pentru preșcolari și elevii din clasele I -VIII. O parte dintre primari au afirmat că , la sfârșitul anului trecut, au apărut probleme financiare în derularea programului doar în localitățile care nu au contracte cu Vlăsia, deși parteneriatul cu firmele locale este mult mai avantajos din toate punctele de vedere: cheltuieli mai mici de transport, calitatea produselor este net superioarădeoarece ajung proaspete la copii, încurajarea și dezvoltarea unor unități de producție autohtone.

CJ promite bani, dar primarii sunt neîncrezători

Mulți primari se tem că vor fi obligați săplătească aceste contracte din bugetul primăriei, și asta pentru că în România totul e posibil, mai ales că acest program a demarat cu stângul în multe județe ale țării, printre care și Vâlcea. Consiliul Județean Vâlcea asigurăcornul și laptele elevilor din peste 70 % din localități prin societatea Vlăsia din Argeș în baza unui contract câștigat la Curtea de Apel Pitești, în urma unui proces prin care această firmăare dreptul săfurnizeze produsele în baza unei licitații din 2009. ,,Pentru anul școlar 2009-2010, în Vâlcea, acest program se derulează, în baza contractului de furnizare încheiat de că tre autoritatea contractantă, CJ Vâlcea cu SC Vlăsia SRL Pitești. Rezultatul procedurii de licitație deschisădin vara lui 2009 a fost contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor București. CNSC București a respins cele două contestații ca nefondate, menționând măsura de anulare a procedurii de licitație. Vlăsia a formulat plângere împotriva CNSC la Curtea de Apel Pitești. Curtea a admis plângerea Vlăsia și a dispus anularea deciziei CNSC, revenindu-se la situația anterioară, iar CJ a fost obligat sămenținăprocedura de atribuire cu SC Vlăsia. Vlăsia a câștigat procesul în instanță, iar hotărârea este definitivăși irevocabilăîn baza acestei hotărâri am continuat procedura de licitație deschisăși am încheiat contractul de furnizare 787/ 3666/26.01.2010, de achiziționare și distribuție de produse de panificație pentru elevii din clasele I – VIII din învățământul de stat și privat cât și pentru preșcolarii din grădinițele de stat și particulare”, a precizat vicepreședintele Dumitru Persu.

La finele săptămânii trecute, a avut loc o ședințăa comisiei care supravegheazămodul de desfășurare al programului Laptele și Cornul în Vâlcea, iar membrii acestei comisii au ajuns la concluzia că deocamdatănu existăprobleme în derularea acestui program. Persu a declarat că primarii își vor primi banii pentru a-și achita obligațiile financiare După ședința CJ. Surse din cadrul CJ au declarat, neoficial, că au fost ceva probleme cu primăriile care au dat aceste contracte prin încredințare directă, dar cauzele au fost altele. Se pare că primarii au dat aceste contracte firmelor cu cea mai mare ofertă, oferind astfel prețul maxim. În fapt, procedura nu este ilegală, dimpotrivă. Statul a legalizat-o de câțiva ani buni, toate contractele încheiate până în prezent au fost făcute cu firme care au venit cu prețul cel mai mare și calitatea cea mai slabă, iar primarii de foarte multe ori chiar nu au de ales, contractele fiind distribuite, După cum se știe, de cei care dețin puterea. În cazul de Față , formula nu se aplică , dar metoda a fost preluată.

Dumitru Persu afirmăcă primarii nu au motive de îngrijorare. ,,La începutul declanșării procedurii de licitație pentru aceste două produse, am transmis tuturor primăriilor din județul Vâlcea o scrisoare în care îi rugam săopteze pentru una din formele de contractare: fie sălase la latitudinea CJ organizarea acestor licitații, fie săorganizeze licitații directe, la nivelul consiliului local, ori sădea contractul prin încredințare directăcelui cu oferta cea mai avantajoasă. Pentru a le asigura fondurile necesare pentru acest an, în proiectul de buget care urmeazăsăfie discutat și aprobat prin hotărârea CJ în ședința din 26 februarie, am asigurat repartizarea fondurilor în așa fel încât sănu încurce în niciun fel derularea programului la nivelul localităților, care au inițiat procedura proprie de achiziționare și distribuție a celor două produse”, a promis vicepreședintele Dumitru Persu.